Dynamic Positioning Operator (DPO)

DPO, ofwel Dynamic Position Operator, dit beroep staat bekent als simpel een knop in drukken maar wat doet zo iemand nou precies? Als je dit van dichter bij bekijkt zal je ontdekken dat de operator zeker wel over kennis moet beschikken over het systeem en je voor de besturing een soort 'gevoel' moet krijgen net als met de hand varen.

Wat is dynamic positioning?

Dynamic positioning is een systeem waarin de positie van het schip aan de hand van bepaalde referentiesystemen bepaald word, vervolgens de factoren die het schip uit positie brengen worden bepaald en hiermee met behulp van een wiskundig rekenmodel zelf de krachten berekent die nodig zijn in positie te blijven of een bepaalde manoeuvre uit te voeren. Met de uitkomsten van deze berekeningen stuurt het systeem zelf de thrusters aan.

Wat is een dynamic positioning operator (DPO)?

Een dynamic positioning operator is degene die verantwoordelijk is voor de besturing van het schip wanneer deze op dynamic position vaart. In de praktijk is dit vaak de stuurman of kapitein omdat zodra de DP ingeschakeld word, het reguliere besturingssysteem word uitgeschakeld. Toch zijn er nog functies waarin men alleen DPO is. Gezien DP vaak dicht bij zeer dure constructies gebruikt word en een ongeluk buiten doden of gewonden veel economische schade of milieuschade kan veroorzaken is DPO een zeer verantwoordelijk beroep en daar betaald het dus ook naar.

Wat doet de dynamic positioning operator?

Het systeem heeft de volgende 3 hoofd besturing modes , joystick mode, autoposition mode en autotrack mode. De DPO manoeuvreert het schip op de joystick, voert orders met betrekking tot afstand en richting in of stelt een track in die het schip moet gaan varen. Het systeem probeert deze opdrachten uit te voeren zonder rekening te houden met de mogelijkheden en onmogelijkheden van het schip. Wanneer het schip voor de ingestelde opdracht het vermogen niet heeft zal het deze opdracht toch zo goed mogelijk uitvoeren en de thrusters overbelasten. Ook kan het zijn dat het schip met een te hoge snelheid geen vermogen over heeft om bijvoorbeeld de heading te behouden. Daarom is de DPO heel de tijd instellingen aan het controleren en bijstellen. Ook moeten de referentiesystemen constant in de gaten gehouden worden omdat wanneer deze zwak zijn de aangegeven positie van het schip te veel van de werkelijkheid af gaat wijken. De DPO kan gebruik maken van alarmen maar moet hier zelf de acceptabele range aangeven. Bij een kritieke klus is het vaak ook aan te raden eerst een testvierkant te varen om het rekenmodel te optimaliseren voor de huidige variabelen (dit duurt ongeveer 20 minuten), de instellingen goed af te stellen en om te kijken hoever het schip zijn target ongeveer voorbij schiet.

Loopbaan

Om de opleiding tot DPO te volgen heb je geen vooropleiding nodig maar in de praktijk zijn het meestal mensen die een nautische opleiding hebben genoten en men wil dit in de toekomst ook als eis gaan stellen. De loopbaan bestaat uit het volgen van cursussen en praktijkdagen maken op een DP schip. Al deze vorderingen worden bijgehouden in het persoonlijke DP logboek. Voor de praktijkdagen word er verschil gemaakt tussen DP1 en DP2/DP3 systemen. Bij DP1 word een ‘limited certificate ’uitgegeven.

Junior DPO

Het certificaat als Junior DPO word afgegeven na het volgen van de ‘DP induction course’ van 4 dagen waarna 30 praktijkdagen moeten worden gemaakt.

Senior DPO

Het certificaat Senior DPO word afgegeven na het volgen van de ‘DP advanced course’ van 4 dagen waarna 180 praktijkdagen moeten worden gemaakt. Er worden ook 4 daagse cursussen gegeven die voor 15 praktijkdagen telt.

Lees verder

© 2012 - 2024 Michiel-w, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Hoe blijft dat schip op zijn plaats met dynamic positioning?Hoe blijft dat schip op zijn plaats met dynamic positioning?In de scheepvaart worden verschillende methodes gebruikt om op één plek te blijven. In ondiep water is de positie redeli…
Dynamic Tennis (v/h Dutch Tennis)Dynamic Tennis voor iedereen, man of vrouw, jong of oud, kortom voor iedereen. De inspanning en ontspanning verbonden aa…
Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Hoeveel verdienen de internationale artiesten?Sommige artiesten die internationaal zijn doorgebroken, verdienen tientallen miljoenen per jaar. Ze weten niet hoe lang…
Het werkgeheugen (RAM) van uw computerHet werkgeheugen (RAM) van uw computerEen eenvoudige uitleg over het werkgeheugen (RAM) van de computer. Het werkgeheugen is een plaats waar de gegevens snel…

Opleidingen voor de zeevaartWilt u wat anders? Niet meer de sleur van een 9 tot 5 baan of bent u net klaar met uw middelbare opleiding? Mischien is…
Het houden van een functioneringsgesprekHet houden van een functioneringsgesprekBinnen veel organisaties is het houden van functioneringsgesprekken tussen managers en hun werknemers een jaarlijks teru…
Michiel-w (10 artikelen)
Gepubliceerd: 08-01-2012
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Opleiding en beroep
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.