Beïnvloedingsfactoren op functioneren

Beïnvloedingsfactoren op functioneren Op zich is het niet vreemd dat de omgeving je kan beïnvloeden in je functioneren en dat vindt met enige regelmaat plaats. Dit kan in positieve en negatieve zin zijn en voor beide geldt dat het goed is dat je er bewust van bent. Bewustwording is het begin om er iets mee te doen. Er zijn verschillende manier hoe je beïnvloeden bewust toe kunt laten, er zelfs je voordeel mee kunt doe of je je er voor af kunt schermen.

Bewustwording

Het begint met bewustwording. Je moet je bewust zijn dat er iets - in dit geval in de omgeving - aan de hand is, om er over na te kunnen denken en het toe te laten of je er juist voor af te schermen. Wat overigens weer processen op zich zijn. In positieve zin valt de basis wellicht te kopiëren en in negatieve zin, moet je een manier vinden om er geen last (meer) van te hebben.

Bewustwording kan op gang komen door andere mensen die bijvoorbeeld een gevoelige snaar bij je raken waarop je reageert. Maar het kan ook een kleinigheid zijn wat normaal weinig doet, maar door het samenspel met het moment en de materie, plots wel gevolgen heeft. Of je hebt het inmiddels zelf opgemerkt en bent aan de slag gegaan. Je probeert te achterhalen waarom je in een bepaalde omgeving tot meer komt of je juist het tegenovergestelde.

Analyse

Iedere oplossing begint met het probleem bloot te leggen, de problematiek analyseren is tot de kern komen wat er specifiek met je gebeurd en waarom die specifieke zaken de uitwerking hebben zoals ze deze hebben. Niet meteen oplossingsgericht bezig, maar slechts blootleggen waar het om gaat en je er van te overtuigen dat dat het ook daadwerkelijk is.

Ook voor dit aspect geldt dat je het soms alleen kunt doen om tot de kern te komen, maar mensen in je directe omgeving kunnen je ook helpen door je vragen te stellen.
Haal enkele situaties boven tafel …
  • … dat je anders gereageerd hebt op een situatie, dan je normaal zou doen.
  • … waar je normaal op vastloopt in bijvoorbeeld een creatief of organisatorisch probleem en kom je nu tot de oplossing.
  • … waar je snel afgeleid, geïrriteerd of non productief bent geweest.
  • … waar je tot een goed gesprek gekomen bent met iemand waar dit normaal niet of nauwelijks mee lukt.
  • … die je sterker dan normaal emoties boven halen (positief en negatief) laten brengen.

Analyseren is dieper graven

Dit type vragen haalt de basis naar boven. Door situaties zo gedetailleerd als mogelijk boven tafel te halen, kan je situaties naast elkaar leggen en heb je een mogelijkheid dat er een rode draad zichtbaar wordt. Neem in je situatie ook de tijdlijn mee en bekijk ook of het in specifieke periodes plaatsvindt of dat het random plaatsvindt.
Daarnaast kijk je naar de totale omgeving inclusief lopende zaken in die periode, maar ook de mensen die er direct of zijdelings bij betrokken zijn én de mensen die aan de zijlijn staan. Ook deze mensen kunnen van invloed zijn.

"Gonna change my way of thinking, make my self a different set of rules. Gonna put my good foot forward and stop being influenced by fools." Bob Dylan

Wat doe je er mee?

In positieve zin

Het is nog niet zo eenvoudig om die vervolgstap te zetten, want in positieve zin kan je ontdekt hebben wat de trigger is, maar hoe geef je dat vervolgens vorm als je de positieve aspecten graag in andere omgevingen wilt kopiëren.
Stel, je wordt op de werkvloer door het samenspel met collega’s positief beïnvloed en samen kom je tot veel meer … en dus zou je dit graag ook in de thuissituatie toe willen passen.
Je kunt die collega’s niet “kopiëren” en tijdens bijvoorbeeld je thuiswerkdag inzetten. Je zult dan moeten kijken of je die collega’s op een andere manier in kunt zetten als je met een creatief proces bezig bent. Een webinair, skypecall, conferencecall etc. zou een oplossing kunnen zijn, maar vergewis je ervan dat de chemie ook door de fysieke aanwezigheid kan komen (ook al lijkt dit niet waarschijnlijk) en die “afstand” toch een barrière vormt.

Accepteren dat het is hoe het is en je zegeningen tellen dat je genoeg dagen hebt om dit soort processen samen te doen op het werk (misschien dus je werk iets anders organiseren). Of het is zo belangrijk voor je dat die thuiswerkdag opgeofferd wordt. Zolang je maar zuiver in het proces zit, kom je wel tot datgene wat het beste is.

In negatieve zin

Lastiger wordt het als je in negatieve zin onder invloed staat van iets of iemand. Als je dat boven tafel hebt, is het belangrijk te kijken wat je er aan kunt doen. Het geen aandacht geven lijkt zo voor de hand liggend, maar is in de praktijk bijna niet te doen. Immers, nu je er op geattendeerd bent trekt het juist de aandacht en dan is zelf een andere locatie kiezen waar je niet met die perso(o)n(en) en/of omgeving geconfronteerd worden, mogelijk het beste. Maar dat kan niet altijd en dan moet je je in de bestaande omgeving staande zien te houden of minimaal die beïnvloeding los kunnen laten. Soms kan iemand anders iets voor je betekenen, bijvoorbeeld op de werkvloer kan een leidinggevende mogelijk een rol spelen. Echter, in lang niet alle gevallen werkt dat en dan kan je jezelf in een soort “bubbel” plaatsen. Hoe werkt dat?

Concentreer je goed en zet jezelf in gedachten in een stevig doorzichtig plastic bol, een groot ei of iets waardoor jij wel naar buiten kunt kijken en functioneren, maar de buitenkant geen invloed op je heeft. Je kunt je er normaal in bewegen en waar je je in geplaatst hebt, voelt soepel aan. In het begin moet je jezelf er regelmatig op attenderen, maar als je het vaker doet gaat het automatisch en kan je het toepassen op het moment dat iemand invloed op je wilt uitoefenen, de omgeving je focus wegneemt. Niet voor niets dat mensen met concentratieproblemen en bijvoorbeeld werkzaam in een grote kantoortuin of andere drukke omgeving, iets dergelijks toepassen om toch het werk goed te kunnen doen. Het klinkt mogelijk wat plastisch, maar het kan echt werken.

Tot slot

Als je functioneren onder invloed staat van externe factoren, kan je daar je voordeel mee doen of je moet je er voor afschermen. Maar dan moet je je er wel bewust van zijn en dat is nogal eens het probleem. Het is om meerdere redenen belangrijk dat je heel bewust in het leven staat en daar waar dingen anders dan “vanzelf” (of in een flow) gaan, regelmatig tegen het licht houdt. Op het moment dat je dit zo nu en dan doet, komen dit soort zaken boven drijven. Overigens is er altijd beïnvloeding, maar is het nauwelijks relevant om er iets mee te doen, lekker laten gaan. Dat is het leven, maar als er meer aan de hand is, is het belangrijk voor jezelf er wel iets mee te doen.
© 2014 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat zijn de momenten die je leven beïnvloeden?Wat zijn de momenten die je leven beïnvloeden?Als we spreken over momenten die ons leven beïnvloeden dan denken we vaak aan grootse momenten als het krijgen van een k…
Het voorbereiden van een functioneringsgesprek als werknemerHet voorbereiden van een functioneringsgesprek als werknemerEen goed functioneringsgesprek is afhankelijk van een goede voorbereiding. Dit geldt zowel voor de leidinggevende als de…
Analyseer je Gedrag in GroepenAnalyseer je Gedrag in GroepenAnalyse van je gedrag en persoonlijke vaardigheden in groepen. Aan de hand van een aantal vragen kun je zicht krijgen op…
Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek?Wat is een beoordelingsgesprek? Wat is het verschil tussen een beoordelingsgesprek en een functioneringsgesprek? Welke o…
De kenmerken van borderlineBorderline is een persoonlijkheidsstoornis die zich kenmerkt in impulsiviteit, stemmingswisselingen, zwart-wit denken en…
Bronnen en referenties
  • Wanrooij Management
Annastaal (2.955 artikelen)
Laatste update: 20-09-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.