Verveling: oorzaak en tips
Verveling is een toestand waarbij iemand zich lusteloos voelt, geen interesse toont, gaat hangen en soms zeurt, dreint of moppert. Verveling overkomt iedereen wel eens, van jong tot oud. Enerzijds hangt verveling af van het karakter van iemand: de een verveelt zich vaker dan de ander. daarnaast kan verveling ontstaan als gevolg van sociaal-emotionele problemen. Weinig taken en geen werk hebben zorgen sneller voor verveling. Tips tegen verveling kunnen helpen, maar uiteindelijk moet je zelf een feestje van het leven maken.
Wat is verveling?
Verveling komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Het is een toestand van desinteresse in welke activiteit dan ook. Vaak is de oorzaak te vinden in een gebrek aan prikkels, of de prikkels die binnenkomen worden als saai of eentonig ervaren. Ook kan het zijn dat er wel interesse is voor een bepaalde activiteit, maar deze niet mogelijk is of onmogelijk wordt gemaakt. Het gevolg is dan lusteloosheid om iets anders te gaan doen.
Gevoelens die hierbij horen
Gevoelens die bij verveling optreden zijn niet alleen desinteresse en lusteloosheid, maar soms ook koppigheid. Daarnaast wekt verveling bij derden soms irritatie op. De persoon die zich verveelt kijkt boos of zonder enige interesse, hangt wat rond op de bank of slentert heen en weer en toont totaal geen interesse voor zijn of haar omgeving of voor anderen. Soms klaagt de persoon dat hij/zij zich verveelt en zeurt om activiteiten of voedsel. Soms wordt de persoon moe en gaat gapen. Verveling moet niet verward worden met gevoelens van depressiviteit.
Prikkels zoeken
Mensen vervelen zich wanneer ze moeten wachten of wanneer ze bepaalde activiteiten moeten uitstellen of niet kunnen uitvoeren. Kleine kinderen vervelen zich vaak van korte duur: ze vinden al snel een nieuwe prikkel. Pubers vervelen zich vaker en gaan bewust op zoek naar prikkels. Deze prikkels kunnen uiteindelijk omslaan in vormen van criminaliteit zoals het stukmaken van goederen, pesten en winkeldiefstal.
De tijd duurt lang
Gezelligheid kent geen tijd, maar bij verveling ijkt de tijd dubbel zo lang te duren. Tijdens verveling ontstaat er een gevel van leegte, waardoor de klok langzamer lijkt te tikken. Toch is het helemaal niet verkeerd om te leren omgaan met verveling. Door verveling leren we dat er momenten zijn die we in moeten zien te vullen. Vooral kinderen weten niet goed met verveling om te gaan en gaan dan over tot zeuren, huilen, dreinen of baldadig gedrag. Het is juist voor deze kinderen belangrijk om de tijd te leren doden met andere activiteiten of zichzelf bezig te houden.
Tips om verveling tegen te gaan
De ene persoon verveelt zich vaker dan de ander. Dit heeft enerzijds met karakter te maken, anderzijds met prikkels uit de omgeving. Wanneer iemand veel te doen heeft, kan een moment van verveling juist als een rustmoment aanvoelen. Ze weten dit moment snel weer te doorbreken door bezigheden die nog gedaan moeten worden. Wanneer er echte verveling optreedt, uit zich dat door een gevoel van rusteloosheid en lusteloosheid. De volgende tips helpen tegen verveling:
- Maak altijd een lijstje van dingen die nog te doen zijn, zoals klusjes in en rondom het huis, het regelen van administratieve zaken e.d. pak een van deze taken op tijdens een moment van verveling.
- Het internet biedt mogelijkheden ten over: online spelletjes spelen, chatten, social media etc. Tegenwoordig hoeft niemand zich nog te vervelen.
- Recepten opzoeken, boodschappen doen en koken vergt veel tijd en levert een heerlijk resultaat op.
- Bezoek familie of vrienden, bel ze of schrijf ze. Vaak schieten dit soort sociale contacten erbij in.
- Besteed tijd of aandacht aan de huisdieren of bezoek een kinderboerderij. Ook een wandeling door de natuur werkt rustgevend.
- Kleine kinderen die zich vervelen zijn snel weer afgeleid met een nieuw speeltje. Het helpt om regelmatig van speelgoed te wisselen. Zet de helft van hun speelgoed op zolder en wissel iedere week een gedeelte van hun huidige speelgoed om voor het 'nieuwe' speelgoed op zolder.
- Pubers die zich vervelen kunnen het beste een taak krijgen, zelfs als ze hier niet tevreden mee zijn. Stel een beloning tegenover het uitvoeren van de taak, zoals geld, een bon of een vooruitzicht.
- Besteed aandacht aan je partner. Nieuwe ideeën geven een boost aan de relatie. Vergeet ook niet om je partner iedere dag te kussen. Dit verhoogt gevoelens van intimiteit.
Bij aanhoudende verveling of lusteloosheid is het belangrijk om de oorzaak hiervan te achterhalen. Soms is stress, een burnout of een aankomende depressie hiervan de oorzaak. Kinderen behoren zich niet of slechts gedurende korte tijd te vervelen. Verveelt een kind zich (te) vaak, dan kan er meer aan de hand zijn. Sociaal-emotionele problemen kunnen de oorzaak zijn.