Wat is een 'mind palace' of 'memory palace'?

Wat is een 'mind palace' of 'memory palace'? Laat je geheugen je steeds weer in de steek? Of misschien de tv-serie 'Sherlock' gezien of het boek 'Hannibal' gelezen en ben je benieuwd naar wat een 'mind palace' precies is? Een mind palace of memory palace is bedoeld om je te helpen bij het opslaan van informatie en die informatie vervolgens weer terug te vinden. Het is een manier die al sinds de Romeinse tijd gebruikt wordt en tegenwoordig voor sommige mensen nog steeds als enorm effectief wordt ervaren.

Inhoud


Geheugen

Het menselijk brein is een extreem ingewikkeld en verbazingwekkend orgaan. Er is nog heel veel te leren, maar iedereen weet dat een van de voornaamste functies van het brein bestaat uit het verwerken en opslaan van informatie. Er zijn verschillende manieren om effectiever gebruik te maken van je geheugen. Bijvoorbeeld door regelmatig geheugenspelletjes te spelen of ezelsbruggetjes te gebruiken. Er zijn echter ook technieken die minder bekend zijn, zoals het bouwen van een mind palace (ook wel memory palace genoemd).

Wat is een mind palace?

Simpel gezegd is het een plaats in je gedachten. Je kunt er naartoe gaan en informatie opslaan die jij denkt later nodig te hebben. Wanneer je die informatie dan daadwerkelijk nodig hebt, kun je je mind palace weer bezoeken en de nodige informatie ophalen. Het menselijk brein is enorm goed in het onthouden van bekende plaatsen. In je gedachten kun je informatie wegstoppen en later terugvinden doordat het verbonden is aan een bepaalde plaats. Dit klinkt misschien wat vreemd en ingewikkeld, maar het is een stuk gemakkelijker dan het lijkt. Dat zal duidelijk worden na het lezen van de uitleg.

Hoe maak je een mind palace?

Er zijn een paar stappen die je moet volgen bij het maken van een mind palace:
 • Kies je 'paleis'
 • Bepaal en onthoud specifieke kenmerken van je paleis
 • Verbind gewenste informatie aan de specifieke kenmerken
 • Maak gebruik van je mind palace

Kies je paleis

Om te beginnen moet je een plaats kiezen waaraan je gewend bent en die je goed kent. Het gebruiken van een mind palace zal alleen succesvol zijn als je je plaats goed genoeg kunt inbeelden. De meest gebruikte en gemakkelijkste plaats is natuurlijk je eigen huis of straat. Dan verzin je een route door je paleis. Je loopt dus bijvoorbeeld in je gedachten van je slaapkamer naar je woonkamer of van het begin van je straat naar je eigen voordeur.

Bepaal en onthoud specifieke kenmerken

Vervolgens ga je bepaalde delen van je gekozen plaats kiezen en onthouden. Dat zijn de dingen waar je informatie aan gaat verbinden. Je kunt bijvoorbeeld een stoel, deur of schilderij kiezen. Elk voorwerp dat je onthoudt kun je gebruiken om informatie aan te verbinden. Het best kun je hiervoor opvallende voorwerpen kiezen, aangezien je die gemakkelijker onthoudt. Voordat je verder kunt moet je ervoor zorgen dat je de route ook echt kunt nalopen in je gedachten en daarbij de gekozen voorwerpen herkent. Dat doe je door veel te oefenen.

Verbind gewenste informatie aan de specifieke kenmerken

Na het voltooien van de eerste drie stappen kun je je mind palace gaan gebruiken. Je kunt nu informatie koppelen aan de elementen uit je paleis. Bij het koppelen van informatie moet je ervoor zorgen dat er een opvallende verbinding wordt gemaakt. Het moet direct opvallen wanneer je door je mind palace heen loopt. Bijvoorbeeld als je wilt onthouden dat je om vier uur een tv-programma wilt kijken, kun je de tv in de woonkamer in vier stukken delen of vier kleine tv's naast elkaar zetten. Omdat het op die manier anders is dan 'normaal', zul je het getal vier en de tv onthouden op het moment dat je door je mind palace loopt. In de meeste gevallen heb je aan een kleine 'trigger' al genoeg. Als je bijvoorbeeld alleen de tv in een andere vorm had gezien zou dat je herinnering aan het programma al kunnen opbrengen. Je kunt hierbij gebruikmaken van zoveel verschillende 'triggers' die je maar kunt bedenken. Bijvoorbeeld symbolen, getallen, kleuren of vormen.

Maak gebruik van je mind palace

Nu je de gewenste informatie aan elementen van je mind palace hebt gelinkt, kun je er gebruik van gaan maken. Je kunt je route volgen en zo de benodigde informatie weer ophalen. Het kan echter veel tijd kosten voordat je hier daadwerkelijk goed gebruik van kunt maken.

Wereldkampioen geheugentechnieken

Na het uitvinden van de drukpers werd er steeds minder gebruikgemaakt van deze techniek omdat informatie gemakkelijk opgeslagen kon worden. Toch blijft het een belangrijke techniek. Zo heeft Dominic O'Brien deze techniek gebruikt bij het winnen van de wereldkampioenschappen in geheugentechnieken. Die heeft hij niet één keer, maar acht keer gewonnen. En dat is nog niet alles. Hij heeft in 2002 een wereldrecord gezet waarbij hij 2808 kaarten (54 kaartspellen) op willekeurige volgorde kon onthouden na elke kaart maar één keer gezien te hebben. Daarbij maakte hij maar acht fouten, waarvan hij er vier direct verbeterde.

Tips

 • Begin pas met het maken van verbindingen nadat je de route en elementen van je mind palace compleet in je geheugen hebt.
 • Creatieve beelden blijven gemakkelijker in je geheugen, dus maak de verbindingen zo opvallend mogelijk.
 • Je kunt meer dan één mind palace bouwen als je meer informatie wilt onthouden, of proberen de oude verbindingen te vervangen.
 • Een mind palace kan ook een verzonnen plaats zijn, of een omgeving uit een computerspel.
 • Het oefenen kan best veel tijd in beslag nemen, maar als je er eenmaal goed in bent kan het heel handig zijn.

Conclusie

Het is duidelijk dat een mind palace een sterke manier is om effectiever met je geheugen om te gaan. Er zijn ook nog vele andere technieken die je kunt leren. Dominic O'Brien heeft verschillende boeken geschreven over manieren waarop je je geheugen kunt verbeteren, zoals 'How to Develop a Perfect Memory', 'Learn to remember' en 'How to Pass Exams'. Deze boeken kunnen zeer behulpzaam zijn als je je geheugen wilt verbeteren. De Wikipedia-pagina van Dominic O'Brien heeft een lijst met informatie over alle boeken die hij heeft geschreven. Wanneer je een of meerdere technieken goed weet te gebruiken zul je merken dat je geheugen veel effectiever werkt dan voorheen. Dat is niet alleen handig voor je werk of school, maar ook voor kleine dagelijkse bezigheden, zoals het onthouden waar je je sleutel hebt neergelegd.
© 2016 - 2024 Muhren, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Preston Palace: all-inclusive hotel AlmeloPreston Palace: all-inclusive hotel AlmeloIn Almelo vind je één van de meest spectaculaire hotels van Nederland, namelijk Preston Palace. Het hotel van Preston Pa…
Preston Palace: tropisch zwembad en wellnessPreston Palace: tropisch zwembad en wellnessHet hotel Preston Palace is meer dan een gewoon hotel. Dankzij het all-inclusive principe kan er optimaal gebruik worden…
Train je geheugenTrain je geheugenVind je het moeilijk om namen te onthouden? Of ben je alweer een belangrijke afspraak vergeten? Soms lijkt het wel alsof…

Waarom autisme geen schizoïde persoonlijkheidsstoornis isWaarom autisme geen schizoïde persoonlijkheidsstoornis isIemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis heeft weinig behoefte aan contact met anderen. Vaak leeft hij geïsolee…
Testosteronbom, wat het is en is er wat aan te doen?Testosteronbom, wat het is en is er wat aan te doen?Het woord testosteronbom is een begrip geworden. In de media wordt het vooral in verband gebracht met asielzoekers en va…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: JoseLuisGarciaMiranda, Pixabay
 • http://www.plusonline.nl/hersenen-en-geheugen/kun-je-je-hersenen-trainen
 • http://www.wikihow.com/Build-a-Memory-Palace
 • https://litemind.com/memory-palace/
 • http://www.instructables.com/id/How-to-build-a-memory-palace-SuperStruct-Instruc/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Method_of_loci
 • http://lifehacking.nl/diy/de-memory-palace-techniek-voor-een-beter-geheugen/
 • https://en.wikipedia.org/wiki/World_Memory_Championships
 • https://en.wikipedia.org/wiki/Dominic_O'Brien
Muhren (24 artikelen)
Laatste update: 08-03-2018
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.