Huilbaby's: organische oorzaken

Huilbaby's: organische oorzaken Alle baby's huilen, maar ongeveer 20% van de baby's huilt extreem veel en aanhoudend. Dit worden vaak huilbaby's genoemd. De huilbaby huilt voor meer dan drie weken drie dagen in de week minstens drie uur per dag. Bij 10% van de zogenaamde huilbaby's ligt er een organische oorzaak aan het huilgedrag ten grondslag. Alle baby's huilen. De meeste baby's beginnen rond de leeftijd van twee weken regelmatig te huilen. De piek in huilen is rond de zes tot acht weken. Gemiddeld huilt een baby 2,6 uur per dag. Circa 20% van de ouders geeft aan dat hun baby excessief huilgedrag vertoont in de eerste drie maanden van de baby's leven. Bij ongeveer 90% van deze zogenaamde huilbaby's is er geen sprake van een organische verklaring en stopt het excessieve huilen vanzelf na drie tot vier maanden. Bij 10% van de baby's is er echter wel sprake van een organische of medische verklaring van het huilen.

Medische verklaring van huilen bij baby's

Over het algemeen wordt gesproken van aanhoudend huilgedrag wanneer de baby voor meer dan drie achtereenvolgende weken meer dan drie dagen in de week meer dan drie uur per dag huilt. Medische, organische verklaringen van dit aanhoudende huilen kunnen onder andere gevonden worden in een koe- en of sojamelkproteïne allergie, een gastro-oesophageal reflex en lactose intolerenatie. Niet organische verklaringen kunnen onder andere honger en moeheid zijn. Zie voor meer informatie over overige (nonorganische) oorzaken van huilende baby's het artikel "Waarom huilt een baby?"

Koemelk intolerantie

Geschat wordt dat bij kinderen in het eerste levensjaar koemelk intolerantie of koemelkallergie bij 2 tot 3% van de kinderen voorkomt. Koemelk intolerantie is de meest voorkomende voedselallergie bij de zuigelingen. Een koemelk allergie kan optreden bij zowel kinderen die borstvoeding krijgen als bij kinderen die flesvoeding krijgen. Er zijn een aantal tekenen die op een mogelijke koemelk intolerantie wijzen:
 • Overgeven na de meeste voedingen
 • Diarree met bloed of slijm
 • Matige gewichtstoename
 • Huiduitslag
 • Familiegeschiedenis met koemelk allergie

De helft van de baby's die allergisch zijn voor koemelk zijn eveneens allergisch voor sojamelk. Wanneer een baby een koemelk allergie heeft worden doorgaans de volgende stappen ondernomen:
 1. Er wordt geprobeerd of de baby sojamelk wel accepteert
 2. De baby krijgt gehydrolyseerde melk (dit is melk waarin de eiwitten zodanig zijn afgebroken dat het immuunsysteem ze niet meer herkent als allergeen)

Bovenstaande stappen moeten gecombineerd worden met het bijhouden van een voedingsdagboek. Hierin wordt bijgehouden wat de baby aan voeding krijgt en hoe de baby daar op reageert wat betreft klachten. Moeders die borstvoeding geven kunnen proberen om alle zuivelproducten te mijden omdat dit in de moedermelk terecht kan komen. Hierbij dient dan wel een calcium supplement ingenomen te worden. Gewoonlijk treedt er binnen twee weken verbetering op in de klachten van de baby. Sommige mensen stappen over op geitenmelk. Dit biedt echter vrijwel nooit een oplossing omdat geitenmelk dezelfde allergenen bevat als koe- en sojamelk.

Gastro-oesofageale reflux

Wanneer de baby regelmatig moet overgeven (vijf keer of vaker op een dag) en er zich moeilijkheden voordoen tijdens het voeden kan een gastro-oesofageale reflux mogelijk het probleem zijn. Dit wordt veroorzaakt door een onrijpheid en zwakte van de spieren rond de ingang van de maag.

Er zijn een aantal trucjes die het opgeven van melk kunnen verminderen:
 • De ledikant of wieg van de baby aan het hoofdeinde iets hoger plaatsen
 • Het voedsel iets verdikken met een voedselverdikmiddel
 • De baby na het voeden gedurende tien minuten rechtop houden of laten zitten
© 2009 - 2024 Melod, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Overstrekken baby door koemelkallergieOverstrekken baby door koemelkallergieHet overstrekken bij een baby komt vaak tot uiting met 3 of 4 maanden en kan het gevolg zijn van een koemelkallergie. Bi…
Huilbaby: oplossingen, tips en informatieHuilbaby: oplossingen, tips en informatieEen huilbaby pleegt een grote aanslag op de ouder(s). Een huilbaby is een baby die minstens 3 uur per dag huilt, langer…
Wat is een huilbaby?Wat is een huilbaby?Als kersverse ouder moet je er niet aan denken dat je baby een huilbaby is. Het is verschrikkelijk om je kind zo te zien…
Mijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijMijn baby huilt! De oorzaken en tips op een rijAlle baby’s huilen. Dat is een feit. Gedurende de eerste drie maanden huilen baby’s het meest. In dit artikel staat besc…
Voorwaarden voor een goede strafVoorwaarden voor een goede strafStraffen is een manier om gedrag te veranderen/verbeteren. De mate van effectiviteit van straffen is al tijdenlang een d…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: TaniaVdB, Pixabay
 • http://www.rivm.nl/vtv/object_document/o12971n46339.html
 • Hiscock, M. (2006). The crying baby. Australian Family Physician, 35, 9
Reactie

Rozanne (infoteur), 05-11-2009 #1
Ik ben er laatst achter gekomen dat een osteopaat huilbaby's heel goed kan behandelen. Reactie infoteur, 06-11-2009
Hoi Rozanne,

bedankt voor de tip, wie weet hebben lezers er baat bij

Groetjes Kim

Melod (654 artikelen)
Gepubliceerd: 05-11-2009
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.