Jezelf staande houden in onzekere tijden

Jezelf staande houden in onzekere tijden Als de economie niet in een opwaartse lijn zit, dan zijn mensen over het algemeen meer terughoudend. We hebben immers geleerd om wat achter de hand te houden. Maar dat wil ook zeggen dat menigeen voorzichtig(er) gaat leven, misschien wat ingehouden en sommige mensen kan het zelfs bang maken. Toch is het belangrijk dat je je staande weet te houden, want onzekere tijden zullen er met enige regelmaat zijn. Het is nu eenmaal onderdeel van het leven. Als je je jezelf kunt vermannen, zul je er zomaar sterker uitkomen. De een pakt het direct goed op of veert juist op ten tijde van onzekerheid, al was het maar voor het avontuur. De ander wacht “de bui” af en weer iemand anders heeft ronduit moeite met onzekere tijden en kan er zelfs angstig of depressief door worden. De man of vrouw die altijd zekerheid zoekt (en dat is best een grote groep), heeft het in deze onzekere tijd extra moeilijk. Maar het is een psychologisch effect en dat impliceert dat als je echt wilt, er wel wat zaken zijn hoe je jezelf kunnen vermannen en wat kom je sterker in het proces te staan.

Loslaten

De basis van het hele proces is loslaten, maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan. Waar het om gaat is relativeren en bedenken hoe ernstig het is als je huis niet meer de waarde heeft welke het enkele jaren geleden nog wel had. Blijven hangen in “wat als…” voegt niets toe, deal met de realiteit. Wil het bijvoorbeeld zeggen dat je er toch nog langer moet wonen dan je gedacht had? Had je al in je hoofd dat je een nog groter huis zou kunnen kopen? Bedenk dan ook waarom je een groter huis nodig hebt. Is je huis niet je thuis of is het een luxe probleem? Relativeer en concentreer je vervolgens met je huis in gedachten. Er zit een koord aan het huis wat naar je toe loopt en bekijk hoe dat koord is. Is het een kabel dan kan het een blok aan je been worden. Zorg dat je het koord, hoe dik dan ook, doorgeknipt krijgt. Laat het gaan en geniet van hetgeen je NU in handen hebt.

Probeer ditzelfde met andere zaken te doen die je dat onzekere gevoel geven. Kan je straks de studie van je kind nog wel betalen? Kan ik nog wel lekker ontspannen op vakantie? Zaken gaan zoals ze gaan en je laten leiden door de onzekere tijden kan je depressief maken. Laat ze gaan en meer dan je best doen om het allemaal voor elkaar te krijgen, kan je niet doen. Relativeer weer en accepteer de huidige situatie… waarbij een volgende stap is om er ook van te genieten.

Hoe kom je los van het onzekere gevoel?

Loslaten is belangrijk, maar dan moet je wel weten waar het precies over gaat. Soms zijn we ons niet eens bewust van een aantal zaken die wel sluimeren ten tijde van onzekerheid. Ga het voor jezelf na en pak het aan… je maakt het jezelf uiteindelijk een stuk gemakkelijker als je er wat mee doet. Afwachten en bibberend de periode uitzitten is geen leven, niet echt!

De waarde van zaken

Bepaal voor jezelf de waarde van zaken. Niet alles heeft zelfde waarde, maar zolang het niet nodig is kijken mensen er vaak niet naar, overigens is dit niet terecht. Denk eens na wat écht belangrijk voor je is, wat echt grote waarde voor je heeft. Maak een lijst met zaken die je echt niet wilt missen en bedenk waarom dat is. Je zult zien dat als je er een bewust proces van maakt, de lijst wellicht toch niet zo lang is. Dat geeft je in het hoofd al weer wat meer ruimte over wat je nodig hebt om gelukkig te kunnen zijn. Hoe kleiner de lijst, hoe beter het is.

Wie is die ander?

Als je zelf iets minder sterk in de schoenen staat, heb je de neiging om andere mensen die iets “steviger” overkomen ook als beter / competenter te zien. Los van het feit dat het je inschattingsvermogen verkeerd kan beïnvloeden, haalt het meestal ook jezelf omlaag. Jezelf op waarde schatten is belangrijk om onzekere tijden aan te kunnen, temeer het ook uitstraalt. Verder is het goed je te beseffen wie die (ogenschijnlijk) zelfverzekerde persoon echt is.

Open minded

Het is altijd goed om een open mind te hebben, maar zeker tijdens van onzekere tijden kan het je helpen. Natuurlijk vorm je als volwassene enig moment je mening, maar open staan voor andere denkbeelden/meningen verrijkt je en kan je wereldbeeld nuanceren en daarmee ook het beeld op de toekomst. Het gevoel dat je een genuanceerd beeld neer kunt zetten, kan je vervolgens ook sterken in het uitdragen en dat is weer goed voor je zelfbeeld.

Denk niet voor de ander

We zijn goed in het bedenken wat iemand wel niet zal denken c.q. zal bedoelen. Maar behalve dat het zinloze energie is, klopt het vaak niet. Veel mensen projecteren en laten de eigen gedachten los op datgene wat de ander mogelijk zegt in plaats van zich daadwerkelijk te verdiepen in die ander. Je maakt het jezelf gemakkelijker en is een stuk duidelijker als je gewoon vraag wat die persoon bedoelt. Als je dat toch moeilijk vindt, bedenk het dan zelf maar neem het met de nodige slagen om de arm. Allemaal net een beetje meer relativeren, maakt het je een stuk gemakkelijker.

Tot slot

Het zijn vaak een aantal aspecten die je wel weet, maar niet of niet consequent toepast. Als er geen aanleiding toe is, is dat ook logisch. Echter, als je je in een onzekere tijd niet prettig voelt, kunnen eerdergenoemde zaken je wel sterken. Dit naast objectief je financiën voor nu en de nabije toekomst bekijken, niet altijd té serieus zijn en geniet ook van het moment … en geniet van hetgeen je nu hebt.
© 2013 - 2024 Annastaal, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Economie: wat is het verschil tussen recessie en depressie?Sinds de globale economische crisis van eind oktober 2008 zijn economische termen schering en inslag in de actualiteit.…
Onzekerheid binnen de relatieOnzekerheid binnen de relatieHoe ga je om met onzekerheid binnen de relatie? Heb jij altijd de goedkeuring nodig van je partner? Of iedere keer weer…

Mijn wraak zal zoet zijn!'Dat zet ik je betaald!' U kent het gevoel vast wel. Iemand heeft ons onrecht aangedaan, dus zinnen we op wraak. Of het…
Bijgeloof en niet onder een ladder doorBijgeloof en niet onder een ladder doorOnder een ladder door lopen brengt ongeluk. Velen lachen daar om maar zullen toch liever met een boog om een ladder heen…
Annastaal (2.955 artikelen)
Gepubliceerd: 27-05-2013
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Psychologie
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.