Rood, een negatieve invloed op mensen

Rood, een negatieve invloed op mensen Kleur is heel belangrijk voor de mens. Mensen houden van kleuren, het maakt ze vrolijker, opgewekter en gelukkiger. Rood is een kleur waar we vaak warm van worden, omdat het in verband wordt gebracht met liefde en passie. Toch heeft onderzoek aangetoond dat rood een erg nadelige kleur is. Rood beinvloed mensen op een negatieve wijze, hoewel wij ons daar helemaal niet van bewust zijn. Wat doet rood met ons?

Rode rozen.

Het meest gekochte cadeau met Valentijn is een bos rode rozen. De jaarlijks terugkerende trouwdag, de verjaardag van je geliefde, een stille aanbidder... We kiezen allemaal voor rode rozen. Waarom is dat eigenlijk? Het lijkt alsof het ons van jongs af aan wordt aangeleerd dat rode rozen staan voor liefde, passie en warmte. Rozen worden gezien als de meest hartstochtelijke bloemen en rood is nu eenmaal de kleur van de liefde, toch? Wanneer je mensen vraagt waar zij aan denken bij de kleur rood, antwoord 82% met woorden als warmte, liefde, passie en geluk. 12% antwoord met woorden als bloed, haat en agressie en 6% heeft er gemengde gevoelens bij. Met Valentijn zien we in de winkels niet anders dan rode hartjes, knuffels, kaarten, sleutelhangers, gebakjes, koekjes, noem maar op. Rood, rood, rood.
Toch hebben onderzoekers van de universiteit van Rochester aangetoond dat rood een kleur is die negatief gedrag opwekt. Volgens hen is rood een kleur die met veel belangrijke onderdelen van ons leven, zoals werken of studeren, niet samen gaat.

Rood beinvloed de intelligentie.

300 Amerikaanse en Duitse studenten kregen de opdracht een IQ-test te maken in het belang van de wetenschap. Uiteraard waren zij niet op de hoogte waar het onderzoek om ging en hoe zij getest werden. De studenten kregen meerdere IQ-testen voor zich, welke zij zo goed mogelijk moesten maken. Bij het onderzoek ging het niet in het bijzonder om de uitslagen van de testen, maar vooral om het feit hoe de kleur de studenten beinvloedde. Zo kregen zij een rode en een groen gekleurde test en verder waren de kleuren wat neutraler, zoals zwart, wit of grijs. Niet de hele test was in de betreffende kleur, maar alleen het studentnummer of de voorpagina van de betreffende IQ-test. De studenten welke rode tinten in de toets hadden aangetroffen, hadden ook alleen deze testen slechter gemaakt. Na het beoordelen van de testen bleek dat alle 'rode' testen veel slechter gemakt waren dan de groene en de neutraal gekleurde testen. Het lag dus ook niet alleen aan de opvallende kleur in plaats van de normale neutrale kleuren, want de 'groene' testen waren ook beduidend beter gemaakt dan de rode.

Rood betekent gevaar.

In het dagelijks leven komen we veel rode verschijnselen tegen die wijzen op gevaar. Over het algemeen vertelt rood in het verkeer je dat je op moet letten. hierbij kun je denken aan stoplichten, remlichten en verkeersborden.
Ook op het werk komen we rode voorwerpen tegen die ons waarschuwen. Rode uitroeptekens op waarschuwingsstickers, een rode knop om de machine stil te zetten als er gevaar dreigt. Van dit soort dingen is bekent dat de rode kleur een waarschuwende betekenis heeft. De onderzoekers van Rochester voerden een extra experiment uit op de studenten om aan te tonen dat rood ook in totaal ongevaarlijke (en onbekende) situaties een teken van gevaar afgeeft.
Bij dit onderzoek kregen de studenten opnieuw een IQ-test. Sommigen van hen kregen een test met rode tinten, anderen niet. De studenten mochten zelf de keuze maken voor makkelijke of moeilijke vragen. Bij het zien van de resultaten kon men concluderen dat de studenten die rode tinten waren tegen gekomen voornamelijk kozen voor de makkelijke vragen. De studenten die geen rode tinten in de toets waren tegengekomen, waren zeker genoeg en kozen over het algemeen voor de moeilijkere vragen. Onbewust waarschuwden de rode tinten de studenten dus voor bepaalde risico's. De studenten hebben zelf helemaal niets in de gaten gehad van de aanwezige kleuren in de toetsen en ook het rood was eigenlijk helemaal niet opgevallen. Daarbij is dus aangetoond dat rood onbewust een slechte invloed op mensen uitoefend.

Conclusie.

Rood staat niet alleen voor alle dingen waar wij als mens zo gelukkig van schijnen te worden, als liefde, warmte, passie, hartstocht en vriendschap. Rood is ook een vervelende kleur, die een negatieve reactie opwekt. Studeren uit een rood-gekaft boek is niet bevorderlijk voor de concentratie en de intelligentie. Rood zegt dat het eigenlijk te moeilijk is om het te leren en doet de motivatie verdwijnen. Rood is op de werkvloer ook een negatieve kleur, voornamelijk om het feit dat het de prestaties duidelijk verminderd. Rood betekent gevaar, riskant en op de hoede zijn. Trek dus niet bij je eerste afspraakje een rood overhemd aan, want dat beinvloed direct de eerste indruk, neem geen rode broodtrommel mee naar het werk en kaft je studieboeken vooral met veel kleur en alles behalve rood!
© 2008 - 2024 Marensa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Psychologie studeren, UniversiteitPsychologie studeren, UniversiteitVeel studenten kiezen ervoor om psychologie te gaan studeren. Meer kennis over de beweegredenen van mensen is vaak de re…
De invloed van kleur op het menselijk gedragDe invloed van kleur op het menselijk gedragKleurpsychologie is de studie die nagaat welke invloed kleur heeft op stemming, gedrag en prestatie van een individu. DI…
Wat doet een psycholoog?Wat doet een psycholoog?Psychologen bestuderen het menselijk gedrag. Ze proberen het gedrag te begrijpen, te verklaren en te voorspellen en daar…
Hoe maak je de kleur bruin?Veel mensen hebben geen idee hoe ze bruin maken, het staat immers niet op de kleurencirkel. Je kunt bruin maken door de…

Het lege nest syndroom, je laatste kind het huis uitHet lege nest syndroom, je laatste kind het huis uitJe laatste kind is het huis uit, je hebt het megaproject van opvoeden en begeleiden naar zelfstandigheid afgerond. Een r…
Meestvoorkomende fobieënAls je een fobie hebt kan dat soms sociale problemen geven. Er zijn ook fobieën die geen problemen in je leven geeft. Al…
Marensa (310 artikelen)
Gepubliceerd: 07-08-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.