nieuws uitgelicht

Geert Wilders en Fitna

Iedereen heeft het wel gehoord of gezien: Geert Wilders is bezig aan zijn Anti-Koran film Fitna. Fitna betekent beproeving of test. Veel mensen vinden er wel iets van. Sommigen vinden het goed dat Wilders een film maakt tegen de Koran, anderen vinden het schandalig.

Geert Wilders

Geert Wilders is een Nederlandse politicus en is lid van de 2e kamer. Voorheen was hij lid van de VVD, waarvoor hij 15 jaar heeft gewerkt. In september stapte hij uit deze fractie en richtte een eenmansfractie op, de zogenoemde Groep Wilders. Daaruit kwam de Partij voor de Vrijheid voort, waarvan hij bij de verkiezingen in 2006 fractievoorzitter werd. Wilders staat vooral bekend als criticus van de islam. In maart 2006 verklaarde Wilders dat hij artikel 1 van de grondwet (Het tegengaan van Discriminatie) af wilde schaffen. Hij wilde voor de komende 5 jaar de grenzen sluiten voor niet westerse immigranten en een verbod op nieuwe islamitische scholen en moskeeën. Dit voorstel werd niet op prijs gesteld door de kamer en werd al gauw weg gestemd. In april 2007 verklaarde hij tegenover RTL 4 dat hij een lang gesprek had gehad met de Terrorismebestrijding, waarin hem werd verteld hoe de mensen op hem reageerden. Ook kreeg Wilders beelden te zien van woedende moslim mensen die boos waren om zijn Koranuitspraak. Op 8 augustus 207 schreef Wilders een brief naar de Volkskrant waarin hij zei dat hij de Koran wilde verbieden. Hij vergeleek de Koran met het boek Mein Kampf van Adolf Hitler en zou volgens hem ook verboden moeten worden. Veel politici vonden dat Wilders daar veel te ver ging. Wilders hield een aantal debatten over de islamisering.

Anti-Koran film Fitna

Op 28 november 2007 maakte Wilders in de Telegraaf bekend dat hij bezig is aan een film over de Koran. In de film maakt Wilders nog eens duidelijk dat de Koran een fascistisch boek is en verboden zou moeten worden. Zijn plan was om het eind januari uit te zenden op de televisie, maar daar hadden de televisiezenders weinig trek in. Hij zou het filmpje, dat ongeveer 13 minuten duurt, publiceren op YouTube.nl. De film zorgde voor veel opschudding in de 2e kamer. De 2e kamer heeft Wilders gewaarschuwd wat het effect zou zijn als hij de film produceert. Zowel in binnen en buitenland maakt men zich zorgen over het effect wat de film zou hebben. Nu al zijn er protesten tegen Nederland.

Imago Wilders

Het imago van Wilders is gezakt tot de bodem. Veel mensen vinden het schandalig wat hij aan het doen is. Er is zelfs een site opgericht waarbij je grote geldprijzen kan winnen als je precies raadt wanneer Wilders wordt vermoord. Een aantal mensen vergelijken Wilders zelfs met Pim Fortuin. Ook zorgde de uitspraken van Wilders over de moord op Theo van Gogh dat zijn imago snel daalde. Het kostte zijn partij, de VVD, veel zetels.Wilders heeft ook verschillende cartoons over de Koran in een Deense krant geplaatst.

Bedreigingen

Wilders wordt vaak bedreigd. Zijn eerste stamt uit oktober 2003, waarop de bedreiger werd gearresteerd. Sinds hij afstand deed van de VVD stroomden de bedreigingen binnen. Na de moord op Theo van Gogh werd Wilders door de politie meegenomen naar een schuiladres, omdat ze bang waren dat Wilders ook iets werd aangedaan. Sindsdien wordt hij 24 uur per dag bewaakt.

Update 27 maart

Om 19:00 is de film Fitna in première gegaan. De film werd niet vertoond op de voorspelde website www.youtube.nl, maar op de site www.lifeleak.com. Veel mensen vinden dat de inhoud flink is mee gevallen, en dat er veel ophef was voor niets.

Update 28 maart

De film van Geert Wilders is op 27-03-08 in première gegaan. De film werd niet uitgebracht op de voorspelde website YouTube.nl, maar op de website LifeLeak.com.

Inhoud

De film begint met de Deense spotprent van Mohammed. Mohammed draagt hierop een tulband met een bom erin. De film bestaat uit twee delen, het eerste deel gaat over de wereld van de Islam. In het eerste deel worden er citaten uit de Koran verbeeld, en enkele terroristische aanslagen, zoals 11 september en de bomaanslag in Madrid. In het tweede deel wordt aan de hand van filmfragmenten en krantenartikelen specifieker de invloed op Nederland aangehaald. Er staat muziek onder de film, zoals de Arabische dans. Aan het einde van de film komt een koran in beeld, die langzaam wegscheurt.

Reacties

Wilders noemt het een uiterst nette film. Hij kan zich niet voorstellen dat buitenlanders, in het speciaal moslims, er niet blij mee kunnen zijn. Hij hoopt dat er geen rellen of iets dergelijks uitbreken. Als er wel degelijk rellen komen zegt hij dat hij niet verantwoordelijk is.

Update 29 maart

De film Fitna is van de site LifeLeak.com verwijderd, omdat de medewerkers van de site ernstig bedrijgt zijn. De film is nog wel te zien op YouTube.nl. Ook zijn er op verschillende plaatsen in het land anti-Wilders leuzen op garages en containers geschreven.
© 2008 - 2023 Sjoerdvo, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Anti-islamstickerIn november 2013 lanceerde Geert Wilders een sticker, die hij zelf de Vlag van Waarheid en Bevrijding noemt. In de volks…
Fitna film van Wilders: De vermelde Koranverzen uitgelichtFitna film van Wilders: De vermelde Koranverzen uitgelichtFitna. Iedereen heeft ondertussen wel al de film gezien of er tenminste van gehoord.In de film wordt de nadruk gelegd op…
Als het O.M. vrijspraak vraagtNormaal gesproken klaagt het Openbaar Ministerie of O.M. een verdachte aan en vraagt dan om een straf in haar requisitoi…

Interventie en soevereiniteit van een staatInterventie en soevereiniteit van een staatOndanks dat het einde van de Koude Oorlog betekende dat troepen werden teruggetrokken uit koloniale gebieden, bleef het…
Geert Wilders Wettenmijn kijk opGeert Wilders WettenGeert Wilders en zijn partijgenoten slagen er goed in om Nederland (en soms ook de wereld) telkens weer in beroering te…
Reactie

Elmas (infoteur), 09-03-2008 #1
Beste Sjoerdevo,
De betekenis van Fitna die je in je inleiding hebt beschreven klopt niet echt!
"Fitna is een Arabische term die gebruikt word om burgeroorlogen aan te duiden."

Fitna heeft verschillende betekenissen.
1-beproeving /test (deze betekenis heeft Wilders gebruikt voor zijn film)
2-verleiding
3-heidendom

Fitna kan leiden tot een oorlog. Nog beter "het kwaad" dat leidt tot oorlog.

M.v.g. Reactie infoteur, 09-03-2008
Bedankt voor uw reactie,
Ik heb me er wat beter in verdiept, en u heeft gelijk. Ik zal het aanpassen.
Gr. Sjoerdvo

Sjoerdvo (57 artikelen)
Laatste update: 29-03-2008
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Politiek
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Nieuws uitgelicht...' zijn geschreven naar aanleiding van een nieuwsfeit en bevatten mogelijk gedateerde informatie.