Zorgtoeslag en huurtoeslag

Zorgtoeslag en huurtoeslag zijn beiden tegemoetkomingen van de belastingdienst. Veel mensen hebben recht op zorgtoeslag en/of huurtoeslag, maar niet iedereen komt in aanmerking. Het is nodig zelf je zorgtoeslag en/of huurtoeslag aan te vragen. De belastingdienst controleert namelijk zelf niet wie er wel en geen recht op heeft. Hier lees je meer over zowel de zorgtoeslag als de huurtoeslag.

Wat is zorgtoeslag?

Iedereen moet zijn ziektekosten bij de zorgverzekeraar kunnen betalen. Ook mensen met een klein inkomen. Als je te weinig inkomen hebt om deze kosten helemaal zelfstandig te kunnen betalen, dan kom je in aanmerking voor de zorgtoeslag. De zorgtoeslag is een tegemoetkoming. Hiermee kan je zorgverzekering betalen. De zorgtoeslag is in 2006 ingevoerd, als gevolg van een nieuw zorgstelsel.

Hoogte zorgtoeslag

De hoogte van je zorgtoeslag is weer afhankelijk van de hoogte van je inkomen. Als alleenstaande ontvang je maximaal 835 euro per jaar. Wanneer je een meerpersoonshuishouden voert, dan is dit bedrag maximaal 1753 per jaar. De toeslag is dus afhankelijk van je inkomen. Als je een lager inkomen hebt, dan ontvang je meer zorgtoeslag.

Aanvragen zorgtoeslag

Het aanvragen van zorgtoeslag kan je heel makkelijk online doen via de website van de Belastingdienst. Hier kan je op een pagina meerdere toeslagen aanvragen. Om de zorgtoeslag aan te vragen heb je een DigiD-inlogcode nodig. Als je deze nog niet hebt, dan kan je die aanvragen via de website van DigiD.

Wijzigen

Als je situatie is veranderd, dan moet je soms je zorgtoeslag laten aanpassen. Ook dit kan je weer online doen via de website van de Belastingdienst. Als je dit op tijd doet, voorkom je dat je later een bedrag moet terugbetalen of dat je te weinig toeslag krijgt. Zo moet je aan de Belastingdienst doorgeven als je gaat trouwen of samenwonen, als jij en je partner uit elkaar gaan of als je inkomen of dat van je toeslagpartner is veranderd. Ook moet je het doorgeven aan de Belastingdienst als je in het buitenland gaat wonen of werken, als je de zorgtoeslag op een andere rekening wilt laten overmaken of als je de toeslag wilt laten stopzetten.

Voorwaarden

Voor het ontvangen van zorgtoeslag moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal achttien jaar zijn en moet je een zorgverzekering hebben afgesloten bij een Nederlandse zorgverzekering. Ook dien je als alleenstaande een inkomen te hebben van maximaal 35.059 euro per jaar. Als je een toeslagpartner hebt, dan mag dit maximaal 51.691 euro per jaar zijn. Verder moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of in het bezit zijn van een verblijfsvergunning.

Veranderingen 2013

In 2013 wordt er het een en ander gewijzigd over de zorgtoeslag. Deze zal dan vervallen voor huishoudens die in Box 3 een belastbaar vermogen hebben. In box 3 vallen de inkomsten uit sparen en beleggen. Het gevolg van deze regeling is, dat de overheid hiermee ongeveer 170 miljoen euro per jaar bespaart.

Doel nieuwe regeling

De overheid vindt dat de zorgtoeslag enkel bij mensen terecht mag komen die het echt nodig hebben. Zo vindt het kabinet dat mensen die een vermogen hebben boven de vermogensgrens geen zorgtoeslag nodig hebben.

Wat is huurtoeslag?

Als je een woning huurt, dan kan je in aanmerking komen voor huurtoeslag. Dit is een tegemoetkoming in de huurkosten. Je krijgt deze toeslag wanneer je in verhouding met je inkomen teveel huur betaald. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen het huren van een woning van een woningcorporatie of van een particulier.

Zelfstandige woonruimte

Je kunt huurtoeslag krijgen wanneer je dus een zelfstandige woonruimte huurt. Dit is een huis met een eigen toegangsdeur die van binnen en ook van buiten op slot kan doen. Je woning moet in ieder geval beschikken over een eigen woon(slaap)kamer, een eigen toilet met waterspoeling, een eigen keuken met aanrecht, aan-en afvoer voor water en een aansluitpunt voor een kooktoestel. Als je op kamers en in een studentenhuis woont, dan heb je geen recht op huurtoeslag.

Huurtoeslag aanvragen

Je kunt de huurtoeslag heel makkelijk aanvragen via de website van de Belastingdienst. Hiervoor heb je een DigiD-inlogcode nodig.

Voorwaarden

De huurtoeslag is in 2006 ingevoerd. Hiervoor heette het nog huursubsidie. Niet iedereen krijgt een huurtoeslag. Hiervoor moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je huur lager zijn dan 664,66 euro per maand. Als je jonger bent dan 23 jaar dan is dit 366,37 euro per maand. Verder wordt er gekeken naar je inkomen en je vermogen. Verder moet je bij de gemeente ingeschreven staan op je woonadres. Ook moet je de Nederlandse nationaliteit hebben of beschikken over een geldige verblijfsvergunning.

Partner of medebewoner

Bij het toekennen van huurtoeslag wordt er ook gekeken of je alleen of met een partner of huisgenoot woont. Als je samenwoont met je partner of met een medebewoner, dan wordt het inkomen van deze persoon ook meegeteld. Als je samenwoont met een partner of medebewoner, dan is dit je toeslagpartner. Dit is de persoon met wie je de huurtoeslag aanvraagt. Je mag maar een toeslagpartner hebben. De Belastingdienst moet weten of je een toeslagpartner hebt, omdat het inkomen van hem of haar meetelt bij de hoogte van je huurtoeslag. Wanneer je duurzaam gescheiden leeft van je ex-partner, dan ben je volgens de Belastingdienst ongetrouwd. Je hebt dan dus geen toeslagpartner.

Uitzonderingen

Soms kan je toch nog huurtoeslag krijgen, terwijl je niet aan alle voorwaarden voldoet. Het kan dan ook zo zijn dat je meer toeslag krijgt dan normaal het geval is. Dit kan als iemand in je huishouden gehandicapt is en je jonger bent dan 23 jaar, of als iemand in je huishouden gehandicapt is en jullie in een aangepaste woning wonen. Ook krijg je huurtoeslag als je een huishouden hebt van acht of meer personen, een co-ouder bent of als er iemand in je huishouden thuis wordt verzorgd. Verder heb je recht op huurtoeslag als iemand in je huishouden langer dan een jaar buitenhuis woont, je een bijzonder inkomen of bijzonder vermogen hebt.

Geen huurtoeslag

Als je voldoende inkomen hebt, dan krijg je geen huurtoeslag. Ook heb je hier geen recht op als jij of je partner of medebewoner spaargeld of beleggingen heeft en dit bedrag is te hoog. Dit is het geval als je inkomstenbelasting betaalt over je eigen vermogen. Onder het vermogen vallen onder meer het spaargeld, een vakantiehuis en aandelen.
© 2012 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Toeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenToeslag aanvragen over afgelopen jaar of jarenHet kan gebeuren dat u vergeten bent om een fiscale toeslag aan te vragen. Stel u bent de zorgtoeslag uit 2021 vergeten,…
Zorgtoeslag stopgezet? Zo krijg je het terugZorgtoeslag stopgezet? Zo krijg je het terugIs je zorgtoeslag stopgezet? Sinds een aantal jaar controleert de Belastingdienst nauwkeuriger of de zorgtoeslag wel ter…
Wie is mijn toeslagpartner 2019, 2020 of 2021?Wie is mijn toeslagpartner 2019, 2020 of 2021?Belangrijk bij de aanvraag van een toeslag in 2020, 2021 of 2022 is of u ook een toeslagpartner hebt. Hebt u een toeslag…
Bijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenBijbaan of bijverdiensten: gevolgen voor toeslagenWanneer je een huurhuis, kinderen of een zorgverzekering hebt kan je hiervoor een bijdrage in je kosten krijgen. Een der…
Een WIA-uitkeringEr zijn heel veel verschillende soorten uitkeringen, zoals een uitkering op grond van de WIA. Hiervoor kom je in aanmerk…
Bronnen en referenties
  • Belastingdienst
Reactie

Trientje Poelman, 05-10-2015
Tot welke hoogte van de huurprijs kom je(nog) in aanmerking voor huurtoeslag (2015)? Reactie infoteur, 14-10-2015
Beste Trientje,

dit is helaas niet zomaar te zeggen. Dit is namelijk niet voor iedereen hetzelfde. Zo speelt de leeftijd mee en bijvoorbeeld het aantal bewoners van de woning (en de relatie tot deze medebewoners). Ik heb het schema van de Belastingdienst even voor je opgezocht. Als je naar onderstaande link gaat, dan kun je daar je eigen situatie aanklikken. Je ziet dan direct hoe hoog de huur mag zijn voor huurtoeslag.

Link:
http://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/toeslagen/huurtoeslag/huurtoeslag_2015/voorwaarden_2015/voorwaarden_huurtoeslag_2015

Ik hoop dat ik je hiermee geholpen heb. Succes!

Groetjes, Marensa

Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 22-02-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.