Het bejaardenpak AGNES: ook commercieel interessant

Het bejaardenpak AGNES: ook commercieel interessant Ter ere van de jaarlijkse dag van de zorg in Vlaanderen komt het bejaardenpak AGNES in de spotlights te staan. De dag van de zorg is reeds aan zijn vierde editie toe en wordt in Vlaanderen jaarlijks georganiseerd op de derde zondag van maart. AGNES is de afkorting voor: Age Gain Now Empathy System. Dit pak is ontworpen om je te laten voelen hoe het is om de algemene levenskwaliteit, meerbepaald de fysieke kwaaltjes en lichamelijke beperkingen te hebben van een doorsnee 75-jarige. Het heeft ook een commerciële toets, want op die manier kunnen supermarktketens testen waar producten voor ouderen zich het best bevinden.

Het bejaardenpak Agnes

Ingenieurs en ontwerpers braken zich het hoofd om in te schatten wat ouderen precies wel en niet meer zo goed kunnen en ze wouden dit dan ook zelf kunnen ervaren. Het waren Lisa D'Ambrosio en Rozanne Puleo van het Agelab van het Massachusetts Institute of Technology die de koe bij de hoorns vatten en een pak ontwierpen zodat ze zelf op jongere leeftijd konden meemaken hoe het is om in het leven te staan als een 75-jarige. Wanneer je het bejaardenpak aandoet ervaar je hoe het is om de motoriek, flexibiliteit, gehoor, het zicht en de spierkracht van een doorsnee-75 jarige bejaarde te hebben. Het pak werd niet enkel uitgevonden om te zien hoe je je zou voortbewegen en welke levenskwaliteit je nog hebt maar ook omdat het commercieel interessant is. Zo voeren personen testen uit in supermarktketens en winkels om te zien hoe en waar producten zich het beste voor ouderen kunnen bevinden.

Uit wat bestaat het pak?

Gele banden

Via de gele banden wordt gesimuleerd hoe is het om stijve gewrichten en spieren te hebben.

Neckbrace

De neckbrace zorgt ervoor dat het gevoel van een stijve en stramme nek ontstaat.

Bril

De bril dient om meer moeilijkheden te ondervinden bij het lezen van kleinere letters.

Oordopjes

Daarnaast zijn er ook oordopjes om je minder goed te doen laten horen.

Oncomfortabele schoenen

Speciale schoenen die er voor zorgen dat je minder vlot en soepel kan lopen. Je kan er ook gemakkelijker mee uit balans geraken.

Helm elastiek

Aan de helm bevindt zich ook een elastiek die er voor zorgt dat de helm wat naar beneden getrokken wordt, waardoor je automatisch wat krommer gaat lopen.

Het pak legt dus een enorme weerslag op je lichamelijke gesteldheid en wil je op die manier letterlijk doen voelen hoe het is als je ouder bent.

Dag van de zorg

De dag van de zorg is in 2015 reeds aan zijn vierde editie toe en is het grootste evenement van de welzijns- en gezondheidszorg in Vlaanderen. Het vindt jaarlijks plaats op de derde zondag van maart. Hierbij openen meer dan 140 organisaties de deuren om een bezoek te brengen. Via deze dag willen ziekenhuizen, voorzieningen, kinderdagverblijven, woonzorgcentra, maar ook KMO's, dokters, huisartsen en apothekers, onderwijs, de algemene residentiële zorg en ziekenfondsen het belang van de zorg nog eens extra in de verf zetten. Je krijgt een beeld achter de schermen van de zorgsector en er worden activiteiten en programma's aangeboden voor heel het gezin om de zorg beter te leren kennen. Ook jonge kinderen worden dus niet vergeten, want er zijn animaties en zoektochten georganiseerd in verschillende organisaties.

Sponsoring

Zowel de Vlaamse overheid als Flander's Care, VDAB (Vlaamse Dienst voor Arbeidsbemiddeling en beroepsopleiding), de ambassadeur van de zorgberoepen Lon Holtzer en koepelorganisaties uit zorg- en welzijnssector staan achter dit initiatief. Ook volgende commerciële partners steunen:
 • Spa
 • SD Workx
 • Spar
 • Jules Destrooper
 • KBC
 • Radio 2
 • Goed Gevoel
 • Mediahuis
© 2015 - 2022 Brunos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Agnes van Poitou (1025-1077)Agnes van Poitou (1025-1077)Agnes van Poitou werd in 1025 geboren als dochter van Willem V van Aquintanië en zijn derde vrouw Agnes van Macon. Haar…
Agnes Obél, Philharmonics, Deens DebuutAgnes Obél, Philharmonics, Deens DebuutAgnes Obél is een van oorsprong Deense singer-songwriter, geboren in Kopenhagen, maar muzikaal volwassen geworden in de…
Jean Fouquet; Middeleeuwse schilderkunstJean Fouquet, voor Nederlandse begrippen een vrijwel onbekende grootheid. In Frankrijk daarentegen geldt hij als de groo…

Relatie ouders-kindRelatie ouders-kindAls we jong zijn en opgroeien in een gezin, nemen we automatisch de normen en waarden van onze ouders over. Ze zijn het…
Wat biedt een Kinderdagcentrum (KDC)Wat biedt een Kinderdagcentrum (KDC)Een kinderdagcentrum, ook wel orthopedagogisch dagcentrum (ODC) genoemd, is een gespecialiseerd kinderdagverblijf voor k…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Geralt, Pixabay
 • http://geriatrie.venvn.nl/deskundigheid
 • http://www.dagvandezorg.be/
Brunos (127 artikelen)
Laatste update: 02-05-2020
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Pedagogiek
Bronnen en referenties: 3
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.