Beroemdste mediums uit de twintiger en dertiger jaren

De gebroeders Willi en Rudi Schneider, geboren in het Oostenrijkse dorpje Braunau (waar ook Hitler geboren was) waren de beroemdste mediums uit de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw. Al op jeugdige leeftijd bezaten de gebroeders mediamieke krachten. Het nieuws van de zogenaamde wonderen die in Braunau gebeurden, bereikte ook Baron von Schrenck-Notzing, parapsychologisch onderzoeker.

Het wonder van Willi

De oudste van de twee broers Schneider was Willi, die als eerste mediamieke krachten vertoonde. Een van de wonderen van parapsychologie was de volledige materialisatie van Willi's geleide-geest 'Olga'. Deze materialisatie danste de tango zeer correct en vol gratie. Om Willi's parapsychologische krachten grondig te kunnen bestuderen, liet de Duitse arts Baron von Schrenck-Notzing Willi naar Munchen komen. Hier mocht Willi op kosten van de Baron tandheelkunde studeren. Op die manier was de jongen beschikbaar voor parapsychologische proefnemingen. Baron von Schrenck-Notzing nodigde collegae en geleerden uit heel Europa uit om bij de experimenten aanwezig te zijn. In1922 gaf ook Harry Price (eveneens parapsychologisch onderzoeker) aan zo'n uitnodiging gehoor.

Controle-maatregelen

De controle-maatregelen die de baron in zijn seanceruimte nam om er met zekerheid voor te zorgen dat bedrog gemakkelijk ontdekt zou worden, bestonden uit het gebruiken van een grote houten kooi met panelen van gaas. Er werden een zware tafel, een tafelbel en een zware muziekdoos (die allemaal met lichtgevende verf gemerkt waren, waardoor iedere beweging in de halfdonkere ruimte gezien kon worden) in de kooi geplaatst, die daarna op slot ging. Willi werd gekleed in een zwarte, strakke overall die afgezet was met lichtgevende banden en knopen. Hij kreeg lichtgevende armbanden rond zijn polsen en hij werd door twee mannen stevig vastgehouden.

Tal van verschijnselen

Spoedig nadat Willi in trance was gegaan, gaf de tafel in de gesloten kooi een weerkaatsende dreun op de vloer en de omstanders zagen hem omhoogkomen. Daarna begon de muziekdoos te spelen en op en neer te wippen. Wanneer de muziek stopte, begon hij op het commando van de aanwezigen weer te spelen. Zodra de muziekdoos afgelopen was, werd hij door een onzichtbare macht weer opgewonden. (Onder normale omstandigheden zijn twee handen nodig om de muziekdoos weer op te winden: een om de doos vast te houden en de ander om de veer op te winden). Hierna begon de tafelbel te klingelen en in de kooi heen en weer te springen. Ook buiten de kooi gebeurden nog andere verschijnselen. Harry Price liet een zakdoek op de grond vallen, die omhoogging. Er verscheen een vorm die op een hand leek, naar de aanwezigen zwaaide en langzaam weer verdween.

Rudi Schneider

Later kwam de Baron tot de ontdekking dat de krachten van Rudi Schneider nog groter waren dan die van broer Willi. Toen Rudi 11 jaar oud was, nam hij Willi's geleide-geest 'Olga' over. Van die tijd af namen Willi's krachten af en die van Rudi toe. Na 1932 schenen ook Rudi's krachten weg te ebben. De arts-baron nam soortgelijke proeven als die met Willi ook met de jongste broer. Harry Price ging weer naar Munchen om ook Rudi te zien. Volgens hem was Rudi "het meest overtuigende medium dat hij tot dan toe kende". Ten slotte nam hij de jongen mee om hem proeven te laten afleggen in zijn eigen laboratorium.

Echte effecten

Meer dan 100 vooraanstaande geleerden en wetenschappers (die aanwezig waren geweest bij de demonstraties van Baron von Schrenck-Notzing) getuigden dat de effecten van de gebroeders Schneider echt waren. Niettemin voelden de gebroeders Schneider zich niet te goed om de zaak voor de gek te houden. Bij een zekere gelegenheid betrapten de camera's, die verbonden waren met de door Harry Price ontworpen evenwichtstafel, Rudi op heterdaad toen hij met zijn handen een zakdoek verwijderde, waarvan men (als de foto er niet geweest was) zou denken dat hij langs paranormale weg was weggenomen.

Opmerking

Er bestaat echter twijfel aan de echtheid van die foto. Er werd beweerd dat Harry Price hem uit jaloezie had vervalst, omdat zijn beschermeling Rudi met andere onderzoekers samemwerkte.

Harry Price en zijn overtuiging

Ondanks het kennelijke bewijs van de foto, was Harry ervan overtuigd dat in de meeste van zijn seances met Rudi de psychokinetische effecten echt waren. (Psychokinese, PK of telekinese genoemd, zijn parapsychologische verschijnselen in haar verschillende vormen zoals teleportatie, levitatie en psychisch genezen, materialisatie en dematerialisatie alsmede uittreding). Harry werd vooral in zijn overtuiging gesterkt wanneer de elektrische contactmethode was gebruikt (dat na het incident met Rudi altijd het geval was). Tijdens veel van Rudi's seances registreerde de thermograaf een flinke daling in de kamertemperatuur (zoals ook bij de seances met het medium Stella Cranshaw het geval was geweest).
© 2010 - 2024 Emfkruyssen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Prader-Willi syndroom: ontembare eetlust, spierzwaktePrader-Willi syndroom: ontembare eetlust, spierzwakteHet Prader-Willi syndroom, afgekort als PWS, is een aandoening die aangeboren is. Het wordt veroorzaakt door een verande…
Syndroom van Prader-WilliSyndroom van Prader-WilliHet syndroom van Prader-Willi is een afwijking die erg zeldzaam is. Het syndroom van Prader-Willi is al aanwezig bij de…
Vijf verschillende syndromenEr bestaan verschillende syndromen. In dit artikel ga ik er 5 beschrijven, namelijk het syndroom van Prader-Willi, het s…
Een obsessie voor eten: het syndroom van Prader WilliEen obsessie voor eten: het syndroom van Prader WilliHet syndroom van Prader-Willi is een vrij zeldzame aandoening waarbij kinderen een onverzadigbare eetlust ontwikkelen wa…

Bizarre onderzoekingen van Harry PriceToen de parapsychologisch onderzoeker Harry Price in 1948 overleed, kwam er een eind aan een tijdperk van parapsychologi…
Duivelse klopgeestactiviteiten rond wonderkind EleonoreEleonore Zuegun was een Roemeens meisje van boerenafkomst, dat op twaalf jarige leeftijd voor het eerst geconfronteerd w…
Emfkruyssen (338 artikelen)
Laatste update: 13-02-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.