Soorten hoofddoeken binnen de islam en regels in West-Europa
Veel moslima's dragen een hoofddoek, want zij zien dit als een islamitisch voorschrift. In de Koran staan twee stukken tekst, waaruit min of meer blijkt dat vrouwen een hoofddoek moeten dragen. Sommige mensen menen dat de vrouwen van Mohammed gesluierd waren en afzonderlijk leefden. De vrouwen die vandaag de dag een hoofddoek dragen, imiteren hiermee in principe de vrouwen van Mohammed. Er zijn veel verschillende soorten hoofddoeken, namelijk de hijab, khimar, chador, nikaab en de boerka. In veel West-Europese landen is er anno 2019 een verbod op het dragen van gezichtsbedekkende kleding, maar welke soorten hoofddoeken zijn daardoor verboden?
Waarom dragen moslima’s hoofddoeken?
Islamitisch voorschrift
Ten eerste dragen moslima's een hoofddoek, omdat zij het dragen van een hoofddoek als een Islamatisch voorschrift zien. In vers 31 van Soera An-Noer staat bijvoorbeeld dat vrouwen hun boezems moeten bedekken met sluiers en hun schoonheid niet in het openbaar mogen laten zien. De enige mannen die de moslima mogen zien zonder hoofddoek zijn haar echtgenoot, vader, schoonvader, zonen, stiefzonen en broers. Ook in vers 59 van Soera Al-Ahzab staat iets over het sluieren van vrouwen. Hier staat dat vrouwen gewaden over zich heen moeten hangen, zodat ze beter te herkennen zijn en niet worden lastiggevallen.
Imitatie van de vrouwen van Mohammed
Uit sommige overleveringen blijkt dat de vrouwen van Mohammed gesluierd waren. Ook leefden zijn vrouwen afgezonderd. De vrouwen van Mohammed zijn voorbeelden voor de moslima's die vandaag de dag leven, dus doen ze hen na. Dit kan dus een reden zijn dat een moslima een hoofddoek draagt.
Sociale druk
Een andere reden om een hoofddoek te dragen kan zijn vanwege de sociale druk. Sommige partners of familieleden vinden het erg belangrijk dat hun echtgenote of vrouwelijk familielid een hoofddoek draagt. De moslima zelf kan hierdoor niet haar eigen keuze maken en wordt gedwongen om een hoofddoek te dragen.
Verschillende soorten hoofddoeken: hidjab, khimar, chador, nikaab en boerka
Hidjab
De hidjab is een hoofddoek waarbij alleen het haar bedekt is. Het gezicht en het lichaam zijn bij het dragen van de hidjab helemaal vrij. Het woord hidjab betekent in het Arabisch 'bedekken' en het Arabische woord 'hidjab' is afgeleid van het woord hajaba. Hajaba betekent in het Arabisch 'zich sluieren of zich verbergen'. Voor islamitische geleerden betekent het woord hijab zedelijk, behoudend, kuis of fatsoenlijk.
Khimar
Khimar betekent ook wel 'cape' in het Arabisch, want de khimar heeft de vorm van een cape. De khimar lijkt erg veel op de hidjab, alleen is de khimar een stuk langer. De khimar bedekt niet alleen het haar, maar ook de nek, schouders, boezem en delen van de armen. Het gezicht van de moslima is bij de khimar wel helemaal zichtbaar.
Chador
De chador is een Perzisch gewaad. De chador zorgt ervoor dat het hele lichaam bedekt is en je geen vrouwelijke vormen meer kan zien. Het gezicht blijft bij de chador onbedekt.
Nikaab
De nikaab is een sluier die het hele gezicht bedekt, behalve de ogen. Sommige nikaabs bedekken naast het gezicht ook de schouders en de boezem, maar dat is niet altijd het geval. De nikaab bestaat uit één stuk stof en is vaak donker gekleurd. De nikaab kan in combinatie worden gedragen met een hidjab of een chador.
Boerka
De boerka is de meest bedekkende hoofddoek binnen de islam, want het hele lichaam inclusief de ogen is namelijk bedekt. Voor de ogen zit een gaasje waar de vrouw zelf wel doorheen kan kijken, maar zijzelf niet door anderen bekeken kan worden. De boerka is een Afghaanse versie van de chador, die verplicht was ten tijde van de overheersing van de Taliban in Afghanistan.
Variant op de hoofddoek
Boerkini
Sommige moslima's willen ook graag kunnen zwemmen zonder zich bloot te geven. Hiervoor zijn speciale boerkini's, zodat ze ook in het water hun lichamen kunnen bedekken. De boerkini bestaat uit twee delen, die het hele lichaam bedekt, maar wel het gezicht, handen en voeten vrij laat. In de boerkini zit een ingebouwde hoofddoek, zodat ook het haar tijdens het zwemmen bedekt blijft. Het stof van de boerkini is sneldrogend en plakt niet aan het lichaam. Ook beschermt de stof tegen zonnestraling, want de stof bevat een UV-beschermingsfactor 50. De boerkini is bedacht en ontworpen door Aheda Zanetti, die de boerkini als de ideale oplossing zag voor moslima's die wilden gaan zwemmen.
Hedendaagse situatie van vijf West-Europese landen qua hoofddoeken
In West-Europa is het niet gebruikelijk dat vrouwen hoofddoeken dragen en sommigen zien het zelfs als vrouwenonderdrukking. Veel West-Europese landen hebben een wet die het dragen van gezichtsbedekkende kleding illegaal maakt. Onder gezichtsbedekkende kleding vallen de nikaab en de boerka, want bij deze twee hoofddoeken wordt het gezicht bedekt. Nederland en vier landen die dicht bij Nederland liggen hebben allemaal eigen regels omtrent gezichtsbedekkende kleding.
Nederland
In het najaar van 2016 is de Tweede Kamer akkoord gegaan met het wetsvoorstel ‘Gedeeltelijk verbod gezichtsbedekkende kleding’. Het wetsvoorstel is op 26 juni 2018 ook goedgekeurd door de Eerste Kamer. Vanaf 1 augustus 2019 is de wet van kracht en dit betekent dat je geen gezichtsbedekkende kleding mag dragen in onderwijsinstellingen, overheidsgebouw, zorginstellingen en in het openbaar vervoer. Op straat is het wel toegestaan om gezichtsbedekkende kleding te dragen, maar wanneer de politie vraagt de gezichtsbedekkende kleding af te doen, is de moslima verplicht om mee te werken. De boete op het dragen van een boerka op plaatsen waar dat niet is toegestaan bedraagt 150 euro.
Denemarken
In Denemarken mogen bedrijven, scholen en overheden zelf beslissen of mensen in hun gebouwen hoofddoeken mogen dragen of niet. Ook is er een wet die het dwingen van vrouwen om een boerka of nikaab te dragen illegaal maakt. Vanaf augustus 2018 heeft Denemarken een algeheel verbod op gezichtsbedekkende kleding, zoals een boerka of nikaab.
Frankrijk
Sinds 2011 is het in Frankrijk verboden om een boerka in het openbaar te dragen. Op het dragen van een boerka staat zelfs een boete van 150 euro. Het is in Frankrijk wel toegestaan om in een boerkini te zwemmen in het openbaar.
België
Net als Frankrijk heeft ook België een verbod op gezichtsbedekkende kleding. Als een moslima deze wet overtreedt is haar straf een zevendaagse celstraf of een geldboete.
Duitsland
Ook in Duitsland is er sinds 2016 een wet die het dragen van gezichtsbedekkende kleding op enkele openbare plekken verbiedt.