Museum Bevrijdende Vleugels in Best: info en tickets

Museum Bevrijdende Vleugels is sinds 1997 gevestigd in Best. Bevrijdende Vleugels staat in het teken van Operatie Market Garden, een missie met als doel het in handen krijgen van een aantal bruggen over de grote rivieren in Nederland. Het museum is gelegen in het gebied waar op 17 september 1944 luchtlandingen plaatsvonden tijdens Operatie Market Garden. Deze operatie luidde de bevrijding van Zuid-Nederland in. In de loop van de jaren is museum Bevrijdende Vleugels uitgegroeid tot één van de bekendste bevrijdingsmusea van Nederland.

Historie museum Bevrijdende Vleugels

Een succesvolle tentoonstelling over Operatie Market Garden in Veghel in 1984 betekende het begin van het museum Bevrijdende Vleugels. Er werd een museum geopend in Veghel waar de collectie uit de tentoonstelling permanent te zien was. Na uitbreiding van de collectie werd deze locatie te klein en in 1997 naar de huidige locatie in Best verhuisd. In 2009 vond er een grote renovatie aan de gebouwen en de collectie plaats.

Operatie Market Garden

Museum Bevrijdende Vleugels staat in het teken van Operatie Market Garden. Operatie Market Garden bestond uit twee hoofdonderdelen: de verovering van acht belangrijke bruggen en een aanval van grondtroepen. Een deel van Noord-Brabant en Gelderland werd op 17 september 1944 door Operatie Market Garden bevrijd. Hoewel de slag bij Arnhem uiteindelijk mislukte heeft operatie Market Garden er uiteindelijk mede voor gezorgd dat de oorlog binnen een jaar beëindigd werd en de rest van het land werd bevrijd. De bezetting, onderdrukking en de uiteindelijke bevrijding worden in verschillende gebouwen uitgebreid toegelicht. Door middel van verschillende films, voertuigen, displays en foto’s worden de belangrijkste kenmerken van iedere periode helder getoond aan het publiek.

Collectie

Museum Bevrijdende Vleugels beschikt over een grote en indrukwekkende collectie voertuigen en voorwerpen gerelateerd aan Operatie Market Garden. In het museum zijn onder andere een Baileybrug, Sd.Kfz. 251 halfrups pantservoertuig, Amerikaanse M3 Halftrack en een model van een Waco zweefvliegtuig (gebruikt voor de film Saving Private Ryan) te bezichtigen. Het museum beschikt daarnaast over een eigen werkplaats waar voertuigen worden onderhouden en gerestaureerd. Enkele andere bezienswaardigheden van het museum zijn:

Dakota C-53 - Darlin Dorien

De Dakota C-53 Skytrooper (oftewel Douglas C-47 Skytrooper) is één van de eyecatchers uit de collectie van museum Bevrijdende Vleugels. In 1996 werd de C-53 door het museum aangekocht. Na een langdurige restauratie werd de Dakota in 1997 vanuit de USA overgevlogen naar Nederland en tijdelijk ondergebracht op een vliegbasis. Vanwege motorische problemen werd besloten het toestel niet te vliegen maar per truck en boot naar het museum te vervoeren. ‘Sailing Dakota’ is de naam van dit driedaagse transport, georganiseerd en uitgevoerd door het bergingsteam van de Koninklijke Luchtmacht. De Dakota arriveerde op vrijdag 26 februari 1999 bij het museum. Sinds die dag staat het onder de naam ‘Darlin Dorien’ tentoongesteld.

De Dakota C-53 is tijdens Operatie Market Garden ingezet om paratroopers de vervoeren en te droppen. Dit vliegtuig is identiek aan de Douglas DC-3, echter wordt deze door de Royal Air Force (RAF) Dakota genoemd. Het tentoongestelde exemplaar wordt door kenners geroemd om zijn zeer goede uiterlijke staat en de staat van onderhoud. Het Dakota is ook van binnen te bewonderen. Het vliegtuig wordt ook wel de Darlin Dorien genoemd.

M4 Sherman tank

Een van de meest geduchte wapens ingezet door de geallieerden is de M4 Sherman tank. De M4 Sherman tank heeft een zeer belangrijke rol vervuld tijdens Operatie Market Garden. De M4 Sherman tank is vernoemd naar een Amerikaan, generaal William T. Sherman. William T. Sherman was een generaal, schrijver en ondernemer, vooral bekend door zijn werkzaamheden tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. De M4 Sherman tanks werden gebouwd in de fabrieken van bekende autoproducenten zoals Ford, Chrysler en General Motors.

De M4 Sherman tank was destijds een zeer moderne tank. De hoge snelheid en wendbaarheid van de M4 Sherman tank waren de belangrijkste voordelen van de tank. Daarnaast was deze tank ook zeer betrouwbaar, eenvoudig te onderhouden en voorzien van een zeer krachtig kanon.

Museumwinkel

Naast alle bezienswaardigheden beschikt museum Bevrijdende Vleugels ook over een museumwinkel. Het assortiment bestaat uit onder andere films, kleding en boeken. Ook vindt u hier vele souvenirs.

Kaartjes kopen

Er zijn verschillende soorten kaartjes te koop voor museum Bevrijdende Vleugels. Deze kunt u aan de deur kopen of met korting op de webshop www.bevrijdendevleugels.com bestellen.

Soort ticket Prijs (2016)
Regulier ticket€ 6,00
Senioren ticket (Veteranen, 65 of CJP-pas)€ 4,00
Combiticket (2 volwassenen)€ 11,00
Gezinsticket (2 volwassenen en 2 kinderen)€ 16,00
Combiticket (4 volwassenen)€ 20,00
Kinderticket (3 t/m 12 jaar)€ 3,00

Adres en openingstijden

Contactgegevens
AdresSonseweg 39
Postcode en plaats5681BH BEST
Telefoonnummer0499-329722
E-mail adres:info@bevrijdendevleugels.com
Websitewww.bevrijdendevleugels.nl/
Openingstijden
Maandaggesloten
Dinsdag10.00 - 17.00 uur
Woensdag10.00 - 17.00 uur
Donderdag10.00 - 17.00 uur
Vrijdag10.00 - 17.00 uur
Zaterdag10.00 - 17.00 uur
Zondag10.00 - 17.00 uur
© 2016 - 2024 Ridder, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stedelijk Museum Schiedam: Nederlandse kunst van na WOIIHet Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zich in de decennia sinds de Tw…
Het Groene Woud, recreatiegebied in opkomstHet Groene Woud is het gebied in de driehoek tussen Tilburg, Eindhoven en Den Bosch. Het gebied biedt veel mogelijkheden…
Dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutusDwergmeeuw, Hydrocoloeus minutusDe dwergmeeuw, Hydrocoloeus minutus, is een kleine meeuwensoort. Hij heeft een lengte van 28 centimeter en een gewicht t…
Bezienswaardigheden SeoulSeoul is een van de grootste wereldsteden met veel mooie bezienswaardigheden. Er is van alles te doen in Seoul. Als je h…

Originele en huidige versie van Sinterklaas en Zwarte PietOriginele en huidige versie van Sinterklaas en Zwarte PietElk jaar op vijf december wordt het grote kinderfeest Sinterklaas gevierd. De goedheiligman reist door ons land en deelt…
Albino's in Afrika: Hulporganisaties in NederlandAlbino's in Afrika: Hulporganisaties in NederlandAlbinisme is een aandoening waarbij - afhankelijk van het type - de ogen, de huid en/of de haren en mogelijk nog andere…
Bronnen en referenties
  • http://nl.tracesofwar.com/museum/32/Museum-Bevrijdende-Vleugels.htm
  • http://www.historien.nl/operatie-market-garden/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Museum_Bevrijdende_Vleugels
  • http://www.ed.nl/regio/bevrijdende-vleugels-is-heropend-1.2177030
  • http://www.tweedewereldoorlog.nl/themas/bevrijding/
  • http://www.uitjespagina.nl/evenementen/meer_informatie.php?ID=368
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/William_Tecumseh_Sherman
  • http://www.bevrijdendevleugels.com/dakota-c-53
  • http://www.bevrijdendevleugels.com/sherman-tank
Ridder (11 artikelen)
Laatste update: 03-08-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.