Mensa: de vereniging voor hoogbegaafden

Mensa: de vereniging voor hoogbegaafden Mensa is de vereniging voor hoogbegaafden. De vereniging Mensa behartigt de belangen voor zeer intelligente mensen. Doe de thuistest via de link in het artikel en kijk of jij ook tot deze zeer selecte groep mensen behoort met een zeer hoge algemene intelligentie. In het artikel wordt duidelijk hoe je eventueel lid kunt worden van Mensa. De vereniging mensa in Nederland is overigens verbonden aan de internationale organisatie mensa international.

Mensa

In 1946 is Mensa International opgericht in het Verenigd Koninkrijk. In 1963 volgde de Nederlandse variant.

De vereniging heeft als doelstellingen:
  • Bevorderen van de onderlinge contacten van personen met een hoge algemene intelligentie.
  • Behartigen van de belangen van personen met een hoge algemene intelligentie.
  • Verschaffen van een ruime ontplooiingsmogelijkheid voor de onder haar leden levende ideeën en interesses.
  • Verlenen van medewerking aan algemeen onderzoek op het gebied van intelligentie, en dergelijk onderzoek stimuleren.

Is het nodig een vereniging te hebben voor mensen met een algemeen hoge intelligentie? De meeste mensen zullen denken van niet, als je namelijk zo superintelligent bent zal alles je wel voor de wind gaan. Dit is bij net zo veel mensa-leden het geval als dat onder de totale bevolking het geval is; bijna nooit. Dit komt omdat mensa-leden net zo divers zijn als niet-mensa-leden. Er bestaan dan ook mensa-leden die zonder diploma van school zijn gegaan, maar ook leden met diverse doctoraten.

Juist een zeer hóge intelligentie kan meer problemen opleveren dan je zou verwachten; er zijn tenslotte maar weinig mensen die op dezelfde "level" zitten als jij. Dit resulteert soms in het niet begrijpen van door jou gemaakte grapjes, wat nog vrij onschuldig is, tot overdenkingen van het leven, wat in veel gevallen een stuk problematischer kan aflopen.

Er zijn in totaal wereldwijd maar 93.000 mensen lid van de mensa. Nederland staat op een vierde plek na de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, met een ledenaantal van 2700. Best opmerkelijk omdat Nederland helemaal niet zo'n hoog inwonertal heeft. In totaal zijn er meer dan 40 landen waar de mensa actief is.

Bij de mensa worden honderden activiteiten georganiseerd om de leden bij elkaar te brengen. Ook leden kunnen individueel met elkaar contact leggen voor activiteiten. Vanwege het grote aanbod is er eigenlijk voor elk lid wel een interessante dag om mee te maken. De meeste leden zien de mensa als een soort familie, omdat er een ongedwongen sfeer hangt en mensen gewoon "gezellig" met elkaar omgaan op zo'n beetje dezelfde "level".

Lid worden

Lid worden kan niet iedereen. Op het moment dat je d.m.v. het afleggen van een goedgekeurde test een score hebt gehaald in het 98e of 99e percentiel, dan kun je als je dat wilt lid worden van de mensa. Wat betekent dit eigenlijk; Verschillende iq-tests kunnen verschillende scores opleveren. Zo kan bij de ene test een score van 132 gehaald worden en bij een volgende test kan diezelfde score juist 144 punten opleveren. Vandaar dat de mensa percentielen hanteert. Pas als je een score hebt van het 98e of het 99e percentiel in een standaard intelligentietest is het mogelijk om lid te worden van de mensa.

Een thuistest doen kan tegenwoordig iedereen. Dit is ook de eerste stap in het verkrijgen van het lidmaatschap van de mensa. De internet thuistest is gratis en neemt maximaal 20 minuten in beslag (tegen sjoemelen beveiligd). Het zijn vrij standaard iq-test vragen in diverse vraagstellingen. De uitslag van de thuistest is feitelijk niets meer en niets minder dan een indicatie of het doen van de daadwerkelijke test voor jou zin heeft. Als dat niet het geval is; je bent niet alleen, 98 procent van de wereldbevolking doet met je mee!! De uitslag van de test is overigens ook geen garantie tot het behalen van de uiteindelijke officiële test.
© 2007 - 2024 Noemie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoogbegaafd of hoogintelligent?Hoogbegaafd of hoogintelligent?Veel mensen denken, dat iemand die intelligent is, hoogbegaafd is. Maar iemand die intelligent is, is eigenlijk hooginte…
Hoogsensitief en hoogbegaafdHoogsensitief en hoogbegaafdEr lijkt een verband te zijn tussen hoogsensitief en hoogbegaafdheid. Is dit verband er werkelijk en zo ja, waar moet je…
Wat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntWat is het IQ? Informatie over intelligentiequotiëntIQ is een afkorting voor intelligentiequotiënt en het is een meting om te kijken hoe intelligent iemand is. Er wordt vaa…
Kenmerken hoogbegaafdheidDe meeste mensen denken bij hoogbegaafd eigenlijk direct aan heel intelligent. Maar als je heel intelligent bent, wordt…

Burn-out & Burn-out-testBurn-out & Burn-out-testBurn-out betekent opgebrand. Burn-out is een reactie op zowel fysieke als psychische uitputting vnl. door langdurige str…
Omgaan met conflictenOmgaan met conflictenConflicten: iedereen heeft ze wel eens. De stijl van omgaan met conflicten - ook wel conflict coping of conflict hanteri…
Noemie (8 artikelen)
Laatste update: 24-10-2007
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.