Mindmapping: Tony Buzan's techniek voor plezier en succes

Mindmapping: Tony Buzan's techniek voor plezier en succes Vele boeken over zelfontplooiing beschrijven een methode die volgens sommigen terug gaat tot denkers uit de klassieke oudheid, en volgens anderen recenter ontdekt is: mindmapping. Een boegbeeld is sowieso psycholoog Tony Buzan. Mindmapping is eigenlijk het tekenen van een soort 'landkaart' van dingen die zich in je hoofd voordoen. Een nuttige techniek om gedachten te ordenen of een creatief proces aan te zwengelen. Zakelijk of privé, de mogelijkheden zijn onuitputtelijk. Een gedachte die heel frustrerend kan zijn wanneer je met een probleem bezig bent, of een al dan niet creatief idee zoekt: de oplossing zit ergens in je hoofd, de gedachten vliegen daarbinnen vrij rond – maar erop komen, ho maar! Een van de methodes die je kunt gebruiken om op een speelse manier je gedachten te ordenen en eventueel je geest te prikkelen om nieuwe paden in te slaan, is mindmapping. Een methode die volgens de één is bedacht door een slimme denker uit de klassieke oudheid, maar volgens anderen (bijvoorbeeld hemzelf) recenter, door deskundigen als Tony Buzan, een Engelse psycholoog en schrijver.

Wat doe je ermee?

Wat doe je met mindmapping-technieken? Veel. Allerlei geestelijke en denkprocessen zijn ermee te sturen. Er zijn mensen die hele boeken schrijven door de onderwerpen die ze ervoor bedenken, eerst in een ‘mindmap’ weer te geven. Anderen gebruiken de methode om een veelheid aan willekeurige informatie van buitenaf, te analyseren, schematisch voor te stellen en er zo overzicht én inzicht bij te creeren. En dan heb je nog de creatieve denkers, die een mindmap maken waarbij rond een centraal thema steeds meer subthema’s in het wilde weg worden genoteerd. En dat ongeacht de vraag of het subthema dat in je hoofd is opgekomen, relevant is of niet. Je kunt je geest lekker vrijuit toestaan om 'leeg te lopen' op papier, om vervolgens dat wat niet interessant of nuttig is weg te strepen.

Map je ‘mind’

Het bovenstaande geeft al een goed idee wat een mindmap is. Of liever gezegd, kan zijn. Er zijn namelijk geen vaste regels die stellen dat het zus wel werkt, en zo niet. Er zijn tal van boeken en zelfs cursussen die je kunnen helpen om een begin te maken met mindmappen. Maar het principe kun je zo simpel maken als je zelf wilt. Je kunt er nú mee aan de slag.

Voorbeeld: een nieuwe baan

Stel, je denkt over het zoeken naar een nieuwe baan. Je weet alleen niet precies wat je wilt; allerlei wensen en verlangens en praktische eisen en bezwaren stuiteren door je hoofd. Moet je eigenlijk wel van baan veranderen? Wat zijn de voors? Wat zijn de tegens? Is het nodig? Duur? Lastig? Hier begint een mogelijk mindmap-proces. Zet een vierkant kader in het midden van een flink vel papier. Zet daarin de woorden ‘nieuwe baan’. Nu ga je ‘vangen’ wat in je hoofd ronddwarrelt, en het in kaart brengen om overzicht en volledigheid te verkrijgen. Rondom het vierkantje zet je afgebakende groepen rondjes of ballonnetjes, onderverdeeld in bijvoorbeeld de groepen ‘bezwaren’ en ‘voordelen’. Om je te helpen kun je het papier via al dan niet denkbeeldige lijnen verdelen in vier segmenten, waarbij elk segment alleen een groepje woorden van een bepaalde soort mag bevatten. Hoe meer bezwaren of juist voordelen je bedenkt, des te meer rondjes maak je erbij.

Beperken of uitbreiden

Ook kun je het proces minder vrij maken ten behoeve van de overzichtelijkheid van je mindmap, door te bepalen dat je maar vijf of tien van de voornaamste bezwaren of voordelen mag noemen. Misschien maak je ook nog een serie ballonnetjes voor de thema’s ‘wensen,’ of ‘eisen’, of wat je verder ook van belang vindt. Wordt het onoverzichtelijk, begin dan gewoon een nieuwe mindmap met bijvoorbeeld twee van de vier thema’s die je op de oude geprobeerd had te behandelen. Houd dan van de oude mindmap alleen het centrale vierkantje ‘nieuwe baan’ over met de andere twee groepen ballonnetjes, en behandel de twee mindmaps en de daarop weergegeven problemen en kansen afzonderlijk.

Mindmapping voor vergaderingen en rapporten

Vergaderingen voorbereiden of rapporten schrijven? Ook hierbij kan mindmapping helpen. Zet allereerst de hoofdthema’s onder elkaar in vierkantjes, bijvoorbeeld op een logische plek zoals de linkerkant van de pagina. Gebruik deze beginfase eventueel ook, om onderwerpen die bij nader inzien niet zo belangrijk zijn weer weg te strepen. Staan de hoofdmoten van je mindmap vast, dan kun je per thema subthema’s gaan plaatsen; je gaat dus van niveau a naar niveau b. Ben je klaar met die subgroep, dan kun je bepalen of er nog een subgroep moet komen op één of meer van de niveaus. Je splitst bijvoorbeeld het hoofdthema voor een vergadering, ‘punten ingebracht door ondernemingsraad’ (niveau a) op in ‘onvoldoende koffiemachines in de gang’, ‘lawaai kopieerapparaat’ en ‘keuze nieuwe voorzitters ondernemingsraad’ (allemaal niveau b). Voor dat laatste punt van niveau b besluit je, dat er twee subthema’s moeten komen (niveau c), namelijk: ‘voorgestelde kandidaten’ en ‘selectieprocedure.’ De overige punten op niveau b vragen geen toelichting meer, dus ben je klaar met het in kaart brengen van thema’s en subthema’s.

Mindmappen voor creatieve doeleinden

Wellicht de leukste optie van al: mindmappen om tot creatieve ideeen en oplossingen te komen. Bij dit onderdeel kun je je lekker helemaal laten gaan, en later pas tot een serieuzere afbakening komen. Onder andere reclamemakers en andere creatievelingen kunnen hier plezier én nut van hebben. Je wilt bijvoorbeeld als reclamemaker een nieuwe soort waspoeder onder de aandacht brengen, maar wat is nog origineel? Je mindmap mag nu bestaan uit de gekste associaties. Rondom het vierkant ‘waspoeder’ komen bijvoorbeeld rondjes met teksten als ‘wast zwarter dan ooit’, ‘waspoeder wast beter dan droppoeder’, ‘waspoedel’, ‘met-zulke-prijzen-houd-je-nog-eens-wat-over-in-kas-poeder’, enzovoorts. Kijk de reclames erop na, en je zult zien dat heel wat van de vondsten lijken te wijzen op een soortgelijke fantasievolle procedure...

Mindmappen met de computer

Mindmappen kan op papier, maar ook op de computer. Je kunt zelf het wiel(tje) opnieuw uitvinden door bijvoorbeeld in Powerpoint modellen te maken, maar er is ook software die de meest ingenieuze mindmapping-constructies tevoorschijn tovert. Maar welke techniek je ook kiest, mindmapping is een methode die helpt om uit je geest te halen wat erin zit – en dat nog in beeld te brengen ook.

De termen mindmapping en mindmap (ook wel: mind map) zijn geregistreerde handelsmerken
© 2012 - 2024 Mariawrites, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Mindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping, voor het visualiseren van gedachtenMindmapping is een techniek die overzicht biedt. Door het maken van een mindmap, maak je je gedachten visueel inzichteli…
Mindmapping als hulp bij je studieMindmapping als hulp bij je studieVolg je een studie, dan gaat hier veel tijd in zitten. Om je tijd goed te kunnen indelen, kun je gebruik maken van mindm…
Snellezen en sneller lezenSnellezen en sneller lezenSnellezen is een manier om zeer snel teksten en stof op een efficiënte wijze door te nemen, zonder het risico dat de tek…
Mindmapping: maak informatie inzichtelijk door associatiesMindmapping: maak informatie inzichtelijk door associatiesHet maken van een mindmap is een handig hulpmiddel om grote hoeveelheden informatie overzichtelijk te maken. Je traint j…

Opgroeien: De babyfaseOpgroeien: De babyfaseDe meeste mensen denken dat een pasgeboren baby helemaal niets kan. Volgens iedereen is een pasgeboren baby hulpeloos en…
Agressie in de samenleving, aangeleerd of aangeboren?Agressie in de samenleving, aangeleerd of aangeboren?Agressie is het minst aanvaarde gedrag in onze samenleving. Toch blijkt keer op keer dat agressie veelvuldig voorkomt. J…
Mariawrites (540 artikelen)
Gepubliceerd: 03-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.