Museum voor Religieuze Kunst in Uden

Het Museum voor Religieuze Kunst in Uden bestaat sinds 1973. De collectie was destijds nog bescheiden en was te vinden in een vrijgemaakte vleugel van de abdij van de zusters Birgittinessen. In latere jaren is de collectie zeer uitgebreid en werd het museum verschillende keren vergroot. Toch is het nog niet mogelijk om alles tentoon te stellen om welke reden de collectie regelmatig wordt verwisseld. Ook is er een kruidentuin aangelegd met bijzondere kruiden zoals kruiden met geneeskrachtige werking.

Zeldzame monstransen in museum Uden

De collectie bestond in het begin uit een verzameling artikelen van het bisdom ís-Hertogenbosch. Daarmee werd de basis gelegd voor het huidige bezit van in hoofdzaak Zuid-Nederlandse kunstwerken dat bestaat uit een grote verzameling beelden uit de middeleeuwen en een aantal zeer zeldzame monstransen van rond 1500. Tevens bezit het museum een omvangrijke collectie volksdevotie zoals tienduizenden bidprentjes en een groot aantal stukken waarmee de geschiedenis van de abdij en de regio worden belicht. Heel speciaal zijn ook de iconen en hedendaagse religieuze kunstvoorwerpen, die wegens gebrek aan ruimte niet voortdurend getoond kunnen worden.

Collectie met internationale faam

De collectie van het museum geniet grote internationale faam. Vooral door de zeer uitgebreide verzameling middeleeuwse beeldhouwkunst. Alle grote meesterbeeldhouwers van het zuiden zijn in die verzameling vertegenwoordigd. Beeldhouwers als Walter Pompe (1703-1777), Petrus Verhoeven (1729-1816) vertegenwoordigen het tijdperk van de barok. Tot de top binnen de Benelux kan ook de collectie edelsmeedkunst worden gerekend met werken van Rabanus Raab (1721-1786). Minder vermaard, doch klein maar fijn, is de collectie schilderkunst met toch namen als Jeroen Bosch, Hendrik Goltzius, Pieter Coecke van Aalst, J. Cornelisz. van Oostzanen en Hendrik Goltzius.

Groot aantal bidprentjes

In de tweede helft van de negentiende eeuw ontstond er een explosie van neogotisch werk. Die stijl is met al zijn pracht en praal uitgebreid vertegenwoordigd. Maar het museum is vooral ook trots op de uitingen van een diep gewortelde religieuze volkscultuur met de afdelingen prentenkabinet en volksdevotie. Die afdelingen tonen een groot aantal bidprentjes, pelgrimsvaantjes, gebedenboeken met zilverbeslag, stolpbeelden en santjes (afbeeldingen met heiligen). De collectie moderne religieuze kunst is vooral in de benedenzalen van de nieuwbouw te bezichtigen. In die ruimten, die geheel ondergronds zijn, vinden regelmatig wisseltentoonstellingen plaats. Jaarlijks worden daar ook iconen geëxposeerd uit de eigen collectie.

Bijzondere kruidentuin

Zeer interessant is de kruidentuin die binnen de muren van het kloostercomplex is aangelegd. Die tuin bestaat uit strak ingedeelde bedden die omgeven worden door paadjes, volgens het principe van de middeleeuwse Cruydthof. De geneeskrachtige planten zijn naar hun werking in vier afdelingen bij elkaar geplaatst. Zo zijn er aparte bedden voor de keukenkruiden en de verfstofplanten, naast tamelijk sporadisch voorkomende inheemse gewassen. In totaal zijn er meer dan 150 soorten planten te vinden die vroeger niet mochten ontbreken in de kruidenapotheek van een klooster.

Giftig bilzenkruid

Een bijzondere plant in die tuin is het bilzenkruid. Dit kruid hoort tot de Nachtschade-familie en heeft een hallucinogene werking. Het bilzenkruid werd ooit gebruikt als geneesmiddel en genotmiddel en ook in kleine hoeveelheden bij het bestrijden van tandpijn en als kalmeermiddel. In combinatie met tabak werd bilzenkruid gerookt. De plant is zo giftig dat hij bij een overdosis een dodelijke werking heeft. De Kelten gebruikten het kruid om ouden van dagen, die niet meer met de stammen konden meetrekken, te vergiftigen. Andere kruiden met eenzelfde soort werking zijn de doornappel, mandragora en wolfskers.

Hedendaagse religieuze kunst

Nauw verbonden aan het museum zijn de kunstenaars Reinoud van Vught en Marc Mulders. Zij hebben er geregeld geëxposeerd en hebben een belangrijke voortrekkersrol vervuld in de herwaardering van de hedendaagse religieuze kunst. Van beide kunstenaars werden ook werken aangekocht. Ook hebben zij een belangrijke rol bij de tentoonstellingen die in het museum worden georganiseerd

Lees verder

© 2010 - 2024 Rickandie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Catharijneconvent: eigentijds museum over religieCatharijneconvent: eigentijds museum over religieEen uniek museum voor kerkelijke kunst. Dat was Museum Catharijneconvent ruim 25 jaar. Nu bezoekers niet meer vanzelfspr…
Vijf Nederlandse musea met moderne kunstBezoek eens een museum met een collectie aan moderne kunst en raak geïnspireerd tijdens een wandeling langs de kunstobje…
Abdij van Stavelot met museumdirectie in plaats van abtAbdij van Stavelot met museumdirectie in plaats van abtDe abdij van Stavelot heeft een roemruchte geschiedenis. Van de oorspronkelijke gebouwen uit de zevende eeuw is niets me…
Stedelijk Museum Schiedam: Nederlandse kunst van na WOIIHet Stedelijk Museum Schiedam is een museum voor moderne en hedendaagse kunst. Het heeft zich in de decennia sinds de Tw…
Bronnen en referenties
  • http://www.museumvoorreligieuzekunst.nl/collectie
Rickandie (1.164 artikelen)
Laatste update: 09-01-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.