De Partij voor de Dieren (PvdD)

De Partij voor de Dieren (PvdD) Onder het kabinet Balkenende (en daarvoor) werd er jarenlang weinig tot geen aandacht besteed aan dierenwelzijn en dierenrechten. Naar aanleiding hiervan werd op 28 oktober 2002 de Partij voor de Dieren (afgekort: PvdD) opgericht met als voornaamste doelstelling dierenrechten en -welzijn. Anders dan andere politieke partijen, waarbij voornamelijk het kortetermijnbelang van de mens centraal wordt gesteld, richt de PvdD zich met haar doelen op de hele planeet en al haar bewoners.

Inhoudsopgave


Politieke vertegenwoordiging

Parlementaire vertegenwoordiging

De PvdD heeft zich in de jaren die volgden na haar oprichting positief ontwikkeld met als resultaat een vertegenwoordiging in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer. De PvdD is de eerste politieke partij in de wereld met dierenrechten en -welzijn als hoofddoelstelling. Marianne Thieme (dierenactiviste en één van de oprichters van de PvdD) was het bekende gezicht van de PvdD. Esther Ouwehand is sinds oktober 2019 fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer.

Decentrale vertegenwoordiging

Op provinciaal niveau (Provinciale Staten) heeft de PvdD zitting in nagenoeg alle provincies. Verder zit de PvdD bij diverse waterschappen en ook op gemeentelijk niveau is de PvdD actief. (1)

Europese vertegenwoordiging

Op Europees niveau is de PvdD eveneens actief met een vertegenwoordiging in het Europees Parlement.

Doelstellingen

In de statuten van de PvdD worden de volgende doelstellingen beschreven: De partij stelt zich ten doel op te komen voor de belangen van dieren als levende wezens met gevoel en bewustzijn. Direct hiermee verbonden zet de partij zich in voor het behoud en bescherming van natuur en milieu. Hierbij gelden als leidraad: mededogen, duurzaamheid, persoonlijke vrijheid en persoonlijke verantwoordelijkheid. De partij tracht deze doelstellingen onder meer te bereiken door:
  • het geven van bekendheid aan haar politieke doelstelling via de media;
  • het propageren van haar politieke uitgangspunten zoals die in haar beginselverklaring, partijprogramma en aanvullende nota’s zijn verwoord;
  • het beleggen van bijeenkomsten in binnen- en buitenland;
  • het deelnemen aan plaatselijke, regionale, provinciale, landelijke en Europese verkiezingen;
  • het onderhouden van banden met gelijkgestemde nationale en internationale politieke partijen en organisaties;
  • alle overige wettelijke middelen die het doel van de partij kunnen dienen. (2)

Standpunten

Zoals hierboven omschreven is het opkomen voor dierenrechten en -welzijn de belangrijkste doelstelling van de PvdD. De PvdD vecht bijvoorbeeld regelmatig op parlementair niveau voor de belangen van landbouwhuisdieren (koeien, varkens, kippen, e.d.). Bekende onderwerpen zijn het antibioticagebruik in de vee-industrie, het onverdoofd ritueel slachten en de brand(on)veiligheid in stallen. De PvdD komt ook regelmatig op voor de belangen van gezelschapsdieren (katten, honden, konijnen, e.d.). Denk bijvoorbeeld aan mishandeling, verwaarlozing van honden en katten en het fokken van en handelen in konijnen. De bescherming van natuur en milieu is één van de belangrijkste doelstellingen van de PvdD. Bekende voorbeelden waarmee de PvdD zich bezighoudt zijn het behoud van biodiversiteit, het (niet) kappen van bomen, de ganzenjacht, de vossenjacht en de terugkeer van de wolf. Het (tegengaan van het) gebruik van proefdieren is ook één van de belangrijke agendapunten van de PvdD. De partij wil dat er een verbod komt op alle dierproeven. Andere onderwerpen zijn: economie en werk, de zorg, onderwijs, cultuur en media, veiligheid, recht en privacy, overheid, woningmarkt en ruimtelijke ordening.

Europa & Internationaal

De PvdD is ook op Europees en internationaal niveau actief. Zoals hierboven aangegeven zit de PvdD in het Europees Parlement. Op Europees niveau houdt de partij zich bijvoorbeeld bezig met het opstellen van regelgeving om dierenwelzijn te waarborgen in de Europese Unie.

Verbod op commerciële walvisjacht

Een voorbeeld van een internationaal onderwerp is de commerciële walvisjacht. Commerciële walvisjacht is verboden. Dit verbod is destijds afgesproken (via een conventie) tussen diverse landen (waaronder Nederland) in het kader van de Internationale Walvisvaartcommissie. Japan trekt zich echter niets van dit verbod aan. De PvdD wil dat regeringen het verbod handhaven en daarbij in actie komen tegen Japan. Marianne Thieme heeft in 2015 door middel van Kamervragen premier Rutte opgeroepen om tijdens zijn bezoek aan Japan voor een handelsmissie, Japan hierop aan te spreken.

TTIP & CETA

De vrijhandelsakkoorden (denk aan TTIP en CETA) zijn een belangrijk punt in de agenda van de PvdD. De PvdD is fel tegen vrijhandel die ten koste zal gaan van onder meer dierenwelzijn, het milieu, mensenrechten, privacy en de voedselzekerheid. CETA (vrijhandelsverdrag met Canada) is onacceptabel (aldus de PvdD). De onderhandelingen tussen de Europese Unie en Canada over CETA vonden lange tijd "achter gesloten deuren" plaats. De Europese Unie en Canada hebben zelfs al hun handtekening onder CETA geplaatst, zonder dat er überhaupt een parlementaire discussie heeft kunnen plaatsvinden. De consequentie van CETA is dat het niet meer mogelijk zal zijn om opnieuw voorwaarden aan producten te stellen die vanuit Canada de Europese Unie zullen binnenkomen. Dit kan de terugkeer betekenen van legbatterij-eieren, de plofkip en genetisch gemanipuleerde producten in de supermarkt. Welk verdrag voorrang zal krijgen (CETA of het Werkingsverdrag betreffende de Europese Unie (VWEU)), is een interessante juridische vraag, die verder niet in dit artikel zal worden beantwoord.

Voorbeelden van successen

  • Omschakelen naar biologisch wordt makkelijker voor boeren dankzij een borgstellingsfonds
  • Nederlands verbod op de import van jachttrofeeën
  • Nederland zegt NEE tegen het associatieverdrag met Oekraïne
  • Kamer: Java-apen terug naar Stichting AAP
  • Kamer: onafhankelijke evaluatie Energieakkoord
  • 4.000 m2 natuur vrijgekocht in eerste week van de woudfund-actie
  • Besluit over hernieuwde toelating van landbouwgif glyfosaat wordt door Europa uitgesteld
  • Kamer: alleen echte duurzame landbouw mag "klimaatslim" worden genoemd
  • Tweede Kamer: kalf moet bij koe worden gehouden (3)

Uitbreiding PvdD

Jongerenvereniging PINK!

De PvdD heeft zich uitgebreid met een jongerenvereniging genaamd PINK! Deze jongerenvereniging zet zich kortom in voor de belangen van mensen, "andere" dieren, natuur, milieu. Ook streeft PINK! naar individuele vrijheid en verantwoordelijkheid. De idealen van PINK! sluiten goed aan bij de PvdD en daarom wordt deze organisatie ook gezien als de onafhankelijke politieke jongerenvereniging van de PvdD. (4)

Stichting NGPF

Daarnaast heeft de PvdD een wetenschappelijke bureau, genaamd Stichting NGPF (Nicolaas G. Pierson Foundation). (5) Deze stichting heeft als doel het vergroten van kennis en bewustzijn over vraagstukken inzake het maatschappelijk belang. Dit doet de stichting door het verrichten van wetenschappelijk onderzoek. Op de onderwerpen dierenwelzijn, dierenrechten, duurzaamheid en natuur ligt de meeste focus. Twee bekende documentaires van de stichting zijn: "Meat the truth" en "Sea the truth". Meat the truth gaat over het aandeel van de bio-industrie met betrekking tot de opwarming van de Aarde. (6) En Sea the truth gaat over de oceanen die worden leeggevist. (7) Ook brengt de stichting boeken uit, zoals: "Meat, The Future: How Cutting Meat Consumption Can Feed Billions More".

Stichting APF

De PvdD richt zich met haar doelen op de hele planeet en al haar bewoners, in plaats van de kortetermijnbelangen van een aantal mensen centraal te stellen. De PvdD maakt onderdeel uit van een internationaal en groeiende (politieke) beweging die zich inzet voor de belangen van dieren, milieu en natuur. In het kader van deze internationalisering heeft de PvdD eind 2012 de stichting APF opgezet. (8) APF staat voor "Animal Politics Foundation". De projecten en activiteiten van APF richten zich op het sterker maken van de internationale beweging door onder meer het maken van nieuwe connecties, het delen van kennis en het uitbreiden en versterken van het netwerk.
© 2016 - 2024 Sarahzeilstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het handelsverdrag CETAHet handelsverdrag CETAHet CETA-verdrag is een handelsverdrag tussen de Europese Unie en Canada. Het doel van dit verdrag is om de handel tusse…
Wat is een plofkip?Wat is een plofkip?Bij het kopen van kippenvlees wordt de consument aangespoord om verder te kijken dan alleen de prijs. Er moet meer focus…
Stichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP opvang voor uitheemse dierenStichting AAP is een Europees opvangcentrum voor dieren die niet uit Nederland afkomstig zijn. Stichting AAP is gespecia…

Wat is een staatsgreep?Wat is een staatsgreep?Soms is de situatie in een gegeven land zo instabiel en onzeker, waardoor het parlement en de regering omver worden gewo…
Kabinet Rutte II: links-rechtsverhouding binnen de coalitieKabinet Rutte II: links-rechtsverhouding binnen de coalitieWoorden als ‘links’ en ‘rechts’ zijn termen die vaak langskomen binnen de media als het gaat om de politiek. Dat de PvdA…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: Partij Voor De Dieren, Wikimedia Commons (Publiek domein)
  • 1 https://www.partijvoordedieren.nl/organisatie
  • 2 Artikel 2 Statuten van de PvdD https://www.partijvoordedieren.nl/downloads/www/2012/06/1340723346_20120626_Statuten_Partij_voor_de_Dieren.pdf
  • 3 https://www.partijvoordedieren.nl/successen
  • 4 http://www.pinkpolitiek.nl/
  • 5 http://www.ngpf.nl/
  • 6 http://www.meatthetruth.nl/
  • 7 http://www.seathetruth.nl/
  • 8 https://www.partyfortheanimals.nl/animal-politics-foundation/
Sarahzeilstra (11 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Bronnen en referenties: 9
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.