Een goed pensioenplan? - regel het zelf!

Een goed pensioenplan? - regel het zelf! Een pensioen krijgen was altijd zo simpel: je werkte hard en als je dan tussen de 60 en 65e stopte met werken dan kreeg je je pensioen. Tegenwoordig is het allemaal niet meer zo zeker en simpel. Met het vergrijzen van de bevolking, de economische crisis enzovoorts ziet het ernaar uit dat we tot zeker ons 67e jaar nog moeten doorwerken en hoeveel pensioen je dan nog ontvangt is afwachten.

Wat is een pensioen?

Een pensioen is een inkomensvervangende voorziening bij ouderdom, overlijden of arbeidsongeschiktheid. Het vult de AOW aan waar iedereen in principe recht op heeft. Als je altijd in Nederland gewerkt of gewoond hebt, krijg je vanaf je 65ste jaarlijks een brutobedrag van zo'n 13.369 Euro (kan per jaar varieren). Bovenop deze AOW kun je zelf - of via je werkgever- sparen voor een aanvullend pensioen.

Collectief of zelf sparen?

Wie een vast arbeidscontract heeft, is vaak via een collectieve regeling verbonden aan een gezamenlijk pensioenfons. Dat kan voordeliger zijn omdat gemaakte kosten worden gedeeld door meeerdere medewerkers. Dee fondsen zijn heel lang een stabiel gegeven geweest. Maar sinds de financiele crisis in 2008 hebben juist deze fondsen het zwaar te verduren gekregen. Of ze dan aan hun verplichtingen kunnen blijven voldoen als wijzelf 65+ zijn, is nog maar de vraag.

Je kunt (en het zou ook verstandig zijn) ook zelf voor je pensioen gaan sparen. Zet geld opzij op een spaarrekening waar je maandelijks een bepaald bedrag op stort en waar je tot aan je 65e (of misschien iets eerder) niet bij kan.

Berekening

Een tip is om toch eerst te proberen van je hypotheekschulden af te komen. Als die namelijk zijn afgelost kun je heel goedkoop wonen, je betaald dan alleen nog maar enkele kosten zoals gas, water, licht en bepaalde verzekeringen.

Hoe groot je aanvullen pensioen zou moeten zijn is afhankelijk van je bestedingsbedrag gedurende je (werkende) leven.Je zou ervan uit kunnen gaan dat je met 70% van je huidige inkomen zou moeten kunnen rondkomen. Neem dit bedrag en trek hiervan je AOW af, dus 70% van je jaarlijkse inkomen min de 13.369 Euro. Bereken dan hoeveel geld je zou moeten sparen per maand als je ervan uit gaat dat je zo'n 82-83 jaar oud zal worden.

Dit kan een fiks bedrag zijn wat je per maand zou moeten gaan sparen, maar we hebben dan ook niet de uitkering van je aanvullende pensioen meegerekend, omdat het onzeker is wat je omstreeks deze tijd zal ontvangen.

Je hebt nu ongeveer een idee en een richtlijn hoeveel je zelf zou moeten/mogen/kunnen sparen wil je later toch rustig van je oude dag kunnen genieten.
© 2011 - 2020 Esthercita79, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Collectief ontslagen worden: waar heb je recht op?Collectief ontslagen worden: waar heb je recht op?Bij reorganisaties komt het in slechte tijden jammer genoeg vaak voor dat werknemers ontslagen worden. Betreffen het een…
Regeling Vervroegde Uittreding bij ontslagRegeling Vervroegde Uittreding bij ontslagEr wordt veelal geadviseerd aan de boventallige en ontslagen werknemers over hun financiële consequenties bij ontslag. H…
De grenzen van het individualismemijn kijk opDe grenzen van het individualismeJaren zijn we in de westerse maatschappij bezig geweest met het verder vormgeven van de individualisering. Je moet je on…
Voorkom dat je kind financieel in de rode cijfers komtVoorkom dat je kind financieel in de rode cijfers komtJe kind op financieel gebied opvoeden is ook belangrijk, zodat ze met geld kunnen omgaan zodra ze puber zijn. En ook rui…

Samenlevingscontract: voordelen & nadelenSamenlevingscontract: voordelen & nadelenOmdat de wet voor samenwoners vrijwel niets regelt, zullen zij zelf actie moeten ondernemen, door bijvoorbeeld een samen…
613 geboden Tora: eed, jaren, juridisch en schade613 geboden Tora: eed, jaren, juridisch en schadeIn de serie over de 613 geboden uit de Tora aandacht voor: geloften, eed, zweren, de Sabbatical en Jubileumjaren, de rec…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Stevepb, Pixabay
  • www.managementsupport.nl

Reageer op het artikel "Een goed pensioenplan? - regel het zelf!"

Plaats als eerste een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Infoteur: Esthercita79
Laatste update: Januari 2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 2
Schrijf mee!