Egypte, geschenk van de Nijl
De langste woestijn in de grootste Sahara. De Nijl is de enige rivier op de wereld die van Zuid naar Noord stroomt. Geologen berekenden dat de rivier ongeveer zo lang is als de Amazone rivier. Beide zo’n 6675 km lang. De Nijl is een samenvloeiing van de Blauwe Nijl en de Witte Nijl. De Blauwe Nijl ontspringt in Ethiopië op 1124 km hoogte. De Witte Nijl ontspringt in het Victoria meer. Dan stroomt zij door Uganda, Soedan en Ethiopië en wordt de Blauwe Nijl genoemd.
Steden langs de Nijl
De rivier komt Egypte binnen in Aswan en een lange spoorlijn verbindt deze Afrikaans aandoende woonplaats van de Nubiërs tot aan Alexandrië.
Grote steden zoals Luxor, Assiout, Fayoum en Cairo, liggen langs de oevers van de Nijl. Pittoreske plaatsjes, als uit duizend jaar geleden tonen idyllische taferelen van zwemmende kinderen, boeren met ezels en kamelen. De krokodillen en nijlpaarden zijn verdwenen.
De Delta
Uiteindelijk mondt de Nijl uit in de Delta. Na Cairo verdeelt de Nijl zich in een groot achrarisch gebied met vertakkingen en mondt bij Alexandrië uit in de Middellandse Zee. Vissers, boeren en bedrijven leven van het water dat sinds de bouw van de Aswan Dam werd getemd. Een bewijs van leven langs de Nijl gaat tot ver in het Naqada tijdperk.
De Farao’s
Door de hele Faraonische beschaving heen werden de overstroming van de Nijl gevierd vanwege het vruchtbare land dat zij afdroeg. De goden werden vereerd en rituele vieringen werden aan haar opgedragen om de rivier te temmen. De Nijl was en is de levensader van Egypte. De overstromingen brachten een vruchtbare laag slib die achterbleef op het land. De landbouw floreerde.
Maar men kon de aard van de overstromingen niet voorspellen. Politieke verandering ten gevolge van klimaat veranderingen waren het gevolg en verdeelde de geschiedenis van Egypte in krachtige perioden en perioden dat het grote rijk uiteen viel en door vijanden werd overwonnen.
De Aswan dam
Sinds de bouw van de Aswan dam in 1970, die het Nasser meer vormde zijn er geen overstromingen meer en is de Nijl zonder haar goden te raadplegen, getemd. President Nasser bouwde met financiele hulp van de Russen het grote project. De dam is 111 meter hoog en 3600 km lang en levert elektriciteit aan heel Egypte. Het Nasser meer achter de dam is 180 meter diep. Daar bevinden zich nog krokodillen.
Abu Simbel en tempels
Monumenten zoals Abu Simbel van Ramses III werd verplaatst en de tempels op het eiland Filae werden met behulp van de UNESCO voor het water gered.
Het Nubisch museum
De bewoners van het gebied waar de dam werd gebouwd heten Nubiers. Hun tradities en cultuur werden bewaard op de eilanden die in de Nijl liggen. Zoals het Elefantine eiland waar de Nubische vissers, landbouwers en Faluka vaarders met hun families leven. Maar tevens leeft hun cultuur voort in een prachtig museum aan de Nubiers geschonken door de UNESCO.
Poëzie
De Nijl stroomt voort. diep, breed en lang. In Caïro is zij het kloppend hart dat rust geeft aan de hectische drukte van de stad. Verliefde paartjes wandelen langs haar verstilde groene oevers onder prachtige palmen en platanen. Eeuwenlang vaart de mensheid kilometers lang op haar stromingen en geeft zij voedsel aan de vissers en haar bevolking. Goederen worden via haar vervoerd. Roze graniet uit Aswan, voor de bouw van de piramiden werd over de Nijl vervoerd.
Het leven in de grootste woestijn van de wereld laat zien dat de mens altijd en alleen afhankelijk van water kan overleven. Met moderne technieken heeft de Egyptische regering een kanaal naar het Noorden van de Sinai gegraven en stroomt zij gekanaliseerd langs nieuwe steden die in de woestijn gebouwd worden.
Zij is de levensader van Egypte, door dichters bezongen.