Het gebruik van de rouwkaars
Op alle belangrijke momenten in het leven hebben mensen de neiging om een kaars aan te steken. Bij vreugde, maar ook bij verdriet. Eén van de meest ingrijpende vormen van verdriet ervaren we bij het verwerken van het verlies van een dierbare. Tijdens periodes van rouw kan het aansteken van een rouwkaars een ritueel vormen dat helpt in de verwerking van het verlies van deze dierbare.
Bron: Geralt, Pixabay Rouw
Op diverse momenten in ons leven branden we kaarsen. Bij
doop,
huwelijk, maar ook bij rouw. Rouw is het verdriet dat men ervaart bij het verlies van een dierbare uit zijn leven. Doorgaans is dit een overlijden van een dierbaar persoon. Het verwerken van dit verdriet kan een moeilijke taak zijn. Een rouwkaars aansteken ter ere van de overledene kan helpen in de verwerking.
De rouwkaars
Het aansteken van een kaars ter ere van iemand is een ritueel waarbij je eer brengt aan de overleden persoon. Het is een lichtje dat aangestoken wordt voor die ene persoon die je mist. Het is een symbolisch gebaar dat die persoon niet vergeten wordt en nog aanwezig is in onze gedachten; anders had de rouwkaars nooit gebrand.
De rouwkaars binnen het christendom
In de Nederlanden vindt het gebruik van rouwkaarsen een oorsprong in de christelijke traditie. Voor christenen van de verschillende denominaties (katholieken en protestanten) staat vuur voor de nabijheid van de Heilige geest en het licht. Door een kaars aan te steken en te bidden, zullen christenen licht in de duisternis zoeken, bidden voor de overledene en bidden kracht in de verwerking van het verlies. Het aansteken van een rouwkaars is daarom een krachtige symbolische daad binnen het christendom. Zowel voor gelovigen als niet-gelovigen kan de betekenis van het aansteken van een kaars ver uiteen liggen. Dit is geen probleem; iedereen verwerkt en rouwt op zijn individuele manier.
Er bestaan rouwkaarsen die specifiek dienen om op een graf te plaatsen /
Bron: GoranH, PixabayWelke vorm heeft een rouwkaars?
Een rouwkaars heeft vele vormen. Het kan een simpele
(noveen)kaars zijn die aangestoken wordt, maar men kan ook een kaars met een boodschap voor de overledene laten maken/kopen. Deze laatste zullen vaak nooit aangestoken worden, maar als gedenkstuk bewaard worden, of enkel op speciale dagen (zoals overlijdensverjaardag) aangestoken worden. Daarnaast zijn er ook rouwkaarsen die specifiek gemaakt worden om buiten (bijvoorbeeld op een graf) geplaatst te worden. Sommige mensen kiezen ervoor om op een graf een permanente graflantaarn te zetten, waar ze dan regelmatig een kaarsje in gaan branden.
Waar plaats ik de rouwkaars?
Een rouwkaars wordt doorgaans geplaatst op een zichtbare plek en een plek die belangrijk is/was voor de nabestaande of overledene. Dit kan het graf van de overledene zijn, maar kan ook een kerk zijn, naast een foto van de overledene, op een plekje naast zijn favoriete stoel, ... .
Brandveiligheid
Misschien nog meer dan bij andere kaarsen moet er bij het gebruik van rouwkaarsen opgelet worden voor de brandveiligheid. In periodes van verdriet en rouw, zijn veel mensen overmand door emotie en verdriet, en vergeten ze een kaars misschien uit te blazen bij het verlaten van een kamer of plaatsen ze deze veel te dicht bij brandbaar materiaal. Veilig gebruik van kaarsen zal voor sommigen dan misschien ook een laatste zorg zijn. Blijf echter ook in jouw verdriet waakzaam en voorzichtig met de kaarsen en hou een extra oogje in het zeil bij mensen in jouw omgeving die een rouwkaars aansteken. Soms kan het daarom ook veiliger zijn om een elektrisch rouwlichtje te gebruiken.