Er is Moederdag, Vaderdag, Dierendag, maar ook Meerlingendag

Iedereen kent wel Moederdag, Vaderdag en Dierendag. Heel bekende “dagen" voor de meeste Nederlanders. Respectievelijk worden dan de moeders, vaders of dieren in het zonnetje gezet. Maar wist je dat er ook zoiets bestaat als Meerlingendag. De Meerlingendag is een jaarlijkse activiteit georganiseerd door de NVOM. Op die dag worden de schijnwerpers gericht op de meerlingen in Nederland, of liever gezegd op de gezinnen met een meerling. De inhoud en het ontstaan ervan kun je in dit artikel lezen.

De NVOM

De naam NVOM staat voor Nederlandse Vereniging voor Ouders van Meerlingen. Meerlingen zijn bijvoorbeeld tweelingen, drielingen, maar meer kan ook.
Een zwangerschap van meer dan één kind is voor de aanstaande ouders veelal een verrassing en brengt gemengde gevoelens met zich mee. Aan de ene kant is er natuurlijk de blijdschap, maar aan de andere kant zijn er ook de extra vragen en zorgen die een dergelijke zwangerschap met zich mee brengt. Is er sprake van een grotere meerlingzwangerschap – zoals een drieling of vierling – dan worden deze gevoelens nog meer versterkt.
De NVOM is een belangenvereniging ontstaan uit de behoefte aan informatie en begeleiding die ouders, maar ook aanstaande ouders, van meerlingen hebben. Zij wil niet alleen de belangen behartigen van deze groep ouders, maar hun ook voorzien van informatie middels voorlichtingsmateriaal, contactavonden, enz. Tevens brengen zij zowel de financiële als ook de sociale problemen onder de aandacht bij diverse instellingen en instanties. De gevolgen die het krijgen van een meerling met zich mee krijgt, wordt vaak onderschat. De impact is zeer groot en dankzij de NVOM hebben ouders een klankbord bij zowel de vereniging zelf als ook bij de medeleden.

De NVOM is officieel opgericht op 14 augustus 1991. Om in de publiciteit te komen benadert de NVOM o.a. ziekenhuizen, omroepen en kranten. In samenspraak met gynaecologen en kinderartsen organiseert zij bijvoorbeeld thema-avonden over de meerlingenproblematiek. Zowel leuke als minder leuke kanten voor gezinnen met een meerling worden belicht. Bij de werkzaamheden die het NVOM verricht ten behoeve van haar leden wordt zij momenteel geadviseerd door: Dr. Job G. Santema (gynaecoloog), Mr. Jacques Bonewit (jurist) en Dr. Sieka de Wit (pedagoge).
De NVOM heeft sinds 1993 ook een eigen clubblad dat “Meerlingen Magazine” heet en dat eens per 3 maanden verschijnt.
Eind 2008 telde de NVOM 7257 leden. De grootste groep leden bestaat uit aanstaande ouders van meerlingen en ouders van meerlingen tot en met een jaar of zes.

Meerlingendag

In september 1993 organiseerde de NVOM de 1e Meerlingendag. Het doel van de dag is om ouders van een meerling te voorzien van informatie over alle aspecten die te maken hebben met het krijgen of opvoeden van een meerling. Denk hierbij aan bijvoorbeeld een informatiemarkt, lezingen die gehouden worden over diverse onderwerpen die een relatie hebben met een meerling, een tweedehandsmarkt voor meerlingartikelen en een kinderplein waar allerlei attracties en spelletjes zijn speciaal voor de kinderen. Tevens is zo’n Meerlingendag een mooie gelegenheid om in contact te komen met andere ouders van een meerling.

Ieder gezin met een meerling is op deze dag welkom. Leden van de NVOM genieten een fikse korting. Bezoekers die op deze dag lid worden van de NVOM ontvangen de korting middels een mindering op de eerste contributie voor het lidmaatschap. Deze kaartjes met gereduceerd tarief kun je tegenwoordig gewoon online bestellen via de website van de NVOM.

De belangstelling voor de Meerlingendag is met de jaren steeds toegenomen. Vanaf 2008 is de opzet van de Meerlingendag iets gewijzigd en wordt “Meerlingendag Nieuwe Stijl” genoemd. De bedoeling was om een programma in elkaar te zetten waarmee het hele gezin bereikt werd. De vorm waarin het gegoten werd, was nu meer een dagje uit voor het hele gezin. Het gevolg was dan ook dat de informatievoorziening wel terrein moest inleveren.
Voor de Meerlingendag 2009, die op zondag 19 april plaats vond, is daarom besloten om een “Meerlingendag op locatie” te organiseren, waarbij het accent nog steeds ligt op een gezellige familiedag voor meerlinggezinnen. Heel toepasselijk is als locatie gekozen voor Avonturenpark Hellendoorn, waar men elkaar kon ontmoeten in een ontspannen sfeer. Het avonturenpark had speciaal voor deze dag zes leuke acties bedacht om het voor de bezoekers van de Meerlingendag nog aantrekkelijker te maken. Tevens werden twee nieuwe buitenspelletjes gelanceerd door een spellenfabrikant. Daarnaast heeft het Meerlingendagcomité het besluit genomen om dan de informatievoorziening voor (aanstaande) meerlingouders te scheiden van de Meerlingendag zelf. Daarom wordt in het najaar apart een uitgebreide informatiemiddag georganiseerd.

Tot op heden heeft de NVOM in totaal 17 keer een Meerlingendag georganiseerd. De locaties van de laatste 5 Meerlingendagen staan hieronder genoemd:
  • 2009 - Avonturenpark Hellendoorn
  • 2008 - Burgers’ Zoo in Arnhem
  • 2007 - Euretco Expo Center in Houten
  • 2006 - Koningshof in Veldhoven
  • 2005 - Beurscomplex Intres in Hoevelaken

Mede dankzij het mooie weer en de inzet van het Meerlingendagcomité was de 17e Meerlingendag in Hellendoorn weer zeer geslaagd.
© 2009 - 2024 Drem, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Problemen bij meerlingzwangerschappenProblemen bij meerlingzwangerschappenMeer dan een foetus aanwezig in de baarmoeder van de vrouw met een meerlingzwangerschap, geeft een aantal problemen voor…
Vaderdag, Moederdag, wanneer is de Kinderdag?Vaderdag, Moederdag, wanneer is de Kinderdag?Moederdag en vaderdag kennen we allemaal. Sinds 1953 kennen we ook 'Kinderdag', 'Universal Children's Day', bedoelt om k…
De oorsprong van VaderdagDe oorsprong van VaderdagVaderdag wordt elk jaar weer gevierd in heel veel landen. Vaders worden in het zonnetje gezet, krijgen cadeautjes en vol…

Top 40 van de mooiste meisjesnamen en hun betekenissenTop 40 van de mooiste meisjesnamen en hun betekenissenHoera, het is een meisje. Welke naam gaat u uw kleine meid voor de rest van haar leven meegeven? Denk daar goed over na…
Welke naam krijgt de baby?Welke naam krijgt de baby?Welke naam krijgt de baby? De meeste kinderen worden, ook nu nog, vernoemd naar een naast familielid. Maar dit gebruik b…
Bronnen en referenties
  • NVOM
Drem (80 artikelen)
Laatste update: 15-03-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 1
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.