Een kinderfeestje - Knutselen met Foam Clay

Een kinderfeestje - Knutselen met Foam Clay Foam Clay is een zelf hardende klei waar kleine, witte schuimballetjes aan toe zijn gevoegd. Je kunt er voorwerpen van bijv. hout, papier-maché, MDF, glas, terracotta of piepschuim mee versieren. De klei plakt niet aan de handen, geeft niet af, bevat geen schadelijke stoffen en is geschikt voor kinderen vanaf drie jaar. Kinderen kunnen hun eigen fantasie gebruiken bij het knutselen en hebben er weinig hulp bij nodig. Foam Clay is relatief goedkoop en heel geschikt om mee te knutselen op een kinderfeestje.

Wat is Foam Clay?

Foam Clay is een zelf hardende klei waarin kleine, witte schuimballetjes zitten. Met deze klei kun je voorwerpen van papier-maché, hout, piepschuim, MDF, terracotta en glas versieren. De klei is licht, plakt niet aan de handen, is gemakkelijk te verwerken en ook geschikt voor jonge kinderen vanaf drie jaar.

Knutselen met Foam Clay

Foam Clay is daarom heel geschikt om mee te knutselen op een kinderfeestje. Van de overgebleven klei kunnen de kinderen zelf iets maken zoals een hanger, kralen voor aan een ketting of kleine balletjes, die stuiteren als je ze op de grond gooit. Foam Clay is verkrijgbaar in verschillende kleuren bijv. neon, metallic, huidskleuren en standaardkleuren.

De kwaliteit van echte Foam Clay

Echte Foam Clay is veilig, kleurecht, vlekt niet en is schoon te verwerken. Het bevat geen schadelijke stoffen en ook geen gluten. Pas dus op met goedkope Foam Clay! Dit heeft niet dezelfde eigenschappen als de echte Foam Clay.

Hoe gebruik je Foam Clay?

Voordat je gaat beginnen met knutselen leg je de benodigdheden alvast klaar. Vertel de kinderen wat ze gaan maken en hoe ze dat mogen doen.
  • Was de handen voor het knutselen en droog ze goed af.
  • Kneed de klei voor het gebruik, de lijm en schuimballetjes moeten goed worden vermengd. Dit voorkomt kleurverschil.
  • Versier de voorwerpen met Foam Clay. De verschillende kleuren klei kunnen ook met elkaar worden vermengd.
  • Breng een zo dun mogelijk laagje klei aan op het voorwerp, maar de ondergrond mag niet meer te zien zijn.
  • Als er na het knutselen nog klei over is, verpak deze dan luchtdicht door de potjes goed af te sluiten en op de kop weg te zetten. Dit doe je om het uitdrogen van de klei te voorkomen. Als de klei toch wat te droog is geworden kun je er een paar druppels water aan toevoegen en het goed kneden.
  • De droogtijd van de versierde voorwerpen is ongeveer drie dagen, bij een dikkere laag klei duurt het langer. Laat de versierde voorwerpen gewoon aan de lucht drogen.
  • Na het kleien kunnen de voorwerpen verder worden versierd met kraaltjes of pailletten. Op de plek waar je de versiering wilt aanbrengen maak je een heel klein bolletje en daar plak je de kraaltjes of pailletten op vast.
  • Neem voldoende tijd voor het knutselwerkje, reken hier zeker een uur voor.

Wat is Silk Clay?

Silk Clay is ook een zelf hardende, lichte en gemakkelijk te kneden klei, maar er zitten geen balletjes in. Kinderen spelen graag met deze zachte, gemakkelijk te modelleren klei. FoamClay en Silk Clay zijn allebei kleurecht en geven niet af. Silk Clay is ook geschikt voor jonge kinderen vanaf drie jaar. Je kunt deze klei combineren met Foam Clay. Het product is uitgebreid getest en veilig. Kleien met silk Clay stimuleert de ontwikkeling van de cognitieve vaardigheden. (het opnemen en verwerken van kennis) Daarnaast stimuleert het de creativiteit van het kind.

Hoe gebruik je Silk Clay?

Silk Clay gebruik je op dezelfde manier als Foam Clay. Ook bij deze klei kun je de verschillende kleuren met elkaar mengen. Na gebruik bewaar je de klei in luchtdicht afgesloten potjes. Als de klei is uitgedroogd voeg je een paar druppels water toe. Goed kneden en de klei is klaar voor gebruik.

Hoe versier je voorwerpen van papier-maché?

Voorwerpen van papier-maché waarbij een grotere oppervlakte moet worden bewerkt zoals de notitieblokken kunnen kromtrekken wanneer ze volledig met Foam Clay worden versierd. Laat de kinderen eerst met figuurtjes van rubber foam de kaft (gelijkmatig verdelen) versieren en verwerk de Foam Clay er daarna tussen. De kaft blijft dan mooi recht.
© 2013 - 2024 Liza, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Hoe kan je kinderklei weer kneedbaar maken?Play-Doh is kinderklei waar kinderen leuke dingen van kunnen maken. Het is verkrijgbaar in verschillende felle kleuren e…
Knutselen met Play-Doh en andere kinderkleiKnutselen met Play-Doh en andere kinderkleiBoetseerklei is oorspronkelijk een natuurproduct waar je veel van kunt maken. Klei is uitermate geschikt om mee te boets…
Knutselen met peuters: rijgenRijgen is een pittig klusje voor peuters en eigenlijk niet geschikt voor de jongste onder hen. Kinderen beleven er wel e…
Sieraden maken met Art Clay Silver: benodigdhedenWil je zelf aan de slag gaan met Art Clay Silver en vraag je je af wat je hiervoor allemaal nodig hebt? Dan kunnen deze…

Het huis van een overledene leegmakenHet huis van een overledene leegmakenWanneer een naaste overlijdt, heb je naast alle administratieve beslommeringen nog een grotere taak die op je wacht: het…
De achternaam en het personenrechtDe achternaam en het personenrechtKrijgt een kind bij zijn of haar geboorte automatisch de achternaam van de verwekker of van zijn moeder? Hoe zit dit eig…
Liza (204 artikelen)
Laatste update: 28-05-2019
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.