De geheimen van het Vaticaan

Degene die ooit in Vaticaanstad geweest is, weet hoe het er aan de buitenkant uit ziet. Imposante grote gebouwen, de Basiliek, de Sixtijnse Kapel en het St. Pietersplein, het ziet er allemaal machtig en prachtig uit. Het Vaticaan is enorm rijk aan kunstwerken. Maar er gaan ook grote geheimen in schuil. Wat is de geheime bibliotheek? Waarom mogen allen ingewijden deze bibliotheek betreden? Bestaat er ook een zogenoemde 'geheime deur'? Waarom mag niemand daar doorheen?

De geheime bibliotheek in het Vaticaan

Vaticaanstad is een soevereine Staat met een eigen regering. De leider van deze regering is niet Paus Benedictus XVI. In totaal werken zo'n 5000 mensen voor het Vaticaan. En alle toegangen naar Vaticaanstad, en alle openbare ruimten binnen Vaticaanstad worden zwaar bewaakt. Wist u ook dat het Christendom de enige religie is binnen de Verenigde Naties die permanent zittingen mag bijwonen?

Onder het ommuurde en zwaarbewaakte Vaticaan bevind zich ook een uitgebreid netwerk van kelders en gangen. Een van deze geheime gangen is beroemd. Hij loopt vanonder het Vaticaan naar de Engelenburcht.

Al vele jaren gaan verhalen te ronde dat het Vaticaan een geheime bibliotheek bezit. In deze bibliotheek worden geheime documenten bewaard die niemand anders dan een heel select gezelschap mag inzien. Na verluidt worden er ongeveer 85 kilometer archiefstukken bewaard. De eerste man die ooit werd toegelaten tot de geheime bibliotheek was Ludwig von Pastor.

Op 20 februari 2002 gaf Paus Johannes Paulus II toestemming om een aantal documenten van de Historische Archieven van de Segreteria di Stato bekend te maken. Daarmee wilde hij eigenlijk een einde maken aan de speculaties over de relaties van het Vaticaan met Duitsland gedurende het pontificaat van paus Pius XI (1922-1939).

Volgens de officiële website gaat het oudste bewaarde document terug tot het einde van de 8e eeuw. Belangrijke stukken in de geheime bibliotheek zijn:
  • Het stuk met de claims voor de pauselijke macht van paus Gregorius VII.
  • Het verzoek van Henry VIII om zijn huwelijk te ontbinden en alle bijbehorende processtukken.
  • Brieven van Michelangelo.

Er bevindt zich een supergeheime sectie binnen deze bibliotheek. Onderzoekers denken dat daarin zeer oude evangeliën worden bewaard die bewust nooit zijn opgenomen in de Bijbel. Een Joodse delegatie dringt er al velen jaren op aan om het openstellen van de archieven over het pontificaat van Pius XII (1939-1958). Pius XII wordt verweten dat hij zich niet genoeg keerde tegen het nazibewind in Duitsland. Maar de geheime oorlogsarchieven blijven voorlopig helaas achter slot en grendel.

De geheime deur van het Vaticaan

Het Vaticaan staat vol van symboliek. Zo is de achterkant van het Vaticaan gebouwd in de vorm van een sleutel. Ook gaat er al vele jaren een verhaal rond over een geheime deur, die streng wordt bewaakt door de Zwitserse Garde, en waardoor alleen de Paus mag lopen. Wat bevind zich achter deze deur? Of is de deur in kwestie zelf een heilig relikwie omdat het misschien bestaat uit hout van het originele kruis?

Bron: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)Bron: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)
De geheime deur in het Vaticaan kan ook duiden op deze Heilige Deur:
Er bestaat een zeer oude traditie rond het gebruik van de Heilige Deur. Volgens de wet van Mozes hoort eens per 50 jaar een heel jaar in het teken te staan van God en rust. In zo'n jaar wordt er een Heilige Deur geopend dat alleen voor pelgrims toegankelijk is. In oude documenten zijn vermeldingen gevonden over Heilige Deuren die stammen uit de Heilige Jaren 1400 en 1450. Francesco van Marco Datini schreef al in het jaar 1400 dat er in San Giovanni di Laterano een Heilige Deur was geopend die normaal eens in de vijftig jaar werd gebruikt. De Deur was vroeger alleen tijdens de Heilige Jaren zichtbaar. De Deur is ooit dichtgemetseld en voorzien van een pauselijk sluitzegel.
© 2009 - 2024 Dorybos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Dan Browns’ Het Bernini MysterieDan Browns’ Het Bernini MysterieIn de zomer van 2005 prijkte één boek vrijwel continu bovenaan elke bestsellerlijst. Het ging om Dan Browns’ De Da Vinci…
Het land van de paus, van Kerkelijke Staat tot VaticaanstadHet land van de paus, van Kerkelijke Staat tot VaticaanstadVaticaanstad is het kleinste landje ter wereld. Het is een land met het laagste geboortecijfer ter wereld. Vaticaanstad…
Openbaarheidsdag; de dag dat archieven openbaar wordenOpenbaarheidsdag; de dag dat archieven openbaar wordenOpenbaarheidsdag is de dag dat archieven openbaar worden. Een deel van het National Archief is dan niet langer geheim. V…
Staatsgeheimen: regelgeving, achtergronden en andere landenStaatsgeheimen: regelgeving, achtergronden en andere landenDe meeste mensen hebben geheimen. Dingen waar ze liever niet openlijk over praten en die ze voor zichzelf willen houden.…

Pausin Johanna of Johannes AnglicusWaar of niet waar; het blijft een hardnekkig gerucht: er is een vrouwelijke paus geweest. Ze moet als paus in het Vatica…
Bronnen en referenties
  • http://asv.vatican.va
  • http://www.kijkhetvaticaan.nl
  • RKK
  • http://www.katholiek.org/vaticaanstad.html#kerngegevens
  • Afbeelding bron 1: Berthold Werner, Wikimedia Commons (Publiek domein)
Dorybos (53 artikelen)
Gepubliceerd: 16-03-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 5
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.