Hemelvaartsdag (tien dagen voor Pinksteren)

Hemelvaartsdag, de dag dat we vieren dat Jezus naar de hemel is gegaan. Op de veertigste dag van zijn opstanding. Hoe werd deze dag vroeger gevierd en hoe vieren we het nu. Zijn de winkels op Hemelvaart? Deze vragen zullen hieronder beantwoord worden.

Dagen en landen

De dag Hemelvaartsdag valt altijd op donderdag, tien dagen vóórdat we Pinksteren vieren. In veel landen is deze dag en vrije dag, onder andere in België, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland. Veel christenen bezoeken op deze dag een een kerkdienst of mis. Maar in bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje vieren mensen de Hemelvaart op een zondag en zeven dagen voordat er Pinksteren gevierd wordt.

Dubbel feest

Hemelvaart is ook het feest van de CA (Christelijke Arbeidersbeweging).Dan herdenkt men dat de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid werd bekendgemaakt. Dit gebeurde in 1891, de encycliek heet Rerum Novarum.

Hoe vierden ze het vroeger?

Vroeger ging men op Hemelvaart als vroeg op, rond drie uur 's morgens en ging men met blote voeten over het gras lopen. Dit ritueel zou een magische/genezende werking hebben. Men noemde dit dauwtrippen of dauwtrappen, heel vroeg opstaan om een wandeling te maken in de natuur.

Hoe vieren we het nu?

Dauwtrappen is op dit moment nog steeds een traditie in een aantal plaatsen, vooral in het oosten van Nederland. Vroeg opstaan gebeurt nu echter op een normaler tijdstip dan voor zonsopgang. Er wordt nog steeds gewandeld of gefietst in de natuur. Ook bij de scouting doet men wel eens aan dauwtrappen, de scouting sluit dan ook nauw aan bij het buitenleven. In Brabant gaan in sommige dorpen om zeven uur 's morgens de harmonie en de drumband door het dorp. De winkels zijn in de meeste steden gewoon open, dit ondanks het een vrije en Christelijke dag is. Klik hier om te kijken of de winkels in uw dorp/stad ook open zijn.

Bijbelse betekenis van Hemelvaart

Binnen het Christendom wordt herdacht dat Jezus Christus naar God (Zijn Vader) is opgevaren. Veertig dagen na zijn opstanding is Jezus naar de hemel gevoerd. Hij beloofde aan zijn discipelen dat de Heilige Geest binnenkort zou komen om te helpen en ondersteunen. De gebeurtenis zelf staat beschreven in Marcus 16:19, Lucas 24:51 en Handelingen 1:1-12.
"Toen hij dit gezegd had, werd hij voor hun ogen omhooggeheven en opgenomen in een wolk, zodat ze hem niet meer zagen. Terwijl hij zo van hen wegging en zij nog steeds naar de hemel staarden, stonden er opeens twee mannen in witte gewaden bij hen. Ze zeiden: Galileeërs, wat staan jullie naar de hemel te kijken? Jezus, die uit jullie midden in de hemel is opgenomen, zal op dezelfde wijze terugkomen als jullie hem naar de hemel hebben zien gaan." (Handel.1:9-11)

Deze belofte is tien dagen later vervuld, namelijk met Pinksteren. Jezus maakte door zijn Hemelvaart de weg vrij voor de Heilige Geest zijn uitstorting. Tijdens de Wederkomst zal Jezus (Hij) terug komen naar aarde en spreekt dan zijn Laatste Oordeel uit.
© 2008 - 2024 Brigitte_, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat vieren we met Hemelvaart?Hemelvaartsdag wordt veertig dagen na Pasen gevierd. Het is een christelijk feest en het is een onderdeel van de paascyc…
Hemelvaart (Ascensionis Domini)Een echt Christelijk feest, waarin de terugkeer van de zoon Jezus naar God de Vader wordt gevierd. De verbeeldingskracht…
De encyclieken Rerum Novarum en Quadragesimo annoHet einde van de 19e eeuw werd gekenmerkt door tal van nieuwe ontwikkelingen op zowel politiek als cultureel gebied. Dez…
Wat is de betekenis van Hemelvaartsdag?Voor heel veel mensen, is Hemelvaartsdag slechts een leuke vrije dag. Voor christenen betekent deze dag veel meer dan al…

Pinksteren (pentekostos)Pinksteren (pentekostos)Met Pinksteren vieren we de uitstorting van de Heilige Geest. Hiermee werd ook het begin van de Christelijke Kerk gemark…
Eer en schaamte in de Arabisch-Islamitische samenlevingEer en schaamte zijn begrippen die binnen de antropologie veel gebruikt worden met betrekking tot het Mediterrane Gebied…
Brigitte_ (94 artikelen)
Laatste update: 03-06-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.