Biofeedback-experimenten van Dr. Elmer Green

Dr. Elmer Green van de Menninger Stichting in Topeka, Kansas, USA, is een expert op het gebied van biofeedback en vrijwillige controle van innerlijke toestanden. Elmer voerde vele experimenten uit met twee meesters op het gebied van de controle over de geest en het lichaam. Deze meesters waren de Indiase yogi Swami Rama en de Amerikaanse mysticus Jack Schwarz.

Yogi Swami Rama

Vanouds is yoga een methode waardoor beoefenaars de volledige controle over hun lichaam krijgen. De technieken van Oosterse meditatie zijn in vele Westerse Laboratoria wetenschappelijk gemeten en onderzocht. Een van die onderzoekers was Dr. Elmer Green. Verschillende testen van Elmer hielden het registreren van de hersengolven van yogi Swami Rama in met het doel vast te stellen hoe Swami de controle over zijn normale lichamelijke reactie uitoefent.

Temperatuurverschil tussen twee plekken

Swami Rama gaf voor Dr. Elmer een demonstratie van de beheersing over de slagaderen in zijn pols. Het ging bij deze demonstratie om twee plekken op Swami's handpalm. Hierbij verwarmde hij één plek op zijn handpalm terwijl hij gelijktijdig een andere plek afkoelde. Beide plekken lagen slechts 7 centimeter van elkaar verwijderd. Tussen beide plekken bereikte Swami een temperatuurverschil van 9 graden Fahrenheid. Ook vertraagde Swami zijn hartslag van 70 naar 52 slagen per minuut. Het kostte hem minder dan 1 minuut om de verandering in zijn lichaam tot stand te brengen.

Hartslag stilleggen

Terwille van het experiment en om te demonstreren wat hij door yoga-training kon bereiken, stelde Swami Rama voor zijn hartslag voor 3 à 4 minuten volledig te laten ophouden. Dr. Elmer zei dat een hartstilstand van 10 seconden al voldoende bewijs zou opleveren. Swami reageerde prompt, maar verlengde die periode tot 17 seconden. Hierdoor ontstond enige paniek bij enkele waarnemers.

De yoga-slaap

Eveneens demonstreerde Swami Rama wat hij de 'yoga-slaap' noemde. Hij viel in een diepe slaap en snurkte zachtjes. De aangesloten apparatuur gaf zware 'delta-golven' aan, die karakteristiek zijn voor een geestelijke toestand van totale vergetelheid. Iedere 5 minuten gaf een laboratorium-assistent op zachte toon een verklaring. Toen de overeengekomen tijd van 25 minuten verstreken was, kwam Swami Rama overeind en herhaalde woord voor woord elke verklaring die de assistent had gedaan. Het was alsof Swami tegelijkertijd diep in slaap én klaarwakker was geweest.

Jack Schwarz

Volgens Dr. Elmer Green was Jack Schwarz een van de grootste talenten in de VS - en mogelijk in de wereld - op het gebied van vrijwillige lichaamscontrole. Toen Jack nog maar nauwelijks 10 jaar oud was, voelde hij zich aangetrokken tot de Oosterse filosofie en begon hij zich in meditatie te oefenen. Hij leerde zichzelf veel van de staaltjes aan die toegeschreven worden aan Hindoe- en Moslim-fakirs. Toen Jack 16 jaar oud was kon hij op een spijkerbed liggen, terwijl een man op zijn maag stond.

Demonstratie pijncontrole

In het laboratorium van Dr. Elmer Green gaf Jack een demonstratie van pijncontrole door brandende sigaretten tegen zijn onderarm te laten houden en door een breinaald door zijn spierballen te steken. Toen de breinaald eruit werd getrokken kwam er wat bloed te voorschijn. Maar Jack zei:"Nu houdt het op". Het bloeden hield onmiddellijk op. Toen hij deze en soortgelijke staaltjes uithaalde, registreerde de apparatuur een regelmatige productie van alfa-ritmen.

Geestelijke en lichamelijke condities

Volgens Elmer kunnen zowel yogi Swami Rama als mysticus Jack Schwarz een betrouwbaar verslag doen over de gewezen, huidige en toekomstige lichamelijke en geestelijke condities van mensen die ze niet kennen en nog nooit gezien hebben. Daarnaast beweert Jack dat hij de aura's van mensen kan lezen. Hij liet een psychiater die de Menniger Stichting bezocht versteld staan door een uitvoerig verslag te doen van de medische geschiedenis en conditie van deze psychiater.
© 2011 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Ramakrishna, de grote heilige van IndiaRamakrishna, de grote heilige van IndiaGadhadar Chattopadhyaya, de eenvoudige Bengaalse brahmanenzoon, zou onder de naam Ramakrishna de legende ingaan en meer…
Jonger met yoga!Jonger met yoga!Yogi´s staan bekend om de hoge leeftijd die zij bereiken terwijl ze hun jonge uiterlijk behouden. Hoe komt dat? Wetensch…
Therapie tegen angst en stress: biofeedbackTherapie tegen angst en stress: biofeedbackMet je eigen bewustzijn angst en stress onder controle krijgen! Na 7 sessies met de biofeedback zou in principe iedereen…
Geschiedenis van yoga  de begrippen yoga en yogiGeschiedenis van yoga de begrippen yoga en yogiYoga bevordert de gezondheid en maakt de mens waakzaam en ontvankelijk, opdat hij op een positieve wijze zijn leven kan…

Het ziektebeeld van emetofobieEmetofobie (de wetenschappelijke term voor braakfobie) is een extreme, irrationele angst voor over-geven. Emetofobie is…
Formules in de psychologische en pedagogische diagnostiekEr zijn verschillende standpunten tegenover de vraag of formules nut hebben in de psychologische en pedagogische diagnos…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 14-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.