Barre kou, maatregelen van werkgever en werknemer

Winter. Wat zal deze ons brengen. Een kwakkelwinter zoals we die reeds jaren kennen. Of mogen we rekenen op mooie sneeuwlandschappen en schaatsen uit het vet.Toch zal niet iedereen blij zijn met extreem winterweer; Voor buitenwerkzaamheden zijn er zelfs risico's aan verbonden.Wat zijn volgens de Arbowet de verplichtingen van werkgever? En wat kan werknemer zelf aan maatregelen nemen ter bescherming tegen barre koude.

Gevaren van kou

Buitenwerkzaamheden in barre vrieskoude winterperioden is niet zonder gevaar. Het menselijk lichaam is hier niet op berekend. De bloedtoevoer naar handen en voeten is minimaal; Afsterving van vingers en tenen ligt in het ergste geval op de loer. Een ander gevaar is het onderkoeld raken van het gehele lichaam met als mogelijk gevolg stoornissen in het bewustzijn waardoor prikkels uit de omgeving niet voldoende worden opgenomen. Bij een lichaamtemperatuur van minder dat 33 graden moet men verdacht zijn op hartritmestoornissen, waardoor het leven bedreigd wordt.

Veilig werken

De Arbeidsomstandigheden Wet zegt over veilig werken in de kou ondermeer het volgende. ALS er door het klimaat op de werkplek gezondheidsschade kan ontstaan door het klimaat, de werkgever verplicht is maatregelen te nemen. Deze maatregelen zijn o.a.Het gratis ter beschikking stellen van beschermende kleding met een isolerende werking. De eisen die verder aan deze kleding zijn gesteld zijn:
  • Behoud van goede pasvorm na reiniging volgens gebruiksvoorschrift
  • Nauwsluitend zijn (mouw/pols)
  • Sluitingen dienen te zijn weggewerkt en loshangende draden of rafels mogen niet voorkomen.
  • Aanwezigheid van een Nederlandstalige gebruiksaanwijzing
  • Kledingmaterialen dienen te zijn afgestemd op de eisen die aan kleding worden gesteld.
  • De keuzefactoren persoonlijke beschermingsmiddelen en praktische uitwerking algemene eisen.
  • CE markering – gebruiksaanwijzing
  • Geschikt voor het gevaar
  • Voldoen aan normen op het gebied van arbeidsveiligheid
  • Ergonomie, draagcomfort
  • Arbeidshygiëne
  • Geschikt voor de gebruiker

Mochten genoemde maatregelen niet voldoende zijn dan dient de duur van het verblijf in de (vries)kou te worden beperkt.

Buitentemperatuur

Naar mening van de FNV is een temperatuur van -6 graden te koud om te werken in de buitenlucht. Bij werkzaamheden die binnen kunnen worden uitgevoerd- bijvoorbeeld, in een fabriek, een loods, kantoor, magazijn of winkel is volgens de bond een temperatuur van 15 graden de grens. Komt de binnentemperatuur hier onder dan dient de werkgever maatregelen te treffen om de lichaamstemperatuur van medewerkers toch op temperatuur te houden.

Maatregelen die werknemer zelf zou kunnen ondernemen zijn:
  • Te overleggen met werkgevern welke maatregelen op de koude buitenlocatie het meest geschikt zijn. Denk daarbij aan de volgende oplossingen.
  • Beperk de tijdsduur van de buitenwerkzaamheden in extreme koude tot een minimum
  • Overleg met werkgever of de werkzaamheden uitgesteld kunnen worden
  • Regelmatige pauzes nemen om bij te komen in een warme omgeving
  • Warme isolerende onderkleding en bovenkleding (doorwerkkleding) eventueel aangevuld met een bodywarmer of jas
  • Zorg goed voor de inwendige mens door gebruik van zoveel mogelijk warme dranken en spijzen
  • (soep, koffie, thee, chocolademelk, melk etc.)
  • Een warmtebron op de werkplek installeren; dit kan soms al eenvoudig met een straalkachel.
  • Wind en neerslag zorgen er vaak voor dat de gevoelstemperatuur op de werkplek kouder is, dan is aangegeven. Probeer daarom de werkplek zoveel mogelijk af te schermen, zodat er windvrij en droog kan worden gewerkt.

Wordt het loon doorbetaald?

In principe wordt het loon doorbetaald als de weersomstandigheden het niet mogelijk maken te werken. Werknemer heeft uiteraard wel de plicht om te streven naar het werk te komen. Maar is het onmogelijk of is werken in de kou te risicovol dan wordt het salaris uitbetaald en behoeft de gemiste werktijd niet te worden ingehaald. Een en ander geldt ook als het openbaar vervoer stil ligt; een uitzondering hierop is als er andere afspraken gemaakt zijn in de cao of arbeidsovereenkomst.
© 2010 - 2025 Anit, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Guillian Barre SyndroomGuillian Barre SyndroomHet syndroom van Guillian Barre is een zeldzame aandoening in de spieren. Jaarlijks krijgen zo'n 150 tot 300 mensen in N…
Syndroom van Guillain-BarréSyndroom van Guillain-BarréHet syndroom van Guillain-Barré is een spieraandoening. Bij deze aandoening valt de spierfunctie gedeeltelijk of helemaa…
Trend: Barre FitnessEen vrouwelijke fitnesstrend mag het zeker genoemd worden, de barre fitness. Doutzen Kroes doet aan barre fitness en hee…
Zeldzame spierziekte: het syndroom van Guillain-Barré (GBS)Zeldzame spierziekte: het syndroom van Guillain-Barré (GBS)De laatste jaren is er meer aandacht gekomen voor spierziekten. Een zeldzame spierziekte is het syndroom van Guillain-Ba…

Internationaal Privaatrecht Huwelijk: Nederland & BraziliëInternationaal Privaatrecht Huwelijk: Nederland & BraziliëNaar aanleiding van de toename van conflicten in het gebied van familierecht met internationale aspecten, met name huwel…
Wet socialezekerheidsrechten gedetineerden WSGGedetineerden hebben tegenwoordig geen recht meer op een uitkering gedurende de periode dat zij in een tbs-kliniek, peni…
Bronnen en referenties
  • FNV Arbeidsveiligheid
Anit (4 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2010
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.