Klussende Klazen en hun mooie of minder mooie momenten

Met het vallen van het blad bieden kalende takken de maan weer alle gelegenheid door de bomen te schijnen en kriebelt het bij kansrijke Klazen om de 5 decemberklus te klaren. Vanaf de komst in ons land van de Echte Sint Nicolaas, begeven horden hulpsinten zich tot het weekend na de Sint-viering op weg naar mooie of minder mooie momenten met boek en staf, piet en zak.

Vrij beroep

Het voordeel van dit vrije beroep is dat iedere Klaas ervoor kan kiezen enkele weken per jaar als 'goedheiligman' zijn zak van Sinterklaas te vullen. Wat weten we van die hulpsinterklazen, die een paar weekenden per jaar de honneurs van Sint Nicolaas in ons land waarnemen? Wat beleven die mannen in jurk en baard die rond 5 december veranderen in professionele acteurs voor kinderen met blije of bange hartjes en bijbehorende volwassenen?

Kosten en baten

Er zijn hulpsinten die in het dagelijks leven sociotherapeut zijn. Daar zitten gewetensvolle en ernstige exemplaren bij, die lang van tevoren de dagen na de intocht en rond de 5 december-viering vrije tijd roosteren, zodat de goede Sint bij particulieren thuis kan komen, ondanks weer en wind. Daar staat natuurlijk wel iets tegenover. De Goedheiligman in vol ornaat, samen met twee pieten en strooigoed levert Sints zak 75,00 op. Al dekt zo'n bedrag lang niet de kosten. Behalve het kostuum dat 850,00 kost (maar wel weer een aantal jaartjes mee kan) is vooral een 'originele' pruik en baard een kostenpost, waarvoor de hulpsint 1350,00 uit zijn buidel moet opdiepen. Een enkeling heeft geluk wanneer hij zijn grijze haar en baard gewoon kan laten groeien. Maar het moet wel na 8 december ook nog mooi ogen, zodat op die dag de schaar erin wordt gezet en 10 cm van de baard en kapsel afgeknipt zal moeten worden. Tegen 5 december het daarop volgende jaar zijn haar en baard weer bijgegroeid. En ja, dat scheelt aanzienlijk in de kosten, niet dan?

De baard van Sinterklaas

Die baard van de Goedheiligman is wit of roomwit van kleur. Hij dient het gelaat van de Sint te bedekken en heeft een lengte tussen 350 en 500 mm (te meten vanaf de bovenlip). Natuurlijk moet die baard voldoende permanent aan Sint Nicolaas verbonden zijn, zodat eventuele elastiekjes en andere hulpmiddelen om het permanente karakter te waarborgen ruimschoots voor 5 december een breuk- en duurzaamheidsproef moet kunnen doorstaan. Vooruit: een baard van ander materiaal dan echt haar is toegestaan, mitst de Sint hiermee een waardig uiterlijk behoudt. Het spreekt vanzelf dat te allen tijde moet worden voorkomen dat Sint Nicolaas eruit ziet alsof hij zojuist uit een diepe Doornroosje slaap is ontwaakt of (nog erger) dat hij de indruk wekt een ogenblik geleden met zijn vingers in een wandcontactdoos gezeten te hebben.

Minpuntjes

Vergeet niet dat er aan elk beroep minpuntjes zitten. Zo nopen de meters stof van de albe en de paarse onderrok dat de hulpsint voor hij weggaat uitgebreid naar het toilet gaat. Een andere harte wens van hulpklazen is een vergoeding voor het volgen van paadrijlessen, want dat is vaak een rib uit het Klazenlijf. Tot slot lijkt het een heerlijk idee om een vakbond voor hulpklazen op te richten. Het heeft wat haken en ogen als je erop let dat Sint Nicolaas natuurlijk maar alleen is.

Als de drank is in de man...

Het eerste dat mensen die een hulpklaas bestellen vragen is: "Hij drinkt toch niet?" Die vraag hamert in het hoofd als de Goedheiligman op huisbezoek komt. Want wat komt zo'n hulpsint niet allemaal tegen? Twintig straal bezopen volwassenen en twee kleine kinderen. Soms wordt niet afgerekend. Ook worden peuken uitgedrukt op het Sinterklaaskostuum. Als klap op de vuurpijl maakte een hulpsint mee dat zijn vrouwelijke Pieten seksueel betast werden. Toen was het gedonder in de glazen en dat deed voor een aantal hulpklazen de deur dicht. Die zijn er zeven jaar geleden mee gekapt.

Toch een vakbond?

Geen gek idee om een vakbond op te richten voor mensen die het vak van Sinterklaas echt verstaan en zich willen houden aan de regels. Er zijn namenlijk veel hulpklazen die beunhaas zijn. Nu is beunhaas zijn een ding, iets heel anders is het wanneer zo'n hulpklaas met gevolg feestgangers zijn. Maar ook als bezoekende hulpsint kun je voor grote verrassingen komen te staan als je denkt dat de Goedheiligman een kinderfeestje komt opluisteren. Zo was een serieuze hulpsint met zijn Pieten eens ingehuurd door mensen die homo bleken te zijn. Zij kropen bij elkaar op schoot en de visite dook ter plekke met elkaar het bed in. Later realiseerde deze hulpsint en zijn gevolg zich dat het waarschijnlijk een soort club geweest was, maar dat had de Goedheiligman - gezien zijn leeftijd - niet door. Het was een reuze gekke ervaring, waar ze nog vaak om hebben gelachen.

Een lollig verhaal

Dikwijls is het enige dat het vak van hulpsint de diverse Klazen oplevert: een lollig verhaal. De meeste hulpklazen komen nauwelijks uit de kosten van benzine, strooigoed, huur van kostuum en baard. Sint Nicolaas zijn bij particulieren thuis is dan ook vooral een uit de hand gelopen hobby. Het Sint Nicolaas Genootschap (SNG) is een organisatie die zich hard maakt voor al die hardwerkende Klazen en het in stand houden van het fenomeen Sinterklaas. Eens per twee jaar geeft deze organisatie een cursus voor 'aanstormende Sinten en Pieten of ervaren kindervrienden' , die hun kennis willen uitbreiden. In de leidraad die het SNG heeft geschreven staat nauwkeurig (maar met gevoel voor humor) beschreven welk gedrag en kostuum Sinterklaas dient te hebben.

En nu: op naar 5 december!
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtrecensieSinterklaas bestaat! Het boek van Bram van der VlugtSinterklaas bestaat! Is een boek van de bekende adviseur van Sinterklaas: Bram van der Vlugt. Van der Vlugt, die in 2010…
Boekrecensie: Kleine Ezel en Sinterklaas (vanaf vier jaar)recensieBoekrecensie: Kleine Ezel en Sinterklaas (vanaf vier jaar)De boeken over Kleine Ezel zijn wereldwijd in 15 talen vertaald. In dit boekje wachten Kleine Ezel en zijn vriendjes op…
De geschiedenis van SinterklaasDe geschiedenis van SinterklaasRond half november komt sinterklaas weer in Nederland. Maar wie is die sinterklaas en waarom vieren we sinterklaas?
Sinterklaas huren  Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
Uitgaan in de Achterhoek en omstreken; de mogelijkhedenDe Achterhoek kent meerdere uitgaangsgelegenheden, waaronder enkele discotheken, barren en cafétjes, welke afhankelijk v…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Gepubliceerd: 05-10-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.