Wierook wordt al eeuwen gebruikt voor zijn magische kracht

Wierook wordt al eeuwen gebruikt voor zijn magische kracht Sinds de jaren 60 is de populariteit van wierookstokjes en branders enorm toegenomen. In de huiskamer wordt het vooral gebruikt om het huis te zuiveren en in de moderne magie branden ze wierook om meditatieve toestanden te bereiken. Zo heb je nu wierook volgens sterrenbeeld, het vinden van de ware liefde en er bestaat zelfs wierook om geld aan te trekken.

Wierook


Betekenis en oorsprong

Wierook betekent heilige of gewijde rook en wordt meestal in verband gebracht met religieuze en magische handelingen. Het is een aromatische stof die verkregen wordt door het hars van bomen. Vroeger was wierook uitsluitend afkomstig van twee bomen, de boswellia sacra uit Arabie en de boswellia papyrifera uit India.

Naar alle waarschijnlijkheid is het gebruik van wierook ontstaan nadat iemand een stukje hars van de boswellia op het vuur gooide en zo de bijzondere geur van de rook ontdekte. Om de rook dikker te maken en geur te geven werden er vier tot dertien ingrediënten toegevoegd. De oudste vorm is korrelwierook, onder andere Olibanum, Frankincence en Mirrhe, waarvan de waarde gelijk stond met het goud.

Eeuwig gebruik

Door de eeuwen heen werd wierook in alle culturen, van India tot Noord Amerika gebruikt en gebrand tijdens ceremoniële gelegenheden. Tot op vandaag is wierook nog steeds een onderdeel van de rooms-katholieke, oosterse en anglicaanse kerken. Tegenwoordig smeulen allerlei wierooktoestanden, voor diverse redenen.

Ongeveer 1700 voor Christus werd het gebruikt als offer voor de Goden. Een reukoffer diende om de Goden gunstig te
stemmen. Terwijl er gebeden werd voor hulp, steun en bescherming steeg de indringende geur van wierook, samen met de
gebeden naar hogere sferen. Op deze manier trokken ze de aandacht van de Goden met als doel aanhoort te worden.

Mozes zou in opdracht van God een altaar hebben gemaakt, waarop alleen de zoetste kruiden en Arabische gom werden gebrand en op monumentale panelen uit Egypte stonden koningen afgebeeld met een wierookvat. In de middeleeuwen was een correcte toepassing van wierook nog belangrijker, want elke wierook kreeg toen al zijn magische en astrologische betekenis.

In de moderne magie

In de moderne magie is wierook het symbool voor de elementaire substantie van lucht. Het wordt aan de oostkant van de cirkel geplaatst om deze in te wijden. Het branden van wierook zou heel effectief zijn tijdens bezweringsformules, omdat de geur scherper is dan dat van etherische oliën. Voor een ritueel wordt niet brandbare wierook gebruikt, dat gemaakt is van plantaardig materiaal, gecombineerd met etherische oliën. Belangrijke ingrediënten zijn, arabische gom en een wierookhars. Om de wens krachtiger te maken wordt de wierook gebrand door hem te laten smeulen op houtskool.

Zelf toepassen

 • Kies bij “Magische eigenschappen”, drie verschillende kruiden die passen voor het uit te voeren ritueel.
 • Neem ongeveer zeven sprietjes kruid.
 • Bind ze stevig aan elkaar vast met een katoenen draad en laat ze vervolgens drie weken drogen.
 • Voor Moeder Aarde steek je een bruine of groene kaars aan.
 • Houdt het stokje ongeveer acht cm boven de vlam tot het gloeit en smeult.

Negativiteit wegjagen; beweeg het stokje tegen de wijzers van de klok, van onder tot boven rondom uw lichaam.
Positiviteit aantrekken; beweeg het stokje met de wijzers van de klok, van onder tot boven rondom uw lichaam.

 • Doe dit ritueel in de zes richtingen één keer; oosten, noorden, westen, zuiden, boven en beneden.
 • Kijk hoe uw wensen en dromen omhoogkringelen.
 • Verspreidt daarna de rook verder met een veer of met uw hand.

Er zijn ook rookstokjes te koop, liefst met een “CE kenteken“.

Magische eigenschappen

Beheerst door de zon
 • Benzoë; geld, toenemende energie en concentratie
 • Jeneverbes; protectie, zuivering en herstel
 • Kaneel; liefde, geldbrenger en psychische kennis
 • Kopal; protectie, zuiverheid en het reinigen van kristallen
 • Laurier; genezing en protectie
 • Rozemarijn; liefde en blije herinneringen
 • Wierookhars; moed, blijdschap, energie en succes

Beheerst door Mercurius
 • Ceder; herstel, zuivering van overbodige invloeden en negatieve gedachten
 • Lavendel; Liefde en hereniging

Beheerst door Mars
 • Drakenbloed; liefde en protectie
 • Piment; geld, energie en actie

Beheerst door Jupiter
 • Kruidnagel; liefde, verdrijft vijandigheid
 • Salie; wijsheid en het versterkt de mentale kracht
 • Sandelhout; healing, spiritueel en paranormaal inzicht

Beheerst door de maan
 • Mirre; herstel, rust en innerlijke harmonie

Roken

Roken is een ritueel dat meestal door indianen gebruikt wordt, om de geestkracht te zuiveren of ter voorbereiding van andere rituelen. Daarvoor branden ze alle ingrediënten, waarondersalie, tabak, ceder en vlotgras , samen in een schelp van een zeeoor. Vervolgens blazen ze de rook uit, over de persoon die gereinigd moet worden. Ze verspreiden de rook verder met een veer van een adelaar, omdat indianen denken dat de gebeden en de gedachten die in de rook zitten, via de vleugels naar de Goden worden gebracht.

Salie, ceder en vlotgras of sweetgrass

Salie
Salie is een kruid voor wijsheid en is zeer geschikt bij gebeden en meditatie. Het ruikt overheerlijk, het reinigt, versterkt het geloof, biedt bescherming tegen het kwaad en verjaagt negatieve gevoelens.

Vlotgras of sweetgrass
Is vooral bekend als het gras dat nooit sterft. Het geurt sterk naar vanille en activeert de positieve energie. Het groeit in moerassen en combineert de kracht van de lucht.

Ceder
Ceder is een kruid van zuivering, bescherming en healing. Het versterkt de ziel en bouwt onze innerlijke kracht op. Ceder trekt positieve gevoelens aan en het kan ook gebruikt worden als vervanger voor vlotgras.

Schelp van een zee-oor en de vijf elementen

Voor het branden van alle ingrediënten wordt gebruikt gemaakt van de abalone zeeschelp;
 • om de vijf elementen, aarde,water, lucht, vuur en ether samen te voegen tot één geheel.
 • omdat er kleine gaatjes in de schelp zitten die voor de nodige luchttoevoer zorgen.

Vijf elementen
 • Aarde = de ingrediënten
 • Water = de abalone
 • Lucht = de rook wordt verspreid in de lucht
 • Vuur = wordt aangestoken met een brandende kaars
 • Ether = etherische werking
© 2008 - 2024 Worm, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sterrenbeelden elementen overzichtSterrenbeelden elementen overzichtIn de astrologie – je horoscoop – worden de vier elementen geduid, daar deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spe…
Sterrenbeelden element vuur (vuurteken)Sterrenbeelden element vuur (vuurteken)In de astrologie, je horoscoop, worden de vier elementen geduid, omdat deze bij je sterrenbeeld een belangrijke rol spel…
De paranormaal beurs: een nieuwe ervaring!De paranormaal beurs: een nieuwe ervaring!In bijna elke stad van enige omvang wordt er weleens een paranormaal beurs georganiseerd. Maar wat is dit eigenlijk voor…
Sterrenbeeld en polariteitEen sterrenbeeld kan een bijbehorende positieve polariteit hebben of juist een negatieve polariteit. De Ram, Tweelingen,…
Islam en seksualiteitReligies en seksualiteit lijken altijd op tamelijk gespannen voet met elkaar te staan. Religie dwingt seksualiteit in ee…
Bronnen en referenties
Worm (73 artikelen)
Laatste update: 18-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Religie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.