Islam in Gambia: consequent, geen alcohol, maar ook frivool

In het West-Afrikaanse land Gambia is de meerderheid van de bevolking moslim. Overigens zijn er in het land ook christenen en beide leven harmonieus naast elkaar. Het moslim zijn in Gambia is bijzonder, omdat een aantal regels die in andere moslimlanden hier niet lijken te gelden. Maar in Gambia worden andere regels van de islam wel weer heel erg nauwkeurig opgevolgd. Zo is het drinken van alcohol voor de meerderheid uit den boze. En ook varkensvlees wordt beslist niet gegeten door Gambiaanse moslims.

Hoofddoek en blote borsten

In veel moslimlanden lopen vrouwen met hoofddoeken op. Dit is bedoeld om de schoonheid van de vrouw te beschermen en er voor te zorgen dat ze niet de lust van mannen opwekt. In Gambia zie je weinig vrouwen met hoofddoeken, anders dan dat ze hun gekleurde sjaals om het hoofd hebben. Maar die zijn meer cultureel dan dat ze vanuit het geloof worden gedragen. In Gambia wordt bovendien heel anders met het lichaam van de vrouw en de man omgegaan. Blootheid is bijvoorbeeld helemaal geen issue. Vrouwen geven hun kinderen gewoon de borst op straat, waar iedereen dat kan zien. Niets onthullende kleding is voor zowel mannen als vrouwen gewoon geoorloofd. Een uitzondering op de regel zijn de voorschriften die heersen op moslimscholen. De meisjes daar moeten een hoofddoek dragen en ook de rest van hun kledij is verplicht. Overigens moeten ook jongens die naar moslimscholen gaan er op een bepaalde manier bijlopen. Ook de seksuele moraal is in Gambia toch wel wat anders dan in andere landen. Voor sommigen is het nog wel belangrijk dat meisjes als maagd het huwelijk ingaan, maar het lijkt in dit land minder belangrijk dan in andere Islamitische landen. Vrouwenbesnijdenis komt er helaas wel voor, vooral onder de Mandinka's.

Alcohol en varkensvlees

In veel moslimlanden is het inmiddels wel redelijk normaal dat mensen daar ook alcoholische drankjes drinken, terwijl velen zeggen dat de Koran voorschrijft dat dit niet mag. Natuurlijk zullen er in Gambia ook wel enkelingen rondlopen die een borrel drinken, maar over het algemeen houden de islamitische Gambianen zich er strikt aan om geen alcohol te drinken. Ook varkensvlees wordt niet genuttigd, omdat dit volgens de Koran onrein is.

Mekka

Een van de vijf zuilen waarop het moslimgeloof stoelt, is dat moslims zeker eens in hun leven naar de Heilige plaats Mekka moeten. Hoewel de meeste Gambianen dat ook graag zouden willen, is dat voor velen echter helemaal niet weggelegd. Het kost geld om Gambia te verlaten, maar je hebt er ook papieren voor nodig. De meeste inwoners van Gambia hebben beide niet en weinigen zullen dan ook de Heilige plaats kunnen bezoeken.

Hulp geven

Een goede moslim zorgt er ook voor dat zijn naasten geld, goederen of eten krijgen als ze dat nodig hebben. Zeker bij het offerfeest is dat de gewoonte. Maar ook hier geldt weer dat de meeste Gambianen het geld gewoon niet hebben om hun naaste te helpen. Het is overal even armoedig. Wel wordt eten veel gedeeld als dat voorradig is. Zo werden bijvoorbeeld vluchtelingen uit Sierra Leone die een vreselijke oorlog waren ontvlucht door velen opgenomen in een gezin of kregen te eten.

Bidden

Moslims worden geacht om vijf keer per dag te bidden, met het hoofd naar het oosten. In Gambia houden ze zich daar redelijk strikt aan als dat mogelijk is. Een reisleider zal als dat mogelijk is, zich op een reis even terugtrekken op de tijden dat er wordt opgeroepen tot het gebed. Overigens vindt je door het hele land moskeeën waar de muezzin oproept tot het gebed. Wie overdag niet kan bidden, mag dat ’s avonds ook inhalen. Overigens wordt overal gebeden en zijn ook overal officiële en niet-officiële plaatsen van gebed, in of bij een gebedshuis, maar ook gewoon buiten de in de natuur.

Ramadan

Hoe heet het ook is in Gambia, hoeveel dorst de moslims ook hebben, de meesten doen uiterst gedreven mee aan de ramadan. Tijdens dit vasten mag tussen zonsopgang en zonsondergang niet gegeten of gedronken worden, mogen paren geen seks hebben en mag er niet gevloekt en gelogen worden.

Moslim, maar ook bijgelovig en met geloof in de Marabout

Veel mensen in Gambia zijn dus moslim, maar daarnaast geloven ze ook nog in goede en kwade geesten. Om die te weren worden er allerlei handelingen verricht die deze kwade geesten moeten verdrijven. Veel mensen dragen bijvoorbeeld een koord met daaraan een soort tasje met daarin een boodschap van de Marabout. Deze Marabout is een soort genezer en helderziende voor Gambianen die ze bezoeken als ze te maken krijgen met ziekte of andere nare zaken. Ook worden er ringen verkocht waar een boodschap van een Marabout ingaat om onheil af te wenden. Gambianen vinden ook niet dat dit bijgeloof hun geloof in Allah ondermijnt. Het gaat gewoon samen.

De dag voor de Ramadan: Sunday beach maar dan extra

Iedere zondag zijn op alle stranden in Gambia veel Gambianen te vinden. Ze voetballen, nemen de barcecue mee, zitten met elkaar te lachen en te ouwehoeren. Op de zondag voor de Ramadan is dat extra; dan wil iedereen op het strand zijn om nog even de bloemetjes buiten te zetten. Zie op deze video hoe dat er dan uitziet en hoe dik bevolkt de stranden dan zijn: Sunday Beach before Ramadan Gambia
© 2012 - 2024 Singalees, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogtepunten van GambiaElke uithoek van Gambia is de moeite waard: de kuststreek, de Gambia rivier, de natuurreservaten met de mooie tropische…
Duurzaam toerisme in GambiaHet mooiste kleine land van Afrika, The Gambia, ziet het aantal toeristen van jaar tot jaar groeien. Door het aangename…
Gambia: telefoneren en Cleaning DayWie vaker in Gambia verblijft, merkt dat er heel veel aparte dingen opvallend. Zo is er in het land eens per maand een C…
Gambia, een tropisch vakantielandGambia, een tropisch vakantielandGambia, één van de kleinste landen van Afrika. Een voordelige bestemming wat druk bezocht wordt door toeristen. Met veel…
Ontstaan van de aarde: de Gap-theoryOntstaan van de aarde: de Gap-theoryDe Gap-theory staat in Nederland bekend als de restitutieleer. Deze theorie houdt het midden tussen de scheppingsleer en…
Singalees (1.216 artikelen)
Laatste update: 26-02-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.