Een stappenplan volgen om de beste keus te maken

Een stappenplan volgen om de beste keus te maken Ons leven lang hebben we al te maken met keuzes maken. Kiezen tussen hele kleine, onbelangrijke zaken tot grote zaken met soms alle gevolgen van dien. Voor de een is het kiezen tussen verschillende zaken geen enkel probleem, terwijl het voor de ander heel erg lastig is. Altijd is daar de twijfel wat nou de beste keus is. Hoe zorg je ervoor dat kiezen een stuk eenvoudiger wordt en hoe kun je de beste keuze maken? Hiervoor zul je een aantal vragen aan jezelf moeten stellen en door middel van de antwoorden die je dan geeft, kom je al een heel eind. Daarmee sluit je al een heleboel andere mogelijkheden uit. Blijf je het lastig vinden, dan is het stappenplan voor keuzes een goede manier om uiteindelijk de beste keus te maken.

Inhoud


Een stappenplan om een keus te maken

Een stappenplan, ook wel 'plan van aanpak' genoemd is een manier om via een aantal stappen tot je doel te komen. Als je gebruikt maakt van een stappenplan kun je een beter beeld krijgen van de mogelijkheden, maar ook van de dingen die niet mogelijk zijn in een bepaalde situatie. Je kunt een stappenplan maken voor je werk, binnen je bedrijf, maar ook in lastigere situaties, zoals het maken van de beste keuze in je leven.

Doelstelling; je doel vaststellen

Dit is de eerste gedachte die je zou moeten hebben bij het maken van een keuze. Wat is je doel? Om je doel vast te stellen moet je wel eerst weten wat je ermee wilt bereiken, en waarom je een keuze wilt maken of niet:
  • Wil je rijk worden?
  • Wil je beroemd worden?
  • Wil je gelukkig zijn?
  • Wil je een diploma halen?
  • Wil je hogerop komen bijvoorbeeld in je werk?

Als je weet wat je doel is, kun je vanuit deze doelstelling je keuze maken en dat zorgt voor een grotere kans van slagen en dat je ook daadwerkelijk je doel bereikt. Tegelijkertijd ben je ook veel meer tevreden als je vanuit je doel een keuze maakt, dan wanneer je dat niet doet.

Beperk de keuzes

Zorg ervoor dat de keuzes die je hebt minimaal zijn. Als het aanbod van keuzes te groot en te veel is, kan het je ontmoedigen. Je overziet het niet meer en je hebt de neiging om het er bij te laten zitten. Denk even aan de supermarkt vol met wijnen. Je bent op zoek naar een wijn, maar je ziet zo verschrikkelijk veel soorten wijnen dat het je duizelt. Moet je nu die witte wijn nemen, of toch die rode? Of wordt het een rosé? Moet het een zoete, frisse wijn zijn of een droge wijn? Vaak gebeurt het dan in zo’n situatie dat er geen keuze wordt gemaakt, omdat je op zo’n moment last krijgt van keuzestress. Je wilt zo snel mogelijk weg en denkt “laat maar zitten”. Het kan ook zo zijn dat je een willekeurige fles pakt uit het schap, waarschijnlijk heb je nog wel even gelet op de prijs, maar dat is dan ook het enige. Of deze wijn dan een goede keus is, is uiteindelijk de vraag. Beperk dus je keuzemogelijkheden. Maak voor je zelf vooraf een acceptabel aantal waaruit je kunt kiezen en blijf daar bij. Zo kun je niet geïmponeerd worden door te veel keuzes.

Eigen oordeel, kennis en feiten

Ieder mens heeft vooroordelen over producten, mensen, banen en noem maar op, en deze vooroordelen spelen een rol bij het maken van je beslissing. De maatschappij en de fabrikanten spelen met al hun producten in op ons gevoel. Al die mooie verpakkingen met schattige diertjes erop moeten ons laten geloven dat met het product aan het welzijn van de dieren is gedacht, maar achteraf blijkt het product niet te voldoen aan je verwachtingen. En wat dacht je van al die keurmerken op verschillende producten, daarmee laat het ons zien dat het een zuinig en milieubewust product is, dus ga je er maar gemakshalve van uit dat het een goed product is. Hierbij spelen je eigen vooroordelen en gevoel een rol, waar de fabrikant dus heel handig op inspeelt. In deze gevallen is het handig om eerst het product te onderzoeken bijvoorbeeld op het internet. Lees de reviews en recensies van andere kopers en baseer daar je oordeel op.

Studie

Bij het kiezen van bijvoorbeeld een studie is het ook belangrijk om je eigen vooroordelen te onderzoeken. Je kunt je wel inschrijven voor een studie omdat je denkt dat je hiermee na het afstuderen veel geld verdient, maar is dat ook echt zo? Om deze keuze te maken is het verstandig om onderzoek te doen. Je kunt bijvoorbeeld aan ex-studenten vragen stellen over de opleiding of waarschijnlijk kun je een dag meelopen. Zorg ervoor dat je een keuze kunt maken op feiten en ervaringen en niet op vooroordelen.

Volg je gevoel

De keuzes die we meestal maken worden toegelicht met allerlei argumenten die we hebben. We focussen ons op de kennis die we hebben, want dan kan er een goede beslissing gemaakt worden, zo is vaak onze redenatie. Dat is deels waar. Je maakt inderdaad gebruik van je kennis, maar er zit aan die kennis ook vaak een gevoel vast en dat is ook heel belangrijk bij het maken van een beslissing. Laat je gevoelens meespreken bij het maken van een keuze. Volg je intuïtie. Je gevoel zegt vaak voldoende over hoe je zelf tegen een bepaalde situatie aankijkt en wat je erbij voelt. En helemaal bij belangrijke zaken, zoals werk, studie, of liefde. Heb je bij het maken van een keuze nog geen sterk gevoel, wacht er gewoon op. Het sterke gevoel op dat beslissende moment komt echt wel.

Twijfel

‘Bij twijfel niet doen’ is ook zo’n veelgehoorde uitspraak, maar het is echt waar. Zolang je twijfelt ben je namelijk niet zeker van je beslissing. Het maakt niet uit, hoe lang of hoe kort je over iets nadenkt. Heb je het sterke gevoel al na tien minuten, dan heb je dus al je beslissing gemaakt. Ga dan absoluut niet nog eens nadenken of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Emoties zijn absoluut belangrijk bij het maken van beslissingen, ook bij de meest eenvoudige en praktische zaken. Jouw gevoel zegt je dat je op dat moment die keuze moet maken. Vertrouw op jezelf, volg je gevoel en blijf daarbij.

Niet te veel over praten

Bij het maken van een keuze kun je ook wel eens het advies van anderen krijgen dat je erover moet praten met anderen. Als het gaat om ‘ervaringsverhalen’ van anderen dan is dit geen probleem. Deze ervaringen kunnen je helpen bij het maken van de juiste beslissing. Maar het kan ook in je nadeel werken. Ook al wordt er wel eens gedacht dat ‘praten’ vaak helpt en veel oplost. De kijk van andere mensen is echt niet altijd verhelderend voor je. Als je over je keuzes praat met anderen leg je meer de nadruk op de zaken die je makkelijk kunt verwoorden, maar blijven je gevoelens vaak buiten spel. Terwijl bij sommige beslissingen het heel belangrijk is om je gevoel mee te laten spreken. Praten met andere mensen kan ervoor zorgen dat het lastiger wordt om je intuïtie te volgen.

Neem een korte pauze

De bekende uitspraak ‘niet over één nacht ijs gaan’ is een uitspraak die zeker van toepassing is wat betreft keuzes maken. Het betekent dat je eerst moet nadenken voor je iets doet. Er zijn mensen die willen beweren dat je overal lang over moet nadenken en dat een snelle beslissing geen goede keuze is. Toch is dit niet helemaal juist. Het is goed om een korte pauze te nemen tijdens je beslissing, maar niet te lang. Even afstand nemen is goed voor je, maak bijvoorbeeld een wandeling of doe even een boodschapje. Zo kunnen je hersens de informatie rustig verwerken en je gevoelens en gedachten voor je op een rijtje zetten, zodat je weer een goed overzicht krijgt in je hoofd. Dit kan helpen bij het maken van de juiste keuze.
© 2016 - 2024 Brubo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is intuïtie?Je hoort vaak dat mensen afgaan op hun ‘intuïtie’ om keuzes te maken of om op een bepaalde situatie te reageren. Wat is…
Scheiden of blijven - Mira KirshenbaumrecensieScheiden of blijven - Mira KirshenbaumHet boek Scheiden of blijven is door de Amerikaanse schrijfster Mira Kirshenbaum speciaal geschreven voor mensen die in…
Intuïtie en liefdeIntuïtie en liefdeTijdens het vinden van de grote liefde in het leven, kan intuïtie een grote hulp zijn. Intuïtie kan een onmisbaar hulpmi…
Kiezen tussen twee liefdesKiezen tussen twee liefdesJe houdt van allebei. Je bent verliefd op allebei. Je voelt je compleet machteloos omdat je niet in staat schijnt te zij…

Temperamentenleer – melancholisch, cholerisch, flegmatisch?Temperamentenleer – melancholisch, cholerisch, flegmatisch?De temperamentenleer is een fascinerende theorie over de persoonlijkheidstypen. Een leer waarvan Hippocrates (460 v.C.–3…
De dienstverlenende persoonlijkheid in een werksituatieDe dienstverlenende persoonlijkheid in een werksituatieGeen twee personen zijn gelijk, daar is een ieder het over eens. Ieder mens is immers uniek. Toch kun je mensen wel onde…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Johnhain, Pixabay
  • http://www.ivpp.nl/keuzes-maken/
  • http://www.proud2bme.nl/De_psychologie_van.../De_eeuwige_twijfelaar
  • Magazine Quest Psychologie - 1 - 2016
Brubo (102 artikelen)
Laatste update: 22-11-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.