Tips voor rouwverwerking nabestaanden zelfmoord
Nabestaanden van iemand die suïcide heeft gepleegd hebben het niet makkelijk. Een aantal tips voor rouwverwerking.
Andere rouwverwerking
Nabestaanden van iemand die suïcide heeft gepleegd hebben het niet makkelijk. Naast de elementen van intens gemis en verdriet die ook bij een natuurlijke dood komen kijken, lopen zij tegen nog veel meer zaken aan. Door het emotioneel beladen karakter van zelfdoding komen er soms ook gevoelens bij kijken als schuld, vertwijfeling en soms zelfs boosheid. Het rouwproces is erg gecompliceerd en verloopt ook anders dan bij een natuurlijke dood. Een regulier rouwproces wordt gekenmerkt door verdriet- en pijngevoelens door het gemis, het een plek geven en weer verdergaan met je leven. In geval van zelfdoding komt daar echter veel meer bij kijken. De zogenaamde 'waarom?' vraag, schuldgevoelens, allemaal kenmerkende vraagstukken die bij de rouwverwerking bij nabestaanden van suïcide komen kijken. Als je dit artikel leest heb jij waarschijnlijk ook moeite met de verwerking van de zelfdoding van een naaste.
"Waarom?"
De eerste vraag die veelal bovenkomt bij nabestaanden van zelfdoding is ongetwijfeld de waarom-vraag. Tegelijkertijd is dit ook de lastigste vraag waar niet altijd een eenduidig antwoord op te vinden is. In het geval dat degene die suïcide heeft gepleegd, een afscheidsbrief heeft achtergelaten is de reden voor zijn of haar keuze wel bekend. Voel je echter niet schuldig als je ondanks die verklaring toch nog steeds afvraagt waarom. Een voorbeeld van vragen die op kunnen komen:
- Waarom niet hulp gezocht in plaats van suïcide te plegen?
- Had ik iets moeten merken?
- Ben ik er wel genoeg voor hem/haar geweest?
- Had ik het kunnen voorkomen?
- Hoe kan hij/zij ons dit aandoen?
- etc.
Zoals je ziet zijn er veel verschillende soorten waarom-vragen die op kunnen komen. Ik kan je helaas geen antwoord geven op die vragen, maar wel een aantal tips geven zodat jij een bevredigend antwoord op die vragen kunt vinden.
Maak je vertwijfeling bespreekbaar
Hoewel je je erg alleen kunt voelen met je vragen ben je absoluut niet de enige die zich die dingen afvraagt. Daarom is het verstandig als je dit ook bespreekbaar durft te maken met de andere nabestaanden. Vaak zitten zij met precies dezelfde vragen. Door hier gedachtes over uit te wisselen met elkaar kun je misschien tot nieuwe inzichten komen die het makkelijker maken om vrede te hebben met het verlies.
Schrijf een brief
Wat kan helpen bij het plaatsen van je vragen is het schrijven van een brief gericht aan degene die je verloren bent. Hoewel je dit geen antwoorden op zal leveren kan dit erg goed helpen bij het een plekje geven van je vertwijfelingen.
"Je moet je niet schuldig voelen"
Een van de elementen die het rouwproces in geval van suïcide zo lastig maakt, is het onbegrip van je omgeving die niet echt bekend was met degene die je bent verloren. Mensen willen je graag bijstaan in je verlies, maar weten heel vaak niet goed hoe. Hierdoor komen ze veelal aanzetten met cliché's als dat je je niet schuldig moet voelen, terwijl jij dat misschien wel helemaal niet doet. Door het grote taboe op het onderwerp en de angst van mensen voor een zelfgekozen dood, kun je je erg alleen voelen in je rouwgevoelens. Iets wat hierbij kan helpen is in contact komen met andere nabestaanden die veelal met precies dezelfde gevoelens rondlopen als jij. Kijk hiervoor op het
Nabestaandenforum van 113 Online.
Had ik het kunnen voorkomen?
Mensen die suïcide plegen hebben vaak van tevoren (subtiele) signalen gegeven die duiden op hun wens om te sterven. Toch worden deze signalen veelal pas achteraf herkend. Als puzzelstukjes die op de juiste plek vallen zien nabestaanden achteraf vaak signalen. Een natuurlijke reactie op deze constatering zijn gevoelens van schuld. Dit zijn echter geen eerlijke gevoelens, nabestaanden hebben het eigenlijk nooit kunnen voorkomen of kunnen zien aankomen. De signalen van iemand die met suïcidale gevoelens rondloopt zijn vaak erg subtiel en moeilijk om direct op de juiste manier te interpreteren. Kwel jezelf daarom ook niet met gevoelens van schuld. Zelfs professionele hulpverleners kunnen eigenlijk niet goed inschatten wie uiteindelijk een poging tot zelfdoding zal nemen. Daarom is het niet gek als jij dat ook niet kan.
Denk jij aan zelfmoord?
Loop je rond met suïcidale gevoelens of gedachtes? Neem contact op met je huisarts of kijk op
113 . Er is
altijd een alternatief en hulp is nooit te laat.