Concentratieproblemen
Er zijn nogal wat mensen die wezenlijke problemen hebben met hun concentratie en hoewel de cijfers niet unaniem zijn, kunnen we grofweg spreken over één op de vijf mensen op jongere leeftijd en naarmate we ouder worden neemt de concentratieproblematiek toe en wordt het zelfs één op de drie mensen die er in meer of mindere mate last van heeft. Het gaat hier niet over mensen die af en toe last hebben, maar structureel.
Prikkels
Als we de cijfers afzetten tegen die van tientallen jaren geleden dan is er een significant verschil waar te nemen. Dit heeft een duidelijke reden en heeft met de vooruitgang te maken. Enerzijds is het natuurlijk perfect dat je bijvoorbeeld met internet de wereld in de huiskamer brengt, maar anderzijds levert alleen internet al een enorme berg prikkels op. We worden dus veel meer dan in het verleden, geprikkeld. Prikkels waar me misschien niet direct iets mee doen, maar hoe dan ook invloed hebben op datgene waar we mee bezig zijn.
Internet en zo ...
Mensen die van zichzelf weten dat ze extra gevoelig zijn voor prikkels, kunnen zich tot op zekere wapenen. Wapenen tegen bijvoorbeeld alles wat er via internet op je afkomt. De meeste mensen hebben de “internetpoort” continu open staan en op zich is daar niets mis mee, maar het brengt veel meer met zich mee. Denk alleen al aan je emailverkeer. Enerzijds is email een perfect communicatie middel wat lekker snel werkt, maar we zijn er ook rechten aan gaan ontleden. Immers, als je binnen een dag niet gereageerd hebt op de e-mail, dan krijg je vaak al een aanvullende melding. En dan hebben we het nog over de hele wereld die een cc krijgt. Alsof je dat ook allemaal maar moet lezen en men “dekt” zich er mee in dat je het had kunnen weten (als er achteraf iets aan de hand is).
Heb je skype, omdat dit soms ook een prima middel is om op afstand te vergaderen of iemand wat verder weg te contacten, dan moet je uitkijken dat je ook daar niet continue bestookt wordt met “belletjes” of “berichten”. De chatfunctie op skype wordt steeds meer gebruikt en wordt min of meer een online lijntje.
Telefoon
Is het niet internet wat je van je focus afhelpt, dan is het wel de telefoon. Mogelijk niet zozeer het bellen, alswel al het overige dataverkeer. Zijn de sms’jes vervangen door whatsapp of vergelijkbaar systeem, we willen op allerlei vlakken bijblijven en app’s kunnen er voor zorgen dat je allemaal nieuws en andere mogelijke wetenswaardigheden binnen krijgt. De telefoon “piept” regelmatig voor het een of ander … en opnieuw haalt dit ons uit de concentratie.
Omgeving
De omgeving kan ook een storende factor zijn als je geconcentreerd iets wil ondernemen. Als je snel afgeleid bent, kan een drukke omgeving erg storend zijn. In dat geval is het goed een plek te zoeken waar je geconcentreerd kunt werken. Jezelf proberen te dwingen om te focussen in een drukke omgeving vergt veel energie en meestal werkt het niet.
Sommige kantoren hebben “stilte werkplekken” en deze functioneren prima, maar als die er niet zijn, is er meestal wel een plekje te vinden waar je rustig kunt werken. Dit geldt ook voor de thuis situatie.
Wat te doen?
Het zou haast betekenen dat je zonder enige vorm van communicatiemiddel in een geblindeerde kamer moet gaan zitten, om er voor te zorgen dat je de prikkels ontloopt. Zo erg is het natuurlijk niet. Wat je wel moet doen is realistisch zijn en bekijken in hoeverre je gevoelig bent voor deze prikkels en of het je daadwerkelijk uit de concentratie haalt … met alle gevolgen van dien.
In dat geval is het goed om voor jezelf te bepalen dat je de prikkels wat meer gestroomlijnd wilt ontvangen. Enkele zaken die je kunt doen;
- Zet de continustroom aan dataverkeer uit en beperk het tot gezette tijden die je eerder met jezelf afspreekt of op het moment dat je een klus af hebt (bekijk wat het beste voor je werkt). Dit geldt zowel voor zoiets als skype op de computer (daar kan je jezelf tijdelijk afmelden), maar ook je email en zet het geluid van je telefoon uit als je met iets bezig bent. Even geen pingeltjes van dataverkeer op je telefoon.
- Lees je email bijvoorbeeld 2x per dag en laat cc-emails in een aparte map binnenkomen en lees die eens door als je er echt voor kunt gaan zitten.
- Bedenk je ideale werkplek (zowel in werk als privé) en creëer deze werkplek. Het gaat niet om de grootte van de plek, maar de manier je geconcentreerd je ding kunt doen.
- Overweeg de apps die je continu van informatie voorzien, voor gezien te houden (al is het maar dat je het een tijdje probeert). Immers, via zoveel media kan je al op de hoogte blijven van het nieuws op het moment dat je er ook behoefte aan hebt.
- Zorg dat je overzichtelijk en opgeruimd werkt. Een opgeruimd bureau, tafel of andere werkplek, zal niet afleiden en geeft bovendien vaak ruimte in het hoofd
Ouder worden … nog minder concentratie
Als je ouder wordt, neemt de concentratie ook af. Dat is een gegeven en wordt door meerdere onderzoeken onderschreven. We praten dan over zo’n 60 jaar en ouder. Echter, ook hier geldt dat als je de storende factoren weghaalt, je prima moet kunnen werken en het niet tot noemenswaardige problemen zal leiden.
Psychische problemen
Natuurlijk kunnen concentratieproblemen ook met psychische aspecten te maken hebben. Het is moeilijk om op voorhand aan te geven, hoe hiermee om te gaan. Soms is professionele hulp raadzaam en soms is “slechts” ruimte in je hoofd krijgen, een oplossing. Als de klachten niet te rampzalig zijn, kan je ook voor je iets wil gaan doen, een flinke wandeling in een groene omgeving maken. Het is onderzocht dat een natuurlijke (en bij voorkeur groene) omgeving rustgevend werkt en mogelijk helpt hij bij je concentratieproblemen. Mocht dit alles toch niet werken, stem dan af met je huisarts hoe het probleem aan te pakken.
Tot slot
In veel gevallen is er iets te doen aan je concentratieproblemen, maar blijf er niet mee rondlopen. Het vergt veel energie en levert je uiteindelijk niets op.