Zonder stress de winter in

Zonder stress de winter in Als de (na)zomer bijna voorbij is, maken we ons op voor het najaar en de winter. Hoewel we het eigenlijk niet willen, want de zomer mag nog wel wat langer duren, moeten we er toch aan geloven. De dikkere/warmere kleding komt uit de kasten tevoorschijn en we oriënteren ons weer op de nieuwe spullen voor de winter. De zomer brengt altijd meer ontspanning met zich mee en het effect van zon willen we eigenlijk wel vasthouden. Behalve het schijnen van de zon – waar je geen invloed op kunt uitoefenen - kan je daar zelf ook wat aan doen.

Heerlijk ontspannen...

Ontspanning vinden we allemaal belangrijk en als het druk is, dan is een vakantie zeer welkom om weer op te laden. Je komt lekker ontspannen terug en gaat met dat gevoel weer aan de bak. Echter, het oude dagelijkse patroon wordt veelal weer opgepakt en binnen geen tijd komt de stress van het dagelijkse leven weer op ons af.

Hoewel we het allemaal weten, lijken we er ook niet concreet iets aan de kunnen of willen doen. We hebben dus vrij snel ook weer onze eerste stressmomenten. Toch kan het lonen als je het ontspannen gevoel van de zomer(vakantie) een beetje bij zou houden. Het zijn enkele zaken waar je op moet letten voor jezelf en eigenlijk helemaal niet ingewikkeld. De belangrijkste zaken op rij.

Ontspanning na de vakantie vasthouden

Bron: Tpsdave, PixabayBron: Tpsdave, Pixabay
Verdeel de dag goed
Als een bezetene aan de slag gaan en de dagen direct helemaal volproppen, maakt dat je in de avonduren vaak “inkakt”. Je hebt te weinig energie voor de niet verplichte zaken. Je hangt op de bank, je doezelt wat weg en je komt tot niets.

Als je je dag echter evenredig indeelt, heb je in de avonduren wel degelijk energie om nog wat te gaan doen. Dat wil niet zeggen dat je lekker rustig aan doet op je werk, maar je neemt wel je momenten van rust (wat sowieso goed is). Je energie goed verdelen over de dag is zowel voor jezelf als voor je werkgever goed. Anders is de kans immers groot dat er tegen het einde van de dag niet veel meer uit je handen komt. Balans qua dagindeling dus.

Goede nachtrust

Om in de ochtenduren monter en fris op te kunnen staan, is het belangrijk dat je een kwalitatief goede slaap hebt. Dat wil niet zeggen dat je heel lang moet slapen, maar je moet wel je slaapcyclus goed doorlopen en bij voorkeur minimaal 3 volledige cyclus. Zo bouw je je energieniveau weer op voor de dag, werkt je afweermechanisme optimaal, ben je veerkrachtig en kan je dus als mens meer hebben en is de kans groot dat je humeur ook goed is (wat ook wel zo prettig is voor de omgeving).

Alert zijn

Alert zijn klinkt zo eenvoudig, maar dat is het niet. Als je jezelf zo na de vakantie niet direct wilt rennen en lekker stressvrij het najaar in wilt gaan, zal je alert op je eigen gedrag moeten zijn. De valkuilen van het “bekende”, zijn enorm en dus ontkom je er niet aan om – wil je het anders aanpakken – alert te zijn op je eigen gedrag en te corrigeren als je dreigt in je oude patroon te vervallen.

Maar ook alert zijn als het je al overkomt. Op zo’n moment kan je ook jezelf nog corrigeren. Loop even weg, neem een moment voor jezelf, doe wat ademhalingsoefeningen etc. Alles om uit dat patroon te stappen. Soms kan het helpen een bekende uit de omgeving te vragen je bij te staan en, indien nodig, een signaal af te geven.

Wat wel en wat niet

We zijn meesters in lijstjes wat er allemaal moet gebeuren, maar je kunt ook eens een lijst maken met dingen waar je je niet meer mee bezighoudt. Zaken die je in het verleden wel deed, vaak tussen de bedrijven door. Daar zijn “to-do” dingen van bijvoorbeeld je partner of een direct collega een goed voorbeeld van. Maar ook de meer verplichte zaken waar je eigenlijk een hekel aan hebt. Denk eens aan de verplichte verjaardagen, maar ook je privé email dagelijks “moeten” beantwoorden. Als je een lijst kunt maken van dit soort dingen die je eigenlijk ook wel achterwege of op een lager tempo kunt doen, dan ontspant dat. Je hoeft immers (van jezelf) steeds minder.

Positief

Positiviteit doet het altijd goed, maar niet iedereen heeft dat van nature. Alles van de negatieve kant zien, komt helaas bij nogal wat mensen voor. Echter, het glas wat vaker half vol zien, kan je leren. Lees eens het artikel over positivisme.
Positief zijn geeft energie en werkt door in je omgeving. Zo kan je over en weer energie aan elkaar leveren en is stress gemakkelijker buiten de deur te houden.

Tot slot

Stress tot op zekere hoogte kan geen kwaad, maar het verandert als je aanhoudende stress hebt. Het mat je af, je wordt minder scherp en je bent minder productief. Tel daar de depressiviteit van de donkere maanden ook nog maar eens bij op. Met minder stress de winter in, is dus helemaal geen verkeerd uitganspunt.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Omgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress en gespannen gevoelensOmgaan met stress. Mannen en vrouwen reageren verschillend op stress. Verschillende persoonlijkheden reageren verschille…
Stress is NIET gevaarlijk!Stress is NIET gevaarlijk!Bijna elk artikel over stress waarschuwt je voor de gevaren en hoe je het hoort te vermijden. We zijn opgebracht met het…
Stress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemStress en stressverwerking: de invloed op het immuunsysteemDat negatieve stress een slechte invloed kan hebben op ons immuunsysteem is redelijk logisch te voorspellen. Ons immuuns…
Welk effect heeft stress op het lichaam?Tegenwoordig heeft de helft van de mensen in Nederland last ervan. Stress zelf is een volledig natuurlijk fenomeen. Je z…

De neurale basis voor bewustzijnBewustzijn is misschien wel de meest complexe eigenschap van de mens. Het is een aangeboren capaciteit, die beïnvloed wo…
Bizarre passies: piercing en tattooBizarre passies: piercing en tattooHet aanbrengen van tattoos en piercings is bij veel mensen in. Ze vinden dat ze hun lichaam ermee verfraaien. Bij sommig…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: TBIT, Pixabay
  • Psychologie Magazine, september 2015; “Oefeningen voor een relaxed najaar”
  • Afbeelding bron 1: Tpsdave, Pixabay
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.