Typisch Nederlands

Delfts blauw
Delfts blauw is een soort tinglazuur aardewerk met blauwe beschilderingen dat volgens de tradities in Delft wordt vervaardigd en over de hele wereld zeer in trek is. Rond de 17e eeuw beleefde het Delfts blauw een bloeiperiode en in de huidige tijd kennen de tegels, vazen, serviesgoed, klompjes en beeldjes een zeer uitgebreide op toeristen gerichte massaproductie. Nog steeds wordt Delfts blauw op de authentieke manier vervaardigd.De Nederlandse tolerantie
Wat we als samenleving tolereren wordt steeds weer opnieuw bekeken. Nederlanders zijn dikwijls trots op hun tolerantie en de vrijheid van meningsuiting. Al in de 17e eeuw stond Nederland bekend om zijn religieuze vrijheden die elders in Europa niet golden. De vrijheden van waarden waren eind vorige eeuw vanzelfsprekend. Ons land staat nog steeds bekend om een tolerant drugsbeleid, een soepel asielbeleid en het vermogen om vreedzaam overleg te plegen. In het begin van deze eeuw is er echter een versterkte roep om normen en waarden gekomen en is er door recente maatschappelijke en politieke ontwikkelingen sprake van een kentering van de algemene tolerantie waar Nederland van oudsher bekend om staat.Drop
Bijna elke Nederlander is gek op drop, maar bij buitenlanders hoef je er niet mee aan te komen. Drop wordt gemaakt van zoethoutwortel, salmiak en suiker en in het verleden werd drop gebonden met Arabische gom (een soort hars), in plaats daarvan nu gemodificeerd zetmeel. De typerende smaak komt van het zoethout. Zoethout staat van oudsher bekend als geneeskrachtig, voornamelijk voor hoestklachten. Tegenwoordig is men van mening dat drop hoge bloeddruk kan veroorzaken door een verandering van de zouthuishouding in het lichaam. Drop wordt ook in Noord Europa gegeten, maar in mindere mate. Het is verder op de wereld vrijwel onbekend.Tulpen
De bloem die zonder twijfel met Nederland wordt geassocieerd is de tulp. De tulpenbollen groeien goed in de Nederlandse grond. Het is een van onze belangrijkste exportproducten en 'het' handelsmerk van Nederland. Relaties over de hele wereld krijgen van Nederlanders vaak tulpenbollen cadeau en geen enkele buitenlander ontkomt eraan om bij een bezoek aan Nederland de bollenvelden (en de Keukenhof) te bezichtigen. Oorspronkelijk is de tulp overigens niet Nederlands maar Turks! De eerste tulpenbollen kwamen in de 17e eeuw naar Nederland waar ze een enorme opmars maakten.Kroketten
De Nederlandse kroket werd in het begin van de vorige eeuw voor het eerst gemaakt door bakker Kwekkeboom in Amsterdam die na een bezoek aan Frankrijk kaas- en groentekroketten ontdekte en ze in Nederland ging namaken met rundvlees. Deze vinding werd razend populair en is dat na een eeuw nog steeds. De kroket wordt meestal gezien als een tussendoortje, dat je op een typisch Nederlandse manier, uit de automatiek haalt.Dijken en water
Een dijk is een aangelegde waterkering die een gebied beschermt tegen hoge waterstand en golven. Nederland ligt voor een groot deel onder de zeespiegel en onze dijken bewaken als het ware ons land, je vindt ze zowel aan zee als aan rivieren. Bijzondere voorbeelden zijn de Deltawerken en de Afsluitdijk. Al in een ver verleden werden Nederlanders gedwongen om samen te werken in de strijd tegen het water waardoor Nederland van oudsher al bekend staat als waterland. Er bestaat dankzij Koning Willem Alexander's betrokkenheid zelfs een nieuw begrip: Watermanagement, dat een overkoepelende naam is voor het voorkomen van wateroverlast, het onderhoud van dijken, het in stand houden van het waterpeil, waterrecreatie en het gezond houden van het drinkwater.Hollandse haring
Buitenlanders verbazen zich erover, maar wij Nederlanders eten haring rauw. Elk jaar wordt in Scheveningen tijdens Vlaggetjesdag de eerste ton nieuwe haring geveild. De zeevissers verzamelen de haring en laten ze rijpen in een ton met zout. De haring wordt traditioneel geserveerd met uitjes en een Nederlands vlaggetje. Buitenlanders rillen van het idee.Nederland kaasland
Vele mensen buiten ons land kennen Nederland van de kaas. Gouda is al drie eeuwen wereldberoemd om zijn Goudse kaas, die niet in de stad zelf maar in de regio wordt gemaakt. De soort dankt zijn naam aan het feit dat het in Gouda op de markt verhandeld werd. Het bestuur van de stad Gouda hield de kwaliteit scherp in de gaten. De kazen werden in de beroemde kaaswaag heel precies afgewogen. In de zomermaanden bestaat deze kaasmarkt traditiegetrouw nog steeds.Klompen
Veel buitenlanders denken dat wij allen in Nederland op klompen lopen. De werkelijkheid is dat slechts een paar duizend mensen dit doen, en dan nog als bedrijfskleding. Het oude ambacht van klompenmaker is zo goed als verdwenen. In Nederland worden echter nog steeds jaarlijks 3 miljoen klompen gemaakt, voornamelijk voor de toeristenindustrie. In het algemeen kon je vroeger goed zien uit welk deel van het land een klomp afkomstig was want elke streek had zijn eigen kenmerken. De geschiedenis van de klomp is om die reden nog steeds een onderdeel van de Nederlandse culturele historie, en een zeer gewild object voor de toerist die Nederland aandoet.Nog meer typisch Nederlands
- Klederdracht
- Molens
- Stamppot
- Oliebollen
- Koeien
- Pannenkoeken
- Poffertjes
- Pepernoten
- Vla
- Stroopwafels
- Hagelslag
- Erwtensoep
- Koninginnedag
- Speculaas
- Sjoelen
- Oranje
- Grachten
- Marsepein
- Trapgeveltjes
- Schaatsen
- Beschuit met muisjes
- Sinterklaas
"Denkend aan Nederland zie ik gele treinen onbeweeglijk in eindeloos laagland staan." ~ A.F.Th. van der Heijden