Jeugdsentiment: Melipark, een verdwenen pretpark

Jeugdsentiment: Melipark, een verdwenen pretpark De geur van zoete honing, ballonnen, bijtjes, peperkoek, een sprookjesbos, een vogeltuin en dansende fonteinen. Jeugdsentiment: het Melipark in Adinkerke. Een pretpark met als thema bijen en honing, geopend in 1935. Iedereen die in de jaren vijftig, zestig en zeventig aan de Belgische kust was, is er ongetwijfeld langs geweest. En toen verdween het pretpark, de bijtjes en de honing. In 1999 opgekocht door Studio 100 en opgeslokt door Plopsaland De Panne.

Alberic-Joseph Florizoone

Alberic-Joseph Florizoone is de vijfde zoon in een gezin met twintig kinderen, waarvan er vijftien in leven blijven. Vader Florizoone was een hardwerkende landbouwer, die weinig begrip had voor het softe gedoe van zijn zoon die kost wat kost imker wilde worden. Toch dreef Alberic-Joseph Florizoone zijn willetje door. Hij was echt gepassioneerd door zijn vak. Hij verkocht zijn honing en vertelde de mensen meer over de productie er van. Honing was in die tijd een product dat nog niet echt ingeburgerd was bij de gewone mensen. Alleen de rijken kochten het af en toe.

1934: het onstaan van de Meli

Alberic-Joseph Florizoone was een geliefd persoon. Wanneer hij zijn honing verkocht en zijn grappen en grollen vertelde, hingen de mensen uren aan zijn lippen. In 1934 besloot hij dan een stukje poldergrond bij Adinkerke te kopen waar hij zijn honing kon verkopen en de mensen meer kon vertellen over de bijenteelt en de productie van honing. Om de kinderen te vermaken werd er ook een draaimolen neergezet en liepen er enkele dieren rond. De plaats kreeg de naam MELI, een anagram van het Franse miel (honing). Pas later kwam hij er achter dat meli ook het Griekse woord is voor honing. Op paasdag 1935, op 21 april om precies te zijn, opende het Melipark officieel zijn deuren.

1952: Melipark breidt uit

In 1952 breidde het Melipark uit. Er kwam een waterpartij bij, met een vogeltuin. In de vogeltuin heel wat exotische vogels, zoals flamingo's en pelikanen. Vooral de stadskinderen keken hun ogen uit. Het hoofdgebouw werd vernieuwd en het Sprookjesbos werd opgebouwd. Vooral de replica van het charmante dorpje Hamelen kende veel bijval bij het grote publiek. Kinderen vonden het geweldig om binnen te gluren in de huisje en de sprookjestaferelen te bewonderen. Een heks vloog hard giechelend over de hoofden van de bezoekers en een eindje verderop lag de reus vredig te slapen.

Expo 58

In 1958 nam de heer Florizoone deel aan Expo '58 in Brussel. In zijn paviljoen een show met de wonderbare Bijenkorf, een wandelattractie doorheen de bijenwereld. Een week na de opening kwam niemand minder dan Walt Disney himself een kijkje nemen. Erg vriendelijk was hij niet. Hij kwam gewoon even zien of Florizoone niet te veel had gepikt van zijn attractie: de Circarama in het Amerikaans paviljoen. Het was echter allemaal in orde, en Alberic-Joseph Florizoone mocht zijn attractie open houden. Verder in het paviljoen: een uitgebreide honingstand, een cafetaria en de dansende fonteinen.

De jaren zestig: het hoogtepunt

De jaren zestig waren echt de gloriejaren van het Melipark. Er werden regelmatig schoolreizen georganiseerd naar het park, Fransen staken de grens over om een dagje rond te kuieren in het familiepark en de Engelsen kwamen met bussen over en bleven tot 's avonds laat om te genieten van de feeërieke verlichting. De kinderen genoten van de attracties. Velen kwamen ieder jaar terug en vonden dan steeds opnieuw hun lievelingsattractie terug.

Eind jaren zeventig: de teloorgang van het Melipark

Concurrentie van Bellewaerdepark en Bobbejaanland

In 1979 was er in het park een grote brand. Bovendien kreeg het pretpark ook grote concurrentie van het naburig gelegen Bellewaerdepark, opgericht door de halfbroer van Alberic-Joseph Florizoone, en van Bobbejaanland in Lichtaart. Het park werd gemoderniseerd. De tentoonstelling van Expo 58 werd opgepoetst en kreeg de naam Apirama. Met een bootje maakte men een darkride door een bijenkorf. Je maakte er een wespenaanval mee en nam een kijkje in de bijencrèche. Je nam deel aan het zomerfeest en groette de bijenkoningin.

Het Melibijtje

Voor de opening van het Apirama werd het Melibijtje gecreëerd. Het bijtje met het toverstafje werd het logo van het Melipark en kwam ook terug op de Meliprodukten. Die kon je kopen bij de uitgang van het park. Heerlijke honing natuurlijk, peperkoek met honing, koninginnenspijs, honingsnoepjes, etc. Later werd er ook honing met choco gemaakt. Een succes!

Uitbreiding park

Er kwam ook een piratenboot bij, een Vliegend Tapijt, achtbanen, een uitkijktoren en de Tuf-Tuf-Express. Met dit treintje kon je door het park rijden en kijken naar de loslopende geitjes en hertjes. De dieren waren zo tam dat ze regelmatig eten kwamen halen bij de bezoekers en het gebeurde ook al wel eens dat een diertje op de trein sprong. En dan was er de Splash. Vanop een middeleeuwse burcht gleed je via een riviertje naar beneden. In die tijd was een uitstapje naar een pretpark een hele belevenis en mensen hadden vaak hun zondagse kleren aan. Ze waren dan ook niet altijd even blij met het water op hun nette kleren!

Doorheen het park waren er ook heel wat kleine attracties, tot groot jolijt van groot en klein! Zo had je een spel met waterstralen en ballen, een lunapark, een geld-ezeltje dat chocolade munten liet vallen, de dansende rode schoentjes, een kamelenrace zoals nu op de kermis, een doolhof in de vorm van een zeepaardje, een papiereter en natuurlijk de zingende en dansende fonteinen. Een heuse attractie in die tijd!

Jaren negentig: geduchte concurrentie en verkoop aan Studio 100

Disneyland Paris

In 1990 ging in Frankrijk Disneyland Paris open. Een geduchte concurrent voor het kleine familiepretpark. In Parijs was alles clean en commercieel. Glimmende en spectaculaire attracties verwelkomden er de bezoekers. Adinkerke moest het stellen met verouderde attracties die tekenen van sleet begonnen te vertonen.

Verkoop aan Studio 100

In 1992 stierf Alberic-Joseph Florizoone. Zijn kinderen namen het pretpark over, maar de ziel en de geestdrift was er niet. De familie stond op de rand van het faillissement en ze besloten dan ook met pijn in het hart het pretpark te verkopen aan Studio 100. Deze maakte er Plopsaland De Panne van. Spoedig vervingen de kabouters Plop, Kwebbel, Klus en Lui en Samson en Gert de bijtjes. Alleen het huisje aan de ingang van het vroegere sprookjesbos werd bewaard en herbergt nog een aantal attributen uit het sprookjesbos. Je kan er ook kijken naar een filmpje van het Apirama en van het Melipark in zijn glorietijd.

Meliprodukten

De Meliprodukten worden nu nog steeds overal verkocht. In Veurne werd een gloednieuw, modern gebouw opgericht, waar het levenswerk van Alberic-Joseph Florizoone wordt verdergezet. In het boek "Meli, mijn leven" van de heer Florizoone kan je alles lezen over zijn passie voor bijen, honing en het Melipark.

Zin in een beetje nostalgie? Neem dan een kijkje op www.meli.be of www.meli-park.be. Filmpjes, foto's en foldertjes uit de oude doos!
© 2013 - 2024 Mapa, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Gezichtsmaskers met honingGezichtsmaskers met honingHoning is een heerlijke, natuurlijke lekkernij die overheerlijk is op een boterham, als zoetstof in de thee of in een dr…
Honing en kwaaltjesHoning en kwaaltjesHoning is heerlijk op brood, beschuit of door de yoghurt en veel mensen drinken, in plaats van thee met suiker, thee met…
Verschillende soorten honingWist je dat er wel meer als tien soorten honing bestaan? Ben je ook benieuwd welke jij het lekkerst vindt? Dan wordt het…
Honing: natuurproduct geproduceerd door honingbijenHoning: natuurproduct geproduceerd door honingbijenHoning is een honderd procent natuurlijk product dat niet fabrieksmatig nagemaakt kan worden. Honing ontstaat in een bij…

Jeugdsentiment: het Land van Ooit, een verdwenen pretparkJeugdsentiment: het Land van Ooit, een verdwenen pretpark"Tot ooit!", was de groet waarmee je werd uitgewuifd in het pretpark het Land van Ooit in Drunen, Nederland. Honderdduiz…
Weglopen van huis is niet leukWeglopen van huis is niet leukSoms heb je zoveel ruzie met je ouders dat je wel van huis wilt weglopen. Elke dag krijg je een preek over de dingen die…
Bronnen en referenties
  • Inleidingsfoto: PollyDot, Pixabay
  • Wikipedia
  • www.meli-park.be
  • www.meli.be
Mapa (704 artikelen)
Laatste update: 20-05-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Ouder en gezin
Bronnen en referenties: 4
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.