nieuws uitgelicht

Leenstelsel studenten, wat betekent dit voor jou?

Jet Bussemaker (Minister van Onderwijs) heeft 28 mei 2014, samen met VVD, PvdA, en oppositiepartijen D66 en GroenLinks een akkoord bereikt over de invoering van een leenstelsel voor studenten. Maar wat houdt dit in en wat verandert er voor jou als student?

Leenstelsel voor studenten

Vanaf 1 september 2015 zal de basisbeurs voor studenten verdwijnen en daarvoor in de plaats komt een leenstelsel. Dit betekend dat er geld geleend moet worden om je studiekosten te betalen. Ook zul je geen studiefinanciering meer ontvangen. Dit leenstelsel moet 1 miljard euro gaan opleveren. Er zou op deze manier geïnvesteerd worden in onderwijs.

Toch is er minder geld beschikbaar voor de kwaliteit van onderwijs. Er is een politieke overeenkomst met oppositiepartijen (partijen die geen deel uitmaken van de coalitie) gesloten. Dat was nodig voor een meerderheid in de Eerste Kamer. D66 en GroenLinks wilden dat geld beschikbaar werd gesteld voor ouders met een lager inkomen. De aanvullende beurs voor ouders met lage inkomens wordt verhoogd en de beurs voor studenten met weigerachtige of onvindbare ouders wordt behouden.

Studiefinanciering

Mensen jonger dan 30 jaar, die een beroepsopleidende leerweg (bol) opleiding aan mbo volgt, of een opleiding aan een erkende hogeschool /universiteit volgt, krijgt op dit moment nog studiefinanciering. De studiefinanciering bestaat uit:
 • een basisbeurs (onderdeel van prestatiebeurs)
 • een prestatiebeurs (dit is een lening. Als je binnen 10 jaar je diploma haalt, wordt deze lening een cadeautje voor de student)
 • een aanvullende beurs (hangt af van inkomen van je ouders)
 • een studenten reisproduct (studenten ov-chipkaart)

De hoogte van je studiefinanciering hangt er van af of je thuis woont of op jezelf, maar ook de opleiding die je volgt heeft invloed op het bedrag.

Hoe werkt het leenstelsel?

Studenten kunnen vanaf 2015 kiezen hoeveel geld ze willen lenen voor onder andere hun levensonderhoud en studiekosten. Dit kan wel tot 986 euro per maand zijn. Maar niet denken dat je studerend rijk wordt, want je moet elke cent terug betalen. Dit is wel over een periode van 35 jaar. Dit terugbetalen hoeft pas als je meer verdient dan het minimumloon. Elke maand dien je 4% van je maandinkomen in te leveren. Let op: ga je trouwen in gemeenschap van goederen, dan zijn jij en je partner allebei verantwoordelijk voor de studieschuld.

Wat verandert er voor de student?

 • Er is geen basisbeurs meer. De basisbeurs wordt vervangen door een studievoorschot.Als je ouders minder dan 46.000 euro per jaar verdienen, krijg je nog wel een aanvullende beurs, verdienen je ouders meer dan 46.000 euro per jaar, dan heb je geen recht op een aanvullende beurs.
 • Het veranderden van het maandelijkse bedrag in een gift na afstuderen is ook niet meer. Het geld wordt nu geleend.
 • Bij studenten met een handicap of chronische ziekte wordt, na het behalen van je diploma, 1.200 euro van de studieschuld afgehaald.
 • Minderjarige mbo-studenten hebben vanaf 1 september 2017 recht op een ov-studentenkaart. Hiermee kunnen ze gratis van het openbaar vervoer gebruik maken.
 • Je betaalt pas af als je meer verdient dan het minimum inkomen (Boven 23 jaar is dat 1.485 euro per maand). De maximale afbetalingstermijn wordt 35 jaar.
 • Er komt een zogenoemd instemmingsrecht voor studenten en docenten. Hiermee hebben zij inspraak op de uitgaven van de school of universiteit.
 • Het systeem heet nu: het studievoorschot
© 2014 - 2020 Charlyy, het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Gerelateerde artikelen
Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Bedragen studiefinanciering studiejaar 2020Ook In het studiejaar 2020 leent u voor uw studie in het hbo en wo volgens het leenstelsel met studievoorschot. Wat is d…
Studiefinanciering en hypotheekStudiefinanciering en hypotheekWat zijn de gevolgen van het nieuwe leenstelsel studiefinanciering 2019-2020 voor het afsluiten van een hypotheek. Wat z…
Sociaal leenstelsel 2020Sociaal leenstelsel 2020Het sociaal leenstelsel voor het hoger onderwijs (niet het MBO) leidt tot hogere schulden van studenten, niet verwonderl…
WMO: de gemeente als hulpverlenerWMO: de gemeente als hulpverlenerGemeenten mogen vanaf 2015 zelf bepalen hoe zij invulling geven aan hun WMO-taken. Volgens de beleidsmakers in Den Haag…
Bronnen en referenties
 • http://www.nrc.nl/nieuws/2014/05/28/akkoord-over-leenstelsel-bereikt/
 • http://www.duo.nl/particulieren/student-hbo-of-universiteit/studiefinanciering/weten-hoe-het-werkt.asp
 • Afbeelding www.edgie.nl

Reageer op het artikel "Leenstelsel studenten, wat betekent dit voor jou?"

Plaats een reactie, vraag of opmerking bij dit artikel. Reacties moeten voldoen aan de huisregels van InfoNu.
Meld mij aan voor de tweewekelijkse InfoNu nieuwsbrief
Ik ga akkoord met de privacyverklaring en ben bekend met de inhoud hiervan
Reacties

Broodjeei (infoteur), 02-03-2015 23:35 #2
Beste Jarka, wat een interessante vraag. Ik heb dit kunnen vinden:
"Momenteel is de rente over studieleningen erg laag: 0,6 procent. Een aantal jaar geleden was dit echter nog rond de 5 procent, begin jaren negentig zelfs bijna 10 procent. De rente die studenten over hun lening betalen wordt nu vanaf het moment van afstuderen iedere 5 jaar opnieuw vastgesteld". (Bron: www.nu.nl/politiek/3354461/berekeningen-leenstelsel-kloppen-niet.html)
Ik kan echter niks vinden of er een verschil is met het nieuwe leenstelsel qua rentes. Wellicht is het slim om juist gebruik te maken van beide, dan kan je wanneer er straks meer over bekend wordt gewoon kiezen onder welke voorwaarden je wil vallen. Dat kan een voordeel zijn.

Jarka, 13-07-2014 13:07 #1
Beste infoteur,

ik studeer nu al, maar begin als het goed is in 2016 mijn master. Nu vroeg ik me af welke lening voordeliger is. Ik kan namelijk nu 2 jaar lenen en dat op een spaarrekening zetten voor mijn 2 jaar master of die 2 jaar van mijn master met het leenstelsel meedoen.
Ik kan alleen niet goed ergens vinden wat de verandering in de lening zelf is (behalve het afbetalingstermijn dan).
Ik hoop dat u hier een mening over heeft.

groeten,
Jarka

Infoteur: Charlyy
Gepubliceerd: 31-05-2014
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Regelingen
Bronnen en referenties: 3
Reacties: 2
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.
Schrijf mee!