Altijd tegenslag: hoe omgaan met tegenslagen in je leven?

Altijd tegenslag: hoe omgaan met tegenslagen in je leven? Sinds de economische crisis van eind 2008 zijn heel wat mensen geconfronteerd geworden met financiële tegenslagen. De crisis zorgde er onder meer voor dat mensen hun job kwijtraakten of geld verloren op de beurs. Tegenslagen op financieel vlak kunnen ernstig druk zetten op je gezondheid en op je relatie, waardoor je makkelijk kan meegesleept worden in een negatieve spiraal van kopzorgen en stress. Na verloop van tijd kan je zelfs helemaal klem geraken in de val van pessimisme en zelfs depressie. Toch zijn er mogelijkheden om terug te vechten en je tegenslagen te overwinnen, want optimisme kan je leren. Welke tips kunnen je helpen om met tegenslagen om te gaan?

Altijd tegenslag

Relativeren

In onze hoogontwikkelde westerse samenleving lijkt het wel vanzelfsprekend om geluk te bereiken. We zijn eraan gewoon dat we met een druk op de knop of met een simpele muisklik kunnen krijgen wat we verlangen. We zijn zodanig gewend aan welvaart dat we verwend zijn geraakt. Daarom hebben we het er ook zo moeilijk mee als er toch een tegenslag ons leven onder druk zet, zoals bijvoorbeeld het verlies van een job of het stuklopen van een relatie. Wanneer meerdere kleine of grote tegenslagen elkaar opvolgen heb je soms het gevoel dat je "altijd tegenslag" hebt. Om dat gevoel tegen te gaan is het nuttig om technologische en materiële welvaart te relativeren en je te realiseren dat er altijd tegenslagen kunnen komen. Als je er rekening mee houdt, dan komen ze minder hard aan.

Geen perfectie

Als je rekening houdt met tegenslagen, dan ga je jezelf ook minder druk op leggen om een perfect leven te leiden. Je gaat niet meer verlangen dat je een perfecte baan moet combineren met een sportieve hobby. Je gaat je voorkeuren beter kunnen bepalen en je richten op een beperkt aantal doelstellingen. Je kan bijvoorbeeld voor jezelf bepalen of je de nadruk legt op een stabiel gezinsleven of op een veeleisende carrière. Hoe minder doelstellingen je hebt, hoe minder je kan mislukken. Deins er niet voor terug om een van je hobby's op te geven om bijvoorbeeld meer tijd over te houden voor je gezin.

Aanvaarden

Een van de belangrijkste regels om niet weg te zinken in een depressie, is het leren te aanvaarden. Het hebben van een terminale ziekte of het verliezen van een geliefde zijn dingen die je niet kan veranderen. Probeer deze dan ook te aanvaarden, zodat je geen energie verliest aan negatieve gevoelens van pessimisme. Dit aanvaarden is een goede basis om uiteindelijk weer in je psychologische heropstanding te geloven.

Praten

Praten met mensen die je vertrouwen hebben, kan soms wonderen doen. Meestal gaat het hier om familieleden of goede vrienden. Nochtans hoeft dat niet altijd zo te zijn. Soms voel je je te geremd om je ziel echt bloot te geven aan mensen waarmee je regelmatig in contact komt. Daarom kan het van pas komen om bij een neutrale vertrouwenspersoon te rade te gaan, zoals bijvoorbeeld een psycholoog.

Schrijven

Als je het moeilijk hebt om over je problemen te praten, probeer dan een dagboek bij te houden. Als je schrijft dan kan er een soort schaamte van je afvallen die er wel kan zijn bij het praten met een gesprekspartner. Het kan zijn dat je jezelf al schrijvend bepaalde dingen gaat bekennen die je aan anderen nooit zou toegeven. Terwijl je schrijft kan je je problemen analyseren, en tot inzicht komen. Wie weet kom je op deze manier wel tot een oplossing van je probleem.

Voorbeelden

Als je met tegenslagen kampt, weet dan dat er altijd wel iemand erger aan toe is. Niet iedereen vindt troost in deze gedachte maar toch kan ze helpen om de dingen in perspectief te plaatsen. Zoek steun in de manier waarop die persoon met zijn tegenslagen is omgegaan, en zoek uit of je er iets uit kan leren. Sommige mensen zijn door een lange periode van tegenslagen gegaan maar er uiteindelijk toch bovenop gekomen. Ze hebben hun nadeel zelfs in een voordeel omgebogen wat zorgde voor success (denk bijvoorbeeld aan iemand die zijn negatieve ervaringen opschrijft in een boek dat later een bestseller wordt, en tegelijk dient als een mentale steun voor lotgenoten).

Stress vermijden

Blijf in gedachten houden dat stress bijkomende gevolgen met zich mee kan brengen, en dan vooral op het vlak van gezondheidsproblemen. Probeer dan ook situaties van onnodige stress te vermijden als je weet dat je gemoed er onder zal lijden. Want op lange termijn kan pessimisme blijven aan je vreten en een depressie veroorzaken.

Verleden afsluiten

Probeer bij een tegenslag zoals het stuklopen van een relatie komaf te maken met het verleden. In plaats van te verzinken in zelfmedelijden is het beter om het "hoofdstuk af te sluiten". Als een bepaalde omgeving je teveel confronteert met een geleden verlies, kies er dan voor om te verhuizen. Wat gebeurd is kan je niet meer veranderen. Daarom komt het soms van pas om je op iets helemaal nieuws te richten: leer een nieuwe taal, zoek een nieuwe hobby of maak een reis. Op die manier kan je je mentaal richten op andere dingen, waardoor je weer positieve energie krijgt en de negatieve ervaringen uit het verleden stilaan gaan wegdeemsteren.

Leer je lesje

Als je er stilaan weer bovenop raakt, probeer dan uit te zoeken waar het verkeerd is gegaan. Als je de dingen uit het verleden voor jezelf kan ophelderen en hierdoor inzicht krijgt, dan kan je in de toekomst hieruit leren. Bij volgende tegenslagen ben je dan beter voorbereid omdat je je problemen beter kan doorgronden en zo word je dan ook psychologisch sterker.
© 2009 - 2024 Verdanov, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Werk omgaan met tegenslagWerk omgaan met tegenslagHoe ga jij om met de tegenslag op het werk? Zie jij de tegenslag als een leermoment? Raak je van de tegenslag in de stre…
Omgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Verschillende persoonlijkheden reageren verschille…
Overmaat stress versnelt verouderingOvermaat stress versnelt verouderingDe strijd tegen veroudering en de strijd tegen rimpels kunnen we goed aanpakken door de grote hoeveelheden stress en wer…

Operante conditionering: gedragsverandering door gevolgenOperante conditionering: gedragsverandering door gevolgenOperante conditionering omvat een proces waarin het gedrag van een mens verandert als gevolg van de consequenties die da…
Klassieke conditionering: leren van voorwaardelijke reflexenKlassieke conditionering: leren van voorwaardelijke reflexenKlassieke conditionering: leren van voorwaardelijke reflexen. Conditionering omvat een proces waarin het gedrag van een…
Verdanov (329 artikelen)
Laatste update: 27-04-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.