Egyptische goden: Ra, Isis en Horus

Egyptische goden: Ra, Isis en Horus Egypte staat voornamelijk bekend om de historie. De oude Egyptenaren waren hun tijd ver voor. Egypte heeft nog veel historische bezienswaardigheden van deze tijd, zoals de piramides, tempels, tombes en vele beelden. Ook hadden de Egyptenaren hun eigen goden. Zo had je bijvoorbeeld Ra, Isis en Horus.

Ra

Wie was de Egyptische god Ra?

Ra (ook vaak geschreven als Re) staat ook wel bekend als de Zonnegod en werd gezien als de belangrijkste god uit de Egyptische mythologie. Hij wordt gezien als de oppergod. In de gehele geschiedenis van Egypte zien we Ra terugkomen. Er zijn beelden te vinden waar hij op staat afgebeeld. Ra wordt veel in verband gelegd met andere Egyptische goden. In veel religieuze teksten had Ra een belangrijke rol.

Hoe ziet Ra eruit?

Ra heeft verschillende verschijningsvormen. Meestal staat hij afgebeeld als een mens met het hoofd van een valk, een ram en een scarabee. Maar ook kunnen we Ra vaak zien als zonneschijf met een cobra er omheen. Wanneer Egyptenaren Ra vereerden, was dat met name in zijn mensengedaante.

Verhalen over de Zonnegod

Dat Ra een belangrijke god was, blijkt wel uit de grote hoeveelheid verhalen die er over hem zijn ontstaan. Het bekendste is dat hij de schepper is van de wereld en alle levende wezens. Daarom werd Ra ook vaak de ‘vader en moeder van al het leven’ genoemd. Een ander verhaal gaat over de gevechten die Ra had met de Demon Apophis. Dit is een grote slangendemon. Iedere keer wanneer Ra het gevecht won, kleurde de hemel rood van het bloed van Apophis. Wanneer de zon opkwam uit de zee, kwam Ra terug van zijn reizen en avonturen. Er wordt ook gezegd dat Ra een belangrijke Farao is geweest in het Egyptische rijk.

Beelden van Ra

Het bekendste beeld van Ra, vind je bij de Abu Simbel. Hier zijn de rotstempels van Ramses en Nefertari door UNESCO neergezet. Boven de ingang van de tempels kun je een imposant beeld van Ra zien. Dit is een beeld waar Ra te zien is met zijn valkkop en een zonneschijf. In het graf van Nefertari is tevens een indrukwekkende afbeelding te zien van Ra.

Isis

Wie was Isis?

Isis was de Moedergodin en stond bekend om haar vruchtbaarheid en haar magie. Met haar magie kon ze zelfs de god Ra om de tuin leiden. Haar magie heeft ze ook gebruikt om zichzelf te bevruchten. Ze werd vereerd als Meesteres van de landbouw en als grote heelmeester. Onder de naam van Isis werd rechtvaardigheid in Egypte ingesteld. Isis was de dochter van Geb en Nut en de echtgenote en zus van Osiris. Nephthys is een andere zus van Isis en Seth een broer.

Hoe ziet Isis eruit?

Isis wordt vaak afgebeeld met een Ankh, dit staat symbool voor haar vruchtbaarheid. Ook heeft ze vaak een zonneschijf bij zich met stierenhoorns. Ook wordt Isis vaak gezien met de sistrum, een Egyptisch muziekinstrument dat bestaat uit een soort metalen U met enkele draadjes ertussen. Er zitten ringetjes om de draden die geluid maken wanneer je ermee schudt. De sistrum kun je dus vergelijken met een tamboerijn. Het was er zelfs de voorloper van. Om te laten zien dat Isis een belangrijke godin was, werd ze vaak afgebeeld met een afbeelding van een troon boven haar hoofd. Hiermee wordt de macht van Isis getoond.

Hiëroglief

Isis heeft haar eigen hiëroglief. Hier vind je de troon in terug die ze ook op haar hoofd draagt. Het symbool is veelvuldig teruggevonden, met name in de Isistempels.

Isis buiten Egypte

Niet alleen in Egypte, maar ook daarbuiten was Isis erg belangrijk. Zo was Isis erg populair in Rome in de tijd van Ceasar en overal in het Romeinse rijk kon je Isis terugvinden. Er is een Tempel van Isis gevonden in de stad Pompeii. Deze tempel kan nog steeds worden bezichtigd. Ook in Londen en Ierland is een tempel gevonden van Isis.

Overblijfselen van de Egyptische godin

Aangezien Isis zo ontzettend geliefd was en gezien werd als een belangrijke godin, is het niet vreemd dat er veel is gevonden dat te maken heeft met Isis. Zo werd er al gezegd dat er verschillende Isistempels zijn gevonden. Ook zijn er talloze beelden van Isis. In het Egyptische museum in Cairo kun je allerlei beelden van Isis bewonderen. Maar daar stopt het niet: in het Louvre in Parijs vinden we een beeld van Isis samen met Horus. En ook in het Museo Archaeologico Regionale in Palermo (Op het Italiaanse eiland Sicilië) kunnen we een indrukwekkend standbeeld van de Egyptische godin vinden. In het Metropolitan Museum of Art in New York zijn oude afbeeldingen te zien met Isis erop.

Horus

Wie was de Egyptische god Horus?

Horus was de Egyptische valkgod, die de gedaante heeft van een valk en staat ook wel bekend als de Hemelgod. Hij spreidt zijn vleugels over de hemel uit. Hij is de zoon van Isis, de Moedergodin en Osiris, de god van de onderwereld. Horus heeft zijn vader Osiris vaak geholpen om mensen naar de onderwereld te brengen. Farao’s werden gezien als Horus. Wanneer de Farao stierf, ging Horus het lichaam in van de volgende Farao. Later werd deze taak door Oppergod Ra overgenomen.

Bijzondere geboorte Horus

Horus is op een bijzondere manier geboren, namelijk met magie. Dat kwam omdat de penis van Osiris aan stukken was gesneden door zijn broer Seth. Isis kon zichzelf met magie bevruchten. Omdat Isis bang was dat Seth Horus zou doden, heeft ze hem in een mandje op de Nijl gezet, in de hoop dat iemand anders Horus zou vinden en opvoeden. Later heeft Horus zich gewroken en doodde hij Seth.

Oog van Horus

Het Oog van Horus is een bekende Hiëroglief. Dit wordt ook wel het alziende oog genoemd. De afzonderlijke onderdelen van het symbool staan voor de zintuigen horen, zien, ruiken, proeven, voelen en denken. Het Oog van Horus komt in veel films en boeken voor.

Efdu Tempel

Horus wordt op veel plaatsen geëerd. De bekendste tempel is wel de Efdu Tempel, die bij het plaatsje Efdu ligt. Deze tempel is volledig gericht op Horus. Anders dan de meeste tempels in Egypte is deze tempel niet gericht naar de Nijl, maar naar het Zuiden. De gevel heeft twee torens en heeft een hoogte van bijna tachtig meter. In totaal heeft de tempel twaalf zuilen, voorzien van Hiërogliefen. Er zijn meerdere zalen waar men Horus kon eren. Natuurlijk vind je ook een beeld van Horus bij deze bekende tempel. De Efdu Tempel is één van de best bewaarde tempels van heel Egypte. Dit komt omdat de tempel pas in 1860 werd ontdekt en uitgegraven. Het woestijnzand heeft ervoor gezorgd dat alles intact is gebleven.
© 2011 - 2024 Writingsuus, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Egyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aEgyptische mythen: over Ra, Aton, Osiris, Isis, Horus e.aIn het oude Egypte speelden mythen over goden een belangrijke rol. Een mythe zou men, in godsdiensthistorische zin, kunn…
Isis en de geheime naam van RaRa, de zonnegod, was de machtigste van alle goden. Hij was tenslotte de schepper van hemel en aarde en hij heerste over…
Achnaton en de verering van de AtenDe Egyptenaren kenden een geloof met veel goden (polytheïsme). Elke stad had zijn eigen beschermgod. In de tempels gewij…
Het mysterie rond de Egyptische farao’s en de doodHet mysterie rond de Egyptische farao’s en de doodDe Egyptenaren staan bekend om hun deskundigheid in het bouwen van gigantische graftombes in de vorm van piramiden. Daar…

Kerststallen voor gezinnen met kleine kinderenKerststallen voor gezinnen met kleine kinderenIn December wordt de kerstversiering weer uit de dozen gehaald en het huis mooi versierd. Naast kerstballen, kerststerre…
De Bijbel in de praktijk: zorgen makenDe Bijbel in de praktijk: zorgen makenZorgen maken is menselijk. Een manier om met problemen om te gaan is om ze te bekijken vanuit Bijbels perspectief. Staat…
Bronnen en referenties
Writingsuus (705 artikelen)
Laatste update: 21-07-2015
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.