Wat is NLP of Neuro Linguïstisch Programmeren?

Neuro Linguïstisch Programmeren, afgekort NLP, is ontwikkeld met het doel te leren hoe je effectiever kunt denken en effectiever met jezelf en anderen kunt communiceren. NLP leert ons hoe wij onze ervaringen op een andere manier kunnen zien, zodat we de gewenste persoonlijke resultaten kunnen behalen. Daarbij onderzoeken we welke belemmeringen in de weg staan en als die bekend zijn passen we de programmering aan, totdat het doel bereikt is.

Wat is NLP?

Neurolinguïstisch programmeren is de studie van interne- en externe communicatie, met als doel te leren hoe je veranderingen in je ervaringen, zoals herinneringen, emoties en gedrag kunt toepassen om een gewenst doel in je leven te behalen. Binnen NLP geldt de aanname dat ons gedrag wordt bepaald aan de hand van neurologische processen rond zien, horen, ruiken, proeven, aanraken en voelen. Deze sensorische processen worden omgezet in onbewuste denkprocessen, die vervolgens onze emoties en gedrag beïnvloeden.

Linguïstisch betekend taalkundig en verwijst naar hoe wij gebruik maken van taal om onze ervaringen tot uitdrukking te brengen en hoe vervolgens de woorden die we gebruiken onze ervaringen beïnvloeden. De manier hoe wij informatie opnemen, ordenen en weergeven is individueel en wordt bepaald door iemands ervaringen en unieke geschiedenis. NLP leert ons hoe wij onze ervaringen anders kunnen ordenen, zodat persoonlijke doelen behaald kunnen worden.

Het NLP communicatiemodel

De volgende drie factoren bepalen ons onbewuste gedrag binnen de communicatie:

1. Filters

 • Neurologisch: wij zijn niet in staat om alle informatie die via onze zintuigen wordt opgevangen, te verwerken; onbewust filteren we de informatie, zodat alleen relevante informatie wordt verwerkt.
 • Sociaal: onze ervaringen worden bepaald door onze taal, cultuur en onze normen en waarden.
 • Individueel: Alle weergaven die we van de werkelijkheid maken, worden bepaald door onze unieke persoonlijke geschiedenis.

2. Representatiesystemen

De informatie welke wij uit onze omgeving opvangen wordt verwerkt door onze zintuigen, binnen NLP worden zintuigen aangeduid als representatiesystemen:
 • Visueel ( zien )
 • Auditief ( horen )
 • Kinestetisch ( voelen )
 • Olfactorisch ( ruiken )
 • Gustatief ( proeven )

3. Het Meta model

 • Het Meta model geeft ons de mogelijkheid gegeneraliseerde of vervormde informatie terug te brengen naar de oorspronkelijke ervaring waar de informatie over gaat.
 • Zo krijgt de verteller de mogelijkheid zijn/haar wereldbeeld bij te stellen.
 • De luisteraar weet waar de verteller over vertelt en de kwaliteit van de informatie verbetert.

De drie poortwachters:
 • Weglating
 • Vervorming
 • Generalisatie

De toepassingen van NLP

 • NLP wordt toegepast in de psychotherapie en bij communicatietechnieken in bijvoorbeeld management en verkoop.
 • NLP is bedoeld voor mensen die oplossingsgericht te werk ( willen ) gaan.
 • NLP is bedacht om zowel je interne als externe communicatie te verbeteren.
 • NLP helpt mensen zichzelf in een positieve zin te ontwikkelen.
 • NLP gebruikt kennis van de verbinding tussen lichaam en geest om bewust veranderingen in herinneringen, emotie en gedrag te bewerkstelligen.
© 2009 - 2024 Nautisc1, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organiseer eens een psychepartyOrganiseer eens een psychepartyIedereen kent wel de tuperwareparty of de lingerieparty en tegenwoordig bestaat er ook een psycheparty. Dit fenomeen is…
Wat is neurolinguistisch programmeren?De afkorting NLP staat voor neurolinguïstisch programmeren. NLP beslaat een breed gebied, zowel qua methoden als qua wer…
Mogelijkheden van een opleiding financieel managementMogelijkheden van een opleiding financieel managementHet financieel management van een onderneming of organisatie is een van de belangrijke onderdelen die ondersteuning bied…

Godsdienstpsychologie: studie over religie en gedragGodsdienstpsychologie: studie over religie en gedragGodsdienstpsychologie is een empirische wetenschap. Het onderzoekt niet het handelen van de God van een godsdienst, maar…
Houvast in onzekere tijden: een spirituele visieHouvast in onzekere tijden: een spirituele visieWerkeloosheid, scheidingen, rampen, terrorisme: het lijkt wel of er nooit zoveel onzekerheid om ons heen is geweest. Waa…
Bronnen en referenties
 • Richard Bandler en John Grinder De betovering van de taal Romilla Ready en Kate Burton NLP voor Dummies
Nautisc1 (45 artikelen)
Laatste update: 01-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.