Geluk willen omarmen

Geluk willen omarmen We willen het allemaal ... het geluk omarmen. Toch is de mens ook goed in het wegstoten. Maar laten we vooral niet vergeten dat de mooiste songteksten en muziek geschreven zijn op het moment dat de componist zich down voelt. De zoektocht naar het ultieme geluk.

Geluk

De letterlijke betekenis van het woord is als volgt: “De situatie waarin onze diepste behoeften zijn verwezenlijkt”. Zo simpel is het, maar mogelijk zit daar ook de crux. Immers, als we het ultieme bereikt hebben, dan is er niets meer om te behalen. Niet zelden gaan we dan op zoek naar nieuw geluk en maken daar de bestaande situatie mee kapot. Het prettige gevoel van geluk vasthouden, lijkt moeilijker dan op zoek te gaan naar nieuw geluk. Of misschien weten we niet eens wanneer we het ultieme geluk bereikt hebben.

De tegenhanger

De tegenhanger van gelukkig zijn is dat je het niet bent en dat kent verschillende gradaties. Even een “off day” of dip hebben we allemaal wel eens en gaat eigenlijk niet verder dan even niet lekker in je vel zitten. Dit is meestal niet van erg lange duur, maar als het meer structurele vormen aanneemt, hebben we het over iets anders. Een burn-out is als je je volledig uitgeput voelt, zowel lichamelijk als geestelijk. De spanning is dan gedurende langere tijd hoog geweest en deze klachten zijn vaak genegeerd. Enig moment uit het zich in bijvoorbeeld een burn-out. Perfectionisme en niet “nee”-zeggers zijn vaak de mensen die kans maken op een burn-out. Tenslotte kan je ook nog depressief worden en hoewel dit deels genetisch bepaald is, gaat het hier ook over een langere tijd de boog te sterk gespannen houden. Enkele tegenslagen achter elkaar te verwerken krijgen is zo’n voorbeeld wat een depressie op kan leveren. Het uit zich in het algehele gevoel van misère (gedurende langere periode), maar ook concentratieproblemen, enorme besluiteloosheid en/of slaapproblemen.

Op zoek naar geluk

Om uit depressies te komen bezoeken we massaal psychotherapeuten, psychologen of andere therapeuten. Maar liefst zo’n 60% van de mensen bezoekt vroeg of laat een professional. Wat typerend is, is dat het overgrote deel er liever niet over praat. Is het iets om je voor te schamen, heeft het met onze calvinistische inslag te maken? Hoe dan ook, we vinden het lastig om te zeggen dat we niet zelf uit onze dip komen.

Maar ook als we niet direct depressief zijn, dan nog is een groot gedeelte van de mensen niet echt gelukkig. Een op de vier vrouwen wordt bijvoorbeeld niet gelukkiger van de relatie waar ze in zit en een op de drie vrouwen raakt enig moment teleurgesteld (het verwachtingspatroon is te hoog?). Hoe het ook zij, we hebben een bepaald beeld van het leven en zijn driftig op zoek, maar dit beeld is vaak zo omkaderd dat op een andere manier gelukkig worden, niet binnen het plaatje valt. Dit kan ons beperken. Op zoek naar het ultieme geluk, haken mensen af, stranden relaties of redden het niet zelfstandig en hebben de professional nodig om de draad weer op te pakken.

Wat maakt ons gelukkig?

Dit is niet te omvatten in enkele woorden, want geluk is voor iedereen weer iets anders. Veel mensen zijn gelukkig als ze hun gezin in gezondheid bij elkaar hebben en er genoeg te eten en drinken is, een basisuitgangspunt. Toch kan voor andere mensen leven in de natuur het ultieme geluk betekenen, weer andere mensen zijn gelukkig als ze volledig vrij zijn en dat kunnen doen wat ze willen, voor een groep is de sportschoenen aantrekken na een drukke dag, en gaan lopen een ultiem gevoel van geluk en natuurlijk hebben we ook de mensen die zich laven aan luxe. Niet zelden is dit laatste ter compensatie, maar dan nog mag je het gevoel van geluk ook bij deze mensen niet afnemen. De diversiteit maakt dat het ook zo’n menselijk iets.

De weg naar geluk

Is er een geplaveide weg naar geluk? Helaas, die is er niet. Maar er zijn wel wat zaken waar je relatief eenvoudig een kentering mee kunt bewerkstelligen. Je moet er alleen volledig voor willen gaan.

  • Begin bij het begin en verleg de focus naar van wat je niet hebt of bent, daar wat je wel hebt of bent. Kortom, zoek het positieve op en als je dat niet alleen kunt, laat je dan helpen voor mensen uit je omgeving die je er op wijzen als je weer in je oude gewoonte vervalt.
  • Accepteer jezelf zoals je bent en hoewel dit mogelijk gemakkelijker klinkt dan het is, is het een voorwaarde in het leven om geluk te voelen, te accepteren. Vergelijk je niet met anderen, iedereen is anders en heeft zo zijn/haar kwaliteiten, eigenaardigheden en het bijbehorende uiterlijk. Er is geen mooi of lelijk … iedereen zit er tussenin.
  • Inspiratie komt als de geest vrij is en dat levert weer ruimte op voor geluk. Dus doe de dingen die je wilt doen op de momenten dat je ze wilt doen. Alle tegenwerpingen over werk, druk sociaal leven en gezin werp je zelf op. Als je echt wilt, vind je altijd de weg om die dingen te doen die je een prettig gevoel geven. Je geest staat dan open voor nieuwe indrukken en dat levert weer inspiratie op.
  • Tenslotte … leef je eigen leven. Niet dat van een ander, voldoen aan verwachtingen van je omgeving kost energie en stap je steeds verder weg van jezelf.

Tot slot

Je hebt het voor het grootste gedeelte zelf in de hand en als je het door meerdere tegenslagen even niet alleen weet te redden, dan is er altijd hulp in de buurt. Je moet er wel voor open staan dat andere mensen je helpen in het proces. Maar leer vooral ook te genieten en het geluk te vinden in kleine dingen.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Maakt geld de mens gelukkig?Maakt geld de mens gelukkig?Je kunt er niet omheen, geld is belangrijk in het leven. Waar sommige mensen aangeven wel degelijk gelukkig(er) te worde…
Geld en gelukkigIedereen weet dat geld niet gelukkig maakt, maar zonder geld bent u in onze maatschappij wel erg ongelukkig. Met weinig…
Relaties die geluk brengenRelaties die geluk brengenDat willen we allemaal wel: relaties die geluk brengen. Maar werkt het zo? Volgens vele Aziatische filosofieën, zoals de…
Helder en fris de dag beginnenHelder en fris de dag beginnenDe onderzoeken zijn er duidelijk over, de gemiddelde start van de dag in Nederland is niet de ultieme start. De redenen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 09-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.