Helder en fris de dag beginnen

Helder en fris de dag beginnen De onderzoeken zijn er duidelijk over, de gemiddelde start van de dag in Nederland is niet de ultieme start. De redenen zijn uiteenlopend, maar we schatten het vooralsnog niet in als belangrijk genoeg. Ook de soms noodgedwongen extra ruimte (bijvoorbeeld door ontslag) levert niet een meer gezonde mens op.

Werk

In het verleden woonde mensen in de buurt van het werk, maar enig moment is het fenomeen forensen in beeld gekomen en zelfs gestimuleerd. Los van het gevolg, het dagelijkse filerijden en de overvolle treinen, kost het ook meer tijd en dat is tijd die je anders in kunt delen. Behalve dat het gezonder is bijvoorbeeld te wandelen met de hond, dan in de file naar de radio luisteren, begint je geestelijke dag ook anders.

File

Niet zelden levert het filerijden ergernis of stress op als er geen vooruitkomen aan is in de file, er onverwacht iets gebeurt of je de radio volgt en daar is iets op te horen wat je niet aanstaat. Zeker als het de economie in een dalende lijn zit, zo is gebleken uit onderzoek, maken we ons drukker dan wanneer de economie in een stijgende lijn zit. Mensen zijn toch vaak bang voor de baan en/of minder geld te besteden en negatief nieuws levert nu eenmaal stress op. Hoewel de radio in de auto dus af kan leiden en je “wat te doen hebt”, is nieuws soms helemaal niet goed om de dag te beginnen en dat heeft dan weer te maken met de basis die je in de ochtenduren legt.

Mindset

Die basis is belangrijk voor de rest van de dag. Zo’n basis begint met een leeg hoofd, zoals we dat noemen. De agenda van vandaag staat op papier of is elektronisch en start pas als je deze open slaat en begint aan je werkzaamheden. De tijd die je daarvóór doorbrengt, zou eigenlijk net iets anders moeten bevatten. Iets wat inspireert en wat een goede basis voor de dag vormt. Voor de een is dat in alle rust ontbijten met of zonder kinderen, de ander baddert graag uitgebreid en weer iemand anders zoekt de rust van de bos, de heidevelden of het strand op met of zonder hond. Heel persoonlijk dus. Vergelijk het met ontbijten… rustig ontbijten is beter voor het lichaam dan gehaast een broodje naar binnen werken. Het ontbijt gaat in alle rust het spijsverteringskanaal in en zo werkt het ook met de geest. Vanuit de slaapstand komt de geest in alle rust op gang en vorm je een betere basis voor de dag.

Gezonde geestelijke basis

Een gezonde geestelijke basis is behalve voor je gemoedsrust, ook goed om geïnspireerd je dag te beginnen. Je observeert in alle rust meer en beter (intensiever) dan wanneer je gehaast, al helemaal in je hoofd, de dag begint. Die observering kan weer tot inspiratie leiden en hoewel je dit mogelijk niet direct op zult merken, merk je het wel in de loop van de dag.

Woon - werk afstand

De woon werk afstand die nu voor veel mensen aanzienlijk is zou, als deze afstand wat kleiner is, tot meer ruimte (in tijd) kunnen leiden. Dat alles neemt niet weg dat er wat tijd mag zitten tussen wonen en werken. Dit heeft dan weer te maken met het loslaten van het werk. Als je tijdens de dag druk met je werk bent geweest, is het goed dit langzaam los te laten. Zo kom je ook weer ontspannen thuis en is privé ook daadwerkelijk privé. Gemiddeld hebben we, en het is natuurlijk een beetje afhankelijk van de persoon in kwestie en het betreffende werk, zo’n 20 minuten nodig om het werk geestelijk los te laten.

Thuiswerken

Dat impliceert automatisch dat thuiswerken in deze nadelig is. Als je echter een oplossing weet te bedenken het werk los te laten, voordat je ook weer echt privé bent, heeft thuiswerken dus enorm veel voordelen. Daar moet wel een kanttekening bij gemaakt worden, want niet iedere deels of gehele thuiswerker kan eigen tijd indelen. Maar je wint in ieder geval de reistijd en is er dus meer ruimte om je dag rustig op te starten. Verder is niet iedereen als mens geschikt voor thuiswerk, enerzijds gaat het om discipline en anderzijds de geringe sociale contacten, wat niet voor iedereen wenselijk is.

Tot slot

Je dag in alle rust opstarten, heb je in ieder geval voor een deel zelf in de hand. Hoewel de economie niet echt meewerkt om vlakbij je huis een nieuwe baan te vinden en als je het omdraait is het ook niet eenvoudig een huis te vinden en je oude huis achter te laten. Dit heeft te maken met het kopen van een eigen woning, wat al jaren door de regering wordt gestimuleerd. Wat de redenen ook zijn om het niet te doen, je hebt altijd de keuze. Dit alles neemt dus niet weg, dat je zult moeten kiezen tussen een ontspannen begin van de dag en dat kan ook in de trein of auto met lekkere (en misschien wel inspirerende) muziek op de oren, dan wel het gehaast naar trein, bus of in de auto waar de telefoon aan het oor hangt en de i-pad in je handen zit.
© 2012 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Fris de dag beginnenFris de dag beginnenWe willen allemaal fris de dag beginnen en bij voorkeur ook als we toch de avond ervoor even doorgezakt zijn. Er zijn na…
Ontbijt anders dan andersIn Nederland lijkt de bruine boterham met kaas in de ochtend wel heilig. De bruine boterham met kaas is ook heerlijk, ma…
Iedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurIedere ochtend een slecht humeur: ochtendhumeurOngeveer 15 % van de mensen heeft er last van, een slecht humeur in de ochtend. Dit zijn de avondmensen. Wie iedere ocht…
Beginnen met hardlopenBeginnen met hardlopenHardlopen is een zeer populaire sport, het is zelfs de meest beoefende sport in Nederland. Er zijn veel verschillende re…

Geluk willen omarmenGeluk willen omarmenWe willen het allemaal ... het geluk omarmen. Toch is de mens ook goed in het wegstoten. Maar laten we vooral niet verge…
Invloed op ons gedrag: Als er één schaap over de dam is…Invloed op ons gedrag: Als er één schaap over de dam is…We doen het allemaal. Je staat met een vreemde in de lift en vanuit je ooghoeken bekijk je deze persoon van top tot teen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 04-04-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.