Carnaval in Ter Apel Groningen - Troapler Karnavaal

Carnaval in Ter Apel Groningen - Troapler Karnavaal Ter Apel, in het oosten van de provincie Groningen, is een van de katholieke enclaves in het noorden. Er wordt uitbundig carnaval gevierd met alle toeters en bellen die bij het feest horen. Ter Apel verandert met carnaval in Kloosterwieke. Een Prins neemt samen met een Vorst het gezag over van de burgemeester van gemeente Vlagtwedde, waar Ter Apel toe behoort, en regeert tijdelijk over Klooster en de Wieke.

Carnaval in het noorden


Kloosterwieke in Vlagtwedde in Groningen

Ter Apel, een oost-Gronings dorp met bijna 9.000 inwoners, heet in de carnavalsperiode Kloosterwieke of Klooster en de Wieke. De naam verwijst naar het kruisherenklooster en de wijken, die in de 14e eeuw aan de basis van Ter Apel stonden. Met een wijk wordt hier niet een deel van de stad bedoeld, maar een kanaal dat werd gegraven voor de ontginning van de Veenkoloniën. Via de kanalen, de streek wordt ook wel Kanaalstreek genoemd, werd vroeger het veen en turf naar de stad Groningen vervoerd. De wijken zijn inmiddels gedempt, alleen het hoofdkanaal, het Stadskanaal, is nog nat.

Carnavalsoptocht in Ter Apel

De carnavalsvereniging in Ter Apel heet De Kloosterwiekers. Zij organiseren het carnavalsfeest, maar ook andere dorpsevenementen zoals de intocht van Sint Maarten en Sinterklaas. In de carnavalsperiode vindt in Ter Apel een grote carnavalsoptocht plaats met versierde wagens en lopers. Vele groepen werken maandenlang aan de praalwagens.
Het carnaval wordt ingeluid en opgeluisterd met tal van activiteiten en vele mensen zijn actief. Dansmariekes oefenen hun dansjes, de blaaskapellen hun melodieën, cabaretiers praten buutavonden vol en er is een Prins, Vorst, Raad van Elf en Riddergarde.

Prins en Vorst

De Prins staat aan het hoofd van de vereniging en hij neemt tijdens carnaval tijdelijk de regering van het dorp over. Hij wordt ondersteund door een Vorst, anders dan bij andere carnavalsverenigingen waar een adjudant de rechterhand van de Prins is. De Vorst is steun en toeverlaat van de prins. Een van zijn namen is De Kwalineut. De Vorst regeert mee met de Prins. Hij helpt bij het nemen van beslissingen en zorgt ervoor dat de Prins niets vergeet.

Raad van Elf

De leden van de Raad van Elf hebben tot de verbeelding sprekende namen zoals:
 1. De Prins: 't Looden piepie
 2. De Minister van Iezern Meubeln, De kleerkaaste,
 3. De Minister van Holtzoaken: t Verstekbakkie,
 4. De Minister van Schuren en Vaaven: De Vaafkwaste,
 5. De Minister van Zware motoren en transport: De Verstouer,
 6. De Minister van Pillegies en Kopzeere: De Broestablet;
 7. De Minister van Culinaire zoaken: De Pollepel;
 8. De Minister van eulie en gas: de Presissie-boas
 9. De Minister van trappen en vallen: De Stramme Kettn;
 10. De Minister van schapp'n en graai'n: De Winkelkarre;
 11. De Minister van Stroalende Netwaark'n: De Droadlooze;

Riddergarde

Elk jaar wordt een nieuwe ridder gekozen, iemand die iets goeds heeft betekend voor de gemeenschap en vrijwilligerswerk heeft gedaan. Het is een ode aan iemand die zich belangeloos inzet voor anderen: de vrijwilligers worden in het zonnetje gezet.
De geëerde wordt lid van de Riddergarde. Die Riddergarde is betrokken bij de carnavalsvereniging. Ze helpen bijvoorbeeld met de organisatie van diverse activiteiten.

Buutavonden

Buutavonden zijn het begin van de carnavalsvreugde. Op de buutavonden komen de feestvierders in de stemming. Zon anderhalve week voor het carnaval vinden de traditionele buutavonden plaats. Carnavalsvereniging Kloosterwiekers houdt ze in residentie Het Boschhuis. Het zijn carnavaleske avonden waar de wetenswaardigheden en geschiedenissen van inwoners en notabelen van Ter Apel op de hak worden genomen met cabaret, toneel en liedjes. De avonden zijn hilarisch en populair. Buutreedners verzorgen een avondvullend programma, waar kaarten voor besteld moeten worden, die doorgaans snel zijn uitverkocht. Tijdens een van deze avonden krijgt de Prins der Kloosterwiekers symbolisch de sleutel van de gemeente Vlagtwedde uit handen van de burgemeester. De Prins heeft daarmee een aantal dagen het gezag over Klooster en de Wieke.

Kiele kiele Fennechie

De Kloosterwiekers hebben een eigen carnavalslied:
Kiele kiele kiele kiele Fennechie
Zet die es even op die knij van mie
k Wil die hail mien leven
Doezend smokken geven
Kiele kiele kiele kiele Fennechie
Zet die es even op die knei van mie
Al gef t het nog zo'n knal
t Is Troapler Karnavaal
t Is Troapler Karnavaal

de Kloosterwiekers roepen:
Kloosterwiekers
het publiek roept:
Alaaf!

Agenda

De carnavalsvereniging De Kloosterwiekers heeft een gevulde agenda. Elk seizoen weer staan de volgende onderdelen op de agenda:
 • Op bezoek bij Humanitas en de Bonifatiusschool
 • Buutavond in Boschhuis
 • Scholenbezoek
 • Carnaval met de Jeugd van toen, Kloosterheerd
 • Tweede Buutavond, Boschhuis
 • Fruitbakjes bezorgen bij zieken & ouderen
 • Wagenbouwbezoek
 • Nelkensamstag: Carnaval (optocht + carnavalsbal)
 • Tulpensonntag: Kindercarnaval + Prijsuitreiking
 • Rosenmontag: praalwagens rijden naar Duitsland voor een rondje bij de buren

Optocht en Troapler Karnavaal

De optocht in Ter Apel start om 13:45 uur aan de Havenstraat. Daarna rolt het feestelijke geheel via de Viaductstraat naar de Hoofdstraat richting Stationsstraat. Het einde van de optocht is bij de tent in het Dr. Mansholtpark. Na de optocht is het Carnavalsbal. De optocht in Ter Apel is de grootste carnavalsoptocht van Noord-Nederland. Praalwagens, loopgroepen en kinderloopgroepen bevolken de straten en maken er een bonte feestelijkheid van. Het is Troapler Karnavaal.

Vijftigste optocht
De vijftigste optocht op 14 februari 2015 in Ter Apel verloopt dramatisch. Een man wordt achter het stuur van zijn auto onwel. Hij rijdt ongelukkigerwijs op een praalwagen in en één persoon vindt de dood.

Lees verder

© 2014 - 2024 Piejet, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Christelijke feestdagen: CarnavalChristelijke feestdagen: CarnavalCarnaval, een van de gezelligste feesten in Nederland, zeker in het zuiden van het land. Lees hier meer over het ontstaa…
Wonen in GroningenWonen in GroningenMet bedragen onder de 100.000 hoeft u niet meer op zoek te gaan naar een huis met drie slaapkamers en een tuin. Tenzij…
Carnaval vieren in LimburgCarnaval vieren in LimburgHet carnaval zoals we dat in Brabant en Limburg vieren, is eigenlijk voortgekomen uit het Rijnland. Daar hield men al in…
Klooster Ter Apel: levendig kloostermuseumKlooster Ter Apel: levendig kloostermuseumHet smalste stukje Groningen, ingeklemd tussen Drenthe en Duitsland, herbergt sinds de 15de eeuw een plek waar gastvrijh…

Vijf lastige vragen over plastic recyclenVijf lastige vragen over plastic recyclenHet waren van die fijne, overzichtelijke reclamespotjes op tv en op billboards. Wie plastic wil recyclen, gaat op zoek n…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Carnaval Ter Apel
 • www.kloosterwiekers.nl
 • www.wikipedia.nl
 • www.kanaalstreek.nl
Piejet (1.232 artikelen)
Laatste update: 08-02-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Sociaal cultureel
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.