mijn kijk op

Goede relatie tussen broers en zussen

Goede relatie tussen broers en zussen Ook al ben je via bloedverwantschap broer en zus, toch wil dit niet zeggen dat kinderen automatisch een band met elkaar voelen, laat staan een goede onderlinge relatie met elkaar hebben. Ouders dienen deze band meteen duidelijk te maken, te stimuleren en versterken.

De band tussen broers en zussen


Waarom werken aan een goede relatie

Ouders hebben al zoveel opvoedkundige taken, dat het bijna niet meer te overzien is. Wellicht dat daardoor aan één van die taken niet genoeg aandacht wordt besteed. Te weinig staat men erbij stil dat het niet vanzelfsprekend is dat kinderen in één gezin een band met elkaar voelen. Dat is het zeker niet. Ouders moeten actief werken aan die onderlinge band, samen met de kinderen. Juist de kinderen hebben hierin hun eigen verantwoordelijkheid, omdat het in hun belang is in hoeverre zij met elkaar overweg kunnen. Het is namelijk een geruststellende gedachte om niet alleen te zijn op de wereld. Ouders hebben nu eenmaal niet het eeuwige leven.

Direct bouwen aan een band tussen broers en zussen

Het begint al voor de komst van een nieuw kindje. Al op dat moment moet het oudere kind worden uitgelegd wat het betekent om een broer of zus te krijgen. Vanzelfsprekend doet het niets af aan zijn positie in het gezin: je houdt nog net zoveel van hem. (Zorg er dan ook voor dat je eigen gedrag dit niet tegenspreekt, door bijv. de ander voor te trekken.) Natuurlijk zul je veel aandacht besteden aan het jongere kindje. Leg dit dan aan je andere kind uit. Het jongere kind kan namelijk nog niet alles zelf en heeft veel hulp nodig om alles te leren. (Betrek je oudere kind daarbij, zodat hij zich in dat proces niet buitengesloten voelt.) Verder zal hij voortaan alles moeten delen en moeten leren om samen te spelen.

Het is trouwens heel belangrijk om hier direct mee te starten. Naarmate kinderen ouder worden, zal het wellicht steeds moeilijker worden om aan een onderlinge band te werken. Als de kinderen op jonge leeftijd dagelijks ruzie met elkaar hebben, gemeen tegen elkaar zijn en weinig voor elkaar over hebben, dan zit het in ieder geval niet goed met de onderlinge relatie en is het tijd om hier bewust aandacht aan te besteden.

De onderlinge band en relatie stimuleren en versterken

Een band opbouwen is niet van de één op de andere dag gebeurd. Het betekent elke dag in meer of mindere mate aandacht eraan besteden en zelfs benadrukken. Leer je kinderen rekening met elkaar te houden, met elkaar te spelen, elkaar liefdevol en met respect te behandelen én interesse voor elkaar te tonen, ondanks het verschil in leeftijd en karakters. Stimuleer dit alles te allen tijde om de band te versterken. Desnoods geef je je kinderen een standje of zelfs een korte straf als ze de één of de ander respectloos hebben behandeld. Als je dit niet consequent doet, ondermijn je die onderlinge band. Werk dus continue aan het versterken ervan.

De sturende rol van de ouder

Ouders hebben hierin niet alleen een begeleidende rol. De sturende rol is wellicht belangrijker. Gedrag, dat de onderlinge band ondermijnt, wordt namelijk niet geaccepteerd. Het maakt niet uit welke leeftijd de kinderen hebben en waar ze wonen. Als ouder wil je toch niet zien dat je kinderen alleen door het leven gaan?

Wanneer een onderlinge band ontbreekt

Bij het ontbreken van het gevoel van een onderlinge band, gaan ze onvermijdelijk minder respectvol en liefdevol met elkaar om en voelen zij zich allesbehalve bij elkaar betrokken. Ze zullen langs elkaar heen gaan leven. Als je kind al geen respect toont voor zijn naasten, hoe zal dat dan zijn voor de mensen met wie hij in zijn omgeving te maken heeft?

Met respect en liefde voor elkaar samen opgroeien

Natuurlijk, uiteindelijk groeien ze op als individuen, met hun eigen interesses en een eigen leven. Voor broers en zussen, bij wie de band op de juiste wijze is opgebouwd en versterkt, maken deze verschillen niets uit. Wat doen ze er trouwens toe? Het gaat erom dat ze respectvol en liefdevol met elkaar omgaan. En hoe ze dit verder invullen wanneer ze het huis uit zijn, is aan hen. Je kunt namelijk niets afdwingen. Met respect en liefde, daar gaat het om.
© 2012 - 2024 Juliejulie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Erfenis ontvangen van broer of zusOp basis van de wettelijke verdeling van een nalatenschap kunnen broers en zussen recht hebben op een deel van de nalate…
Als ouders erven van hun kind(eren)Een overlijden is altijd een emotionele gebeurtenis, vooral als het je kind betreft. Als je kind geen partner heeft en g…
Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?Wat zijn bloedverwanten en aanverwanten?De bloedverwantschap en de aanverwantschap zegt iets over de relatie die tussen mensen aanwezig is. In hoeverre mensen m…
Ouders erven van hun kinderenOnder voorwaarden kunnen ouders de nalatenschap van kinderen erven. Indien ze erven, hebben ze minimaal recht op een kwa…

Jeugdsportfonds: kinderen laten sporten in moeilijke tijdenJeugdsportfonds: kinderen laten sporten in moeilijke tijdenWanneer je krap bij kas zit en van het minimum moet leven is het heel moeilijk om geld vrij te maken om je kinderen te k…
Kind vermist: iedere dag wel een kind vermistIedere dag wordt er wel een kind vermist in Nederland. Per jaar worden zelfs 16.000 mensen opgegeven bij de politie als…
Juliejulie (24 artikelen)
Laatste update: 08-03-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.
Artikelen met het label 'Mijn kijk op…' bevatten naast objectieve informatie ook een persoonlijke mening en/of ervaring.