Sinterklaas: voor, tijdens en na pakjesavond in België

Sinterklaas: voor, tijdens en na pakjesavond in België Niets zo leuk als de Sinterklaasperiode voor een kind! De spanning bouwt langzaam op. Ben ik wel braaf genoeg geweest dit jaar? Zal de Sint wel komen? Er wordt een lief briefje geschreven naar de Sint, foldertjes worden uitgepluisd, verlanglijstje met speelgoed worden opgesteld. Nog even een mooie tekening maken en het schoentje zetten. Worteltje en klontje suiker voor Amerigo, pintje voor Zwarte Piet. En dan is het zo ver! De nacht van 5 op 6 december: pakjesavond! En 's morgens al die blije gezichtjes! De Sint is geweest!

De periode voor Sinterklaas

Voor een kind is de periode voor Sinterklaas best spannend! De Goedheilige man mag dan al wat aan aanzien verloren hebben in de loop der jaren, kinderen kijken niet meer zo naar hem op, maar hij heeft toch nog altijd wat. Kinderen beginnen zich af te vragen of ze wel braaf genoeg zijn geweest het afgelopen jaar en of de Sint wel bij hen zal langskomen.

Intrede van Sinterklaas

Op verschillende plaatsen in België en Nederland komt de Sint met zijn Zwarte Pieten aan in een mooie stoomboot. De koude, het gure weer, het lange wachten en al dat volk bij elkaar is best spannend voor een kind. Vergeet vooral geen mooie vlaggetjes mee te nemen om te zwaaien nar Sinterklaas! En dan komt hij eindelijk aan! Nu maar hopen dat de Sint dicht genoeg komt en dat je hem een handje kan schudden of een tekening kan afgeven. De Zwarte Pieten halen grappen met iedereen uit en hangen het zotje uit. Hopelijk beland je niet in de zak en nemen de Pieten je niet mee naar Spanje. Ben je wel braaf genoeg geweest dit jaar of weet Sinterklaas dat je je broertje zo gepest hebt? Kinderen kunnen best bang worden van de imposante figuur van Sinterklaas of van het drukke gedoe van de Pieten! Toch best dicht in de buurt blijven!

Foldertjes uitpluizen en lijstjes maken

En dan vallen ze één voor één in de brievenbus: de foldertjes vol leuk speelgoed. Kinderen kunnen er uren zoet mee zijn. Dat wil ik, neen dat! En dat ook! Ook op televisie worden de kinderen om de oren geslagen met reclame voor allerhande speelgoed, het ene al leuker dan het andere. En op televisie lijkt het allemaal zo echt : de auto's vliegen als vanzelf over de autobanen en de poppen lopen het hele huis door. De kinderen kijken hun ogen uit en de lijstjes worden eindeloos! Help je kind een handje en leg regels op. Van prijzen begrijpt zo'n jong kind nog niets, maar je kan bijvoorbeeld zeggen dat er één groot geschenk en twee kleintjes mogen opgeschreven of opgekleefd worden. Zo voorkom je hevige teleurstellingen omdat je kind heel veel heeft opgekleefd en zo weinig gekregen heeft.

Een briefje schrijven naar de Sint

Voor jonge kinderen is dit erg leuk. Ze schrijven een briefje naar de Sint op mooi briefpapier. In België worden deze brieven beantwoord door de post en krijgen kinderen een klein pakketje thuisgestuurd. Het enige wat je moet doen is je adres op je brief vermelden, anders kan de Sint niet terugschrijven natuurlijk!

De Sint op televisie

Op alle zenders kan je wel naar één of ander programma over of met de Sint kijken. Zowel Ketnet als VTM als de Nederlandse zenders hebben weer een paar leuke afleveringen klaar van feuilletons of weetjesprogramma's. Zo is er bijvoorbeeld "Slot Marsepeinstein", "Dag Sinterklaas" en "Sinteressante dingen". Goed voor elke dag een halfuurtje kijkplezier. Vooral de jongsten leven heel erg mee met deze programma's, maar ook de tieners blijven wel eens hangen en kijken stiekem mee.

Een Sinterklaasfilmpje meepikken in de bioscoop of in de videotheek

Rond Sinterklaas komen er meestal wel een paar leuke Sinterklaasfilms uit in de bioscoop. Zo was er al "Het paard van Sinterklaas", "De pakjesboot" en "Ay, Ramon". Oudere films kunnen ook gehuurd worden in de videotheek en zo kan men thuis iets goedkoper een leuk avondje of middagje doorbrengen. Ook zijn er films met Sinterklaasliedjes en karaokeversies die de kinderen luidkeels kunnen meezingen. In 2010 was er wel even een heisa rond de nieuwe Sinterklaasprent "Sint" waarin Sinterklaas wordt voorgesteld als een bloeddorstig man die tijdens de nacht van 5 op 6 december niets liever doet dan mensen vermoorden. Geen aanrader voor jonge kinderen dus! Maar misschien iets voor een leuke sinterklaasavond met tieners.

Sint op school, in de sportclub, in de jeugdbeweging of op kantoor

De meeste Belgische scholen krijgen de Sint en zijn Zwarte Pieten ook over de vloer. Meestal komen de kinderen bij elkaar in de sportzaal, zingen ze liedjes en worden er grappen uitgehaald met de meesters en de juffen. Soms zijn er optredens door de kinderen zelf of wordt er een klein toneelstukje opgevoerd. Een half dagje dolle pret met als afsluiter voor elk kind een klein cadeautje. Ook in sportclubs en in de jeugdbeweging wordt de Sint al wel eens uitgenodigd. In sommige firma's komt de Sint zelfs langs op kantoor, worden de medewerkers een beetje geplaagd en krijgen ze een stukje chocolade of een marsepeinen beeldje.

Sinterklaasevenementen

Je kan ook naar een Sinterklaasevenement gaan. Zo is er vanalles te doen in de Belgische stad Sint-Niklaas: een circus, een spelnamiddag en een heus bezoek aan het huis van Sinterklaas! Je kan ook naar de "Grote Sinterklaasshow" gaan kijken van Studio 100. Altijd goed voor een paar uurtjes amusement met optredens van Samson en Gert, K3, Mega Mindy en nog veel meer. Vooral de allerkleinsten genieten hier enorm van!

De voorbereiding van pakjesavond

En dan is het zo ver! Vijf december! Ook deze avond kan op verschillende manieren worden ingevuld.

Sint en Piet komen op bezoek

Je kan Sint en Piet persoonlijk op bezoek laten komen aan huis. Hiervoor bestaan er gespecialiseerde firma's, je kan kijken naar advertenties in de lokale kranten of je kan aan vrienden en kennissen vragen om eens verkleed langs te komen. Meestal duurt zo'n bezoekje een twintigtal minuten. De Sint kijkt even in zijn grote boek, de kinderen zingen liedjes en geven hun tekening af en tot slot krijgen ze nog een leuk kleinigheidje. Ouders kunnen er ook voor kiezen om de pakjes die avond te laten afgeven. Heel leuk voor de kinderen, maar niet altijd even goedkoop. Vergeet ook geen welkomstbord voor Sint en Zwarte Piet op de voordeur te hangen, zo voelen ze zich meteen welkom!

Een familieavondje

Je kan er ook een heel leuke familieavond van maken. De kinderen kunnen een mooie tekening maken of een knutselwerkje. Je kan samen naar een leuke Sinterklaasfilm kijken. De kinderen kunnen samen enkele Sinterklaasliedjes zingen. Je kan met de hele familie cupcakes versieren in het thema Sinterklaas. En dan moet natuurlijk het schoentje gezet worden!

Het schoentje zetten

Laat de kinderen elk één schoentje zetten. Bij de schoen wordt de tekening gelegd en het verlanglijstje. Op een bordje worden enkele klontjes suiker voor het paard van Sinterklaas gelegd en een worteltje. Voor de Sint en zijn knecht kunnen er ook glazen worden klaargezet met daarnaast een flesje alcohol of een flesje bier. Nog een paar liedjes zingen en dan is het toch wel echt bedtijd!

Het werk van Sinterklaas

En nu moeten de pakjes gebracht worden. De pakjes kunnen ingepakt worden met heel leuk Sinterklaasinpakpapier. In België vind je het niet zo vaak, maar in Nederland ligt het overal in de winkels. Heel kleurrijk met leuke Zwarte Piet snoetjes en statige Sinterklazen. Of je kan de pakjes zo laten, open en bloot.

Op de tafel

Je kan de tafel mooi versieren voor de Sint. Een mooi tafelkleed bijvoorbeeld. Of een papieren tafelkleed dat de kinderen versierd hebben met tekeningen en versjes. Om de cadeautjes van verschillende kinderen af te bakenen, kan je eilandjes maken door middel van pepernoten. Zo weet de Sint waar hij welke cadeautjes moet leggen. Leg er alvast een chocoladeletter bij, dan kan de Sint zich al helemaal niet vergissen.

In de slaapkamer

De Sint kan de cadeautjes ook aan het voeteneind van elk kind neerleggen. Zo vindt elk kind zijn eigen pakjes van zodra het wakker wordt en opstaat.

Verstopt in huis

Je kan ook de teleurstelling opwekken door de pakjes te verstoppen. Het kind zal dan opstaan en niets vinden, denken dat de Sint hem vergeten is. Tot het wat beter kijkt. Op zijn stoel aan de ontbijttafel bijvoorbeeld, of in zijn sportzak. Dit is wel leuk, maar meer iets voor grotere kinderen, want kleintjes zouden wel eens heel ontgoocheld kunnen zijn!

Pakjes in de zak!

Een ideetje voor vijf december, wanneer het goed donker is. Steek de pakjes in een grote jutten zak. Laat iemand "naar het toilet" gaan. Deze persoon gaat in werkelijkheid naar buiten, bonkt dan heel hard op ramen en deuren en laat de zak met pakjes voor de deur staan. Schrikken geblazen!!! De persoon van het toilet komt helemaal overstuur terug de kamer binnen. Hij of zij is erg geschrokken van al dat lawaai buiten. Dan kan je samen met de kinderen even gaan kijken wie of wat dat gestommel was en vind je die grote zak. Heel leuk met jonge kinderen.

De brief van Sinterklaas

Wat ook leuk is, is om een brief van Sinterklaas voor elk kind klaar te leggen bij de pakjes. Hierin kan je dan zeggen wat ze goed hebben gedaan dat jaar, enkele leuke momenten en herinneringen aanhalen en zeggen waar ze volgend jaar zeker op moeten letten! Een klein half uurtje werk op de computer maar reuzeleuk voor de kinderen! Wil je een handgeschreven brief, dan zal je heel mooi moeten schrijven, zodanig dat het handschrift niets verraadt. In kalligrafie dan maar misschien? Er zijn firma's die tegen betaling een mooie brief voor je maken. Adressen hiervan zijn te vinden op internet.

Zes december

Cadeautjes uitpakken

En dan is het zo ver! De kinderen staan op. Liggen de pakjes in de slaapkamer, dan vinden ze ze meteen. Liggen ze beneden op tafel, dan zullen ze even moeten wachten. En liggen ze verstopt, dan zullen ze nog een beetje meer moeite moeten doen. Vergeet geen foto's te nemen van al die verrukte en blije gezichtjes. Dit zijn leuke souvenirs voor later! Zijn alle cadeautjes gevonden en uitgepakt, dan kan er aan tafel worden gegaan.

Aan tafel

Maak van het Sinterklaasontbijt iets speciaals, met lekkere broodjes en chocoladefiguren in hun lievelingsvorm. Een lekkere kop warme chocolademelk erbij en het feest is compleet.

En dan vertrekt Sinterklaas weer naar Spanje, moe van het harde werken. En kunnen de kinderen al uitkijken naar volgend jaar, naar de periode waarin de Sint terug in het land zal zijn, ondertussen spelend met het vele gekregen speelgoed!
© 2010 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Sinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren – Sinterklaas bezoek tipsSinterklaas huren zal het Sinterklaasfeest extra leuk en spannend maken voor de kinderen. Ongeveer de helft van de Neder…
SinterklaasfeestWat zijn de typische kenmerken van het sinterklaas feest en hoe is het ontstaan? waarom word er nu pakjesavond gevierd?
Traditie met SinterklaasTraditie met SinterklaasSinterklaas of Sint-Nicolaas is het hoofdpersonage tijdens het jaarlijkse volksfeest van Sinterklaas. Dit feest wordt in…
Sinterklaas is jarigSinterklaas is jarig5 december is het pakjesavond. Sinterklaas is weer in het land en dit wordt volop gevierd. Wat is de herkomst van Sinter…

Hoe bouw je zelfvertrouwen op bij je dochter?Hoe bouw je zelfvertrouwen op bij je dochter?Jonge meisjes en meisjes die voor of in de puberteit zitten, kunnen flink worstelen met hun zelfbeeld. Ze vinden zichzel…
Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!Help! Ik word gek van mijn schoonmoeder!Vaak zijn het vrouwen die problemen hebben met hun schoonmoeder. De problemen lopen soms zo hoog op dat man en vrouw het…
Bronnen en referenties
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 16-11-2016
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.