Overgeorganiseerd zijn

Overgeorganiseerd zijn Georganiseerd zijn is de een gegeven en de ander niet. Soms kan je een bepaalde manier van werken aanleren die je helpt meer georganiseerd te zijn. Het kan je immers helpen in het werkproces. Iemand die niet van nature georganiseerd is, kan er baat bij hebben het net allemaal iets meer structuur te geven. Maar je kunt ook doorslaan in georganiseerdheid. Is het niet een organisatie, dan toch zeker een individu welke er last van kan hebben overgeorganiseerd te zijn. Gelukkig kan je het binnen de perken brengen … als je echt wilt!

De ambtenaar typisch overgeorganiseerd?

We zeggen dat de overheid er een handje van heeft, want iets moeten we bijvoorbeeld aanleveren op een manier dat we denken dat het over tig schijnen moet, iedereen er het bekende “plasje” over moet doen en we per saldo elkaar aan het werk houden.
Aangezien de belastingbetaler de ambtenaar betaalt, vinden we ook dat we die mening mogen ventileren. Eerlijk, het vindt inderdaad nogal eens plaats dat men overgeorganiseerd is, maar we kunnen het niet altijd beoordelen. Bovendien, de ambtenaar is de uitvoerder, misschien moet de wetgever dan eerst een tegen het licht gehouden moet worden.

Het individu

Maar het gaat niet altijd over ambtenaren, want behalve allerlei instanties kunnen ook mensen individueel overgeorganiseerd zijn. Dat kan van nature zijn, maar kan ook omdat iemand ooit door chaos niet meer uit de voeten kon en zich een bepaalde structuur aangeleerd heeft. Een structuur die hem/haar helpt staande te blijven.

Bron: 422737, PixabayBron: 422737, Pixabay
Maar overgeorganiseerd zijn is net zoiets als “té” en dat wil dus eigenlijk zeggen dat je in meer of mindere mate doorgeslagen bent in je gedrag. Dit kan leiden tot:
  • Star gedrag
  • Inperking creativiteit
  • Inperking flexibiliteit
  • Snel van slag
  • Last van ingehouden woede c.q. uitbarstingen
  • Frustratie algemeen

Situaties…

De werksfeer

Als je overgeorganiseerd bent is bijvoorbeeld een lijst die je bijhoudt om al je taken te doen of je dossiers die je compleet maakt, niet meer een middel om te komen tot, maar het doel. Een taak die normaliter ook later kan, mag niet later plaatsvinden. Immers, hij staat op je lijst voor die dag.
Maar mogelijk heb je die dag ook inspiratie om iets te creëren of er dient zich een personeelsprobleem aan waar nu een gesprek voor moet plaatsvinden, iets met een hogere prioriteit dus.

De ruimte in de agenda ontbreekt en aangezien iedereen maar zoveel tijd in een dag heeft, wordt het wringen of worden zaken uitgesteld. Dit kan tot frustratie leiden, want de overgeorganiseerde man of vrouw blijft wel met de taken in het hoofd zitten.

Privé

Ook in de privésfeer kan overgeorganiseerdheid een rol spelen. Als je vaste momenten hebt voor bepaalde taken, dan kan het minste of geringste dit al in de war brengen. Je kunt je hele leven niet organiseren en zaken doen zich soms gewoon voor. Een monteur die gepland is en in de file staat en dus niet op tijd komt. Je winkel heeft niet de spullen die je nodig hebt en je bent meer tijd kwijt om deze bij andere winkels te kopen of je auto zegt “zoek het maar uit”. Dit alles, terwijl je zo’n mooie planning gemaakt had.

Bron: Deedster, PixabayBron: Deedster, Pixabay
Als je overgeorganiseerd bent, kan dit je in de war brengen en moet je kijken of je een nieuwe planning kunt maken die nog steeds past in je plaatje en waar je je senang bij voelt. Als je dit kunt, ben je al weer een stap verder. Maar er zijn helaas ook mensen die volledig het pad kwijt raken als hun planning in de war raakt. Ze raken gefrustreerd, zijn boos en kunnen volledig lam gelegd worden. Dit maakt het uiteindelijk allen maar erger.

Wat te doen?

Kan je het afleren? … zeker, maar je moet wel uit je comfortzone komen. Immers, je zult zaken los moeten laten, die je – ogenschijnlijke – zekerheid hebben gegeven. Als je van "de lijstjes" bent, schaf ze even af en zorg dat je alleen op je netvlies hebt wat ECHT door moet. Immers, als het niet procesverstorend op het werk of levensbedreigend is … zou je het ook een volgende dag kunnen doen, toch?

“Gewoon doen” is gemakkelijker gezegd dan gedaan, maar feitelijk is het wel wat je moet doen. Ervaar maar eens wat er gebeurt als je lijstje niet helemaal afgewerkt wordt of je dossier niet vandaag maar mogelijk morgen of overmorgen compleet is. Doen, doen, doen … en eventueel met een persoon die je in vertrouwen kunt nemen, als het je echt even te veel wordt. Een uitlaatklep is altijd handig om op de been te blijven. Iemand die het snapt!

Tot slot

Georganiseerd zijn kan prima zijn, kan zaken doen versnellen en compleet maken. Overgeorganiseerd zijn is té en daar moet je een draai aan kunnen geven die alles leefbaar maakt. Soms alleen, maar vaak met een beetje hulp … en dat is prima. Uit je comfortzone komen doe je niet zomaar (althans de meeste mensen), maar het verrijkt je leven uiteindelijk bijna altijd.
© 2015 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Organiseren en arbeidsverdelingOrganiseren is het creëren van een structuur van relaties tussen het personeel, waardoor zij de organisatiedoelstellinge…
Management: contingentiebenadering, systeembenadering en TQMManagement: contingentiebenadering, systeembenadering en TQMDe systeembenadering is een managementtheorie waarbij men van grote afstand naar organisaties kijkt. Begrippen als 'tran…
Strategie, missie, visie en doelenDe begrippen strategie, missie en visie worden geregeld door elkaar gehaald. De missie is de opdracht, de bestaansreden…

Een visie op emoties: Broaden-and-build theorieDe broaden-and-build theorie van Barbara Fredrickson gaat er van uit dat positieve en negatieve emoties verschillend zij…
Persoonlijkheidsstoornis: achtervolgingswaanPersoonlijkheidsstoornis: achtervolgingswaanIemand die aan de persoonlijkheidsstoornis achtervolgingswaan lijdt, heeft steeds het gevoel dat hij door iemand in de g…
Bronnen en referenties
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 21-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.