De lol van ideeën verzamelen

De lol van ideeën verzamelen Iedereen heeft zo zijn of haar eigen methoden om ideeën te verzamelen. Maar wat iedereen - in welke omgeving dan ook - nodig heeft, is focus en ruimte. Maar nog los van het feit dat je ideeën soms nodig hebt om vooruit te komen, kan je er ook heel veel lol uit halen. Het verzamelen van de ideeën alleen al, kan je allerlei inzichten geven. Zaken waar je normaliter, in de dagelijkse gang van het leven, niet snel aan denkt.

Ideeën, uitleg over het woord

Hoewel we allemaal weten wat het woord “idee” wil zeggen, worden er mooie, maar in sommige gevallen vooral ook uiteenlopende antwoorden in de onlinewoordenboeken voor gegeven. Enkele voorbeelden:
  • “Bij Plato staat de idee gelijk aan de volmaakte en eeuwige oerbeelden van de dingen, die onafhankelijk van het denken bestaan. Sinds Descartes en Locke is 'idee' het 'beeld dat de geest zich van een ding vormt', een voorstelling. Bij Kant zijn het voorstellingen in het verstand die hun oorsprong niet in de ervaring hebben.”
  • “Voorstelling in de geest van iets.”
  • “Gedachte die nog niet in enigerlei vorm, beschrijving, tekening, prototype gepubliceerd is.”
  • “Iets wat je ineens bedenkt.”

Waar zijn ideeën goed voor?

Je begint met dat ze soms nergens goed voor zijn in de zin van dat je er concreet iets mee kunt, althans op het moment dat je het bedenkt. Verderop in dit artikel meer hierover.
Daarnaast zijn ideeën vaak absoluut heel zinvol, als je met een dilemma zit in werk- of privésituatie. Denk bijvoorbeeld aan het gegeven als er ergens een ruzie of onenigheid is of partijen staan in gedachtegang lijnrecht tegenover elkaar en je moet toch samen door een deur. Maar ook het gegeven dat als je er even niet uitkomt op de manier zoals gedacht rond een mogelijk nieuwe liefde (tja, hoe spreek ik hem/haar aan), opvoedkundige vraagstukken (je hebt je plaatje rond over een opvoedkundig aspect en je kind zegt doordacht “wat moet ik er mee”) of je bent je baan kwijt en wilt niet thuis gaan zitten (dus ga je nadenken – ideeën vormen - over mogelijkheden die dicht bij je staan en bijvoorbeeld vanuit een vrijwillige rol tot betaald werk leiden).
Maar ook als je iets moet creëren binnen je vakgebied of als je op het sportveld onverwacht voor een bepaalde situatie komt te staan. Je zoekt een oplossing en met een juiste focus doemen er zomaar (!) ideeën op.

Ideeën kunnen dus overal en altijd opdoemen en heb je nodig in de meest elementaire zaken van het leven. Belangrijk is slechts dat je, als het er op aan komt, je je kunt focussen en je hoofd voldoende vrij is. En ja, niet iedereen zal met even groot gemak ideeën verzamelen. Creatief zijn helpt wel, maar is niet noodzakelijk om te komen tot goede ideeën.

”Een idee is een halte van de gedachte.” Henri Bergson

Hoe te komen tot ideeën?

De douche

Zoals gezegd is een ruimte waar je je kunt focussen belangrijk en aangezien veel mensen snel zijn afgeleid, zal een ruimte waar je in alle rust alleen kunt zijn het meest voor de hand liggen. Recent onderzoek toont aan dat de douche de meest inspirerende plek is. De combinatie van alleen zijn, focus en tot rust komen maakt dat je hersenen “ruimte” krijgen om tot nieuwe ideeën te komen.

De natuur

Verder is de natuur ook bij uitstek een plek om ideeën te verzamelen en heeft eigenlijk de meeste ingrediënten die de douche ook heeft. Waarbij mogelijk minder opmerkelijk dan eerder gedacht de nabijheid van water een rol speelt. De reinheid bij de douche wordt in de natuur met de zuiverheid van het groen vergeleken. Op deze wijze reinig je jezelf ook (zeker ook als er nog wind bij komt kijken). Tel daar dan ook nog de aanwezigheid van water bij op en je hebt je tweede inspiratie-omgeving.

Zijn er waardeloze ideeën?

Zijn die er wel “waardeloze ideeën”? Als je er de creatieve geest op los laat – die helaas niet iedereen even uitgebreid heeft – kan ieder idee uiteindelijk waardevol zijn. Dat weet je op voorhand niet. Alleen zijn erg veel mensen dusdanig geconditioneerd dat alles binnen bestaande kaders moet passen en als dat niet het geval is, dan is het een “dom”, “waardeloos” of “onzinnig” idee.

Echter in basis is geen idee waardeloos. Het kan zomaar zijn dat je idee van lange tijd geleden, plots kunt gebruiken. Er zijn dan ook genoeg mensen die hun ideeën opschrijven. Niet toepassen, niet over oordelen, maar gewoon opschrijven. Zo’n boekje kijk je zo nu en dan eens in op een moment dat het in je op komt. De kans is vrij groot dat je op dat moment een eerder bedacht idee kunt gebruiken, eventueel kunt finetunen en toe kunt passen. We hebben een vernuftige geest en niets is dus waardeloos, het moet er alleen de juiste tijd en plaats voor zijn.

Tot slot

Ideeën heeft regelmatig ideeën, niet iedereen is zich er even bewust van of doet er überhaupt wat mee. Andere mensen denken op voorhand dat het toch wel een slecht idee zal zijn en/of durven het niet uit te spreken. Laat echter alle vooroordelen eens los, focus je … en kijk hoever je komt!
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Inspiratie opdoen voor de inrichting van je huisInspiratie opdoen voor de inrichting van je huisWil jij de inrichting van je huis volledig aanpassen? Dan kun je inspiratie opdoen op veel verschillende manieren. Maak…
Hoe maak je een appHoe maak je een appApps zijn erg populair bij bedrijven maar ook bij personen in het dagelijkse leven. Hoe maak je nu zelf zo een app? Om v…
Een moodboard maken voor je interieurHeb je allemaal gedachten en ideeën, maar weet je niet zo goed welke uitstraling je precies wilt in je huis? Een moodboa…
Ga naar buiten en doe inspiratie opGa naar buiten en doe inspiratie opInspiratie opdoen hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Wanneer je naar buiten gaat, kun je al heel erg veel inspirat…
Psychiatrie: de manieren van toenEen geschiedenis van de psychiaters die invloed hebben gehad op de hedendaagse psychiatrie. Hun gedachtegoed en de thera…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay (bewerkt)
  • Fenz - new ideas
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.