De horecabranche krijgt steeds meer te maken met agressie, geweld, drankmisbruik en druggebruik. Horeca-ondernemers doen er alles aan om hun gasten een sfeervolle, gezellige en vooral veilige omgeving te bieden. Daarom nemen veel horeca-ondernemers een gediplomeerd horecaportier in dienst.
Wat is een horecaportier?
Een horecaportier is een persoon, die is aangesteld ter beveiliging van personen en goederen binnen een horecaonderneming (café, bar, schouwburg enz). Hij of zij is niet alleen de persoon die aan de deur staat om gasten te ontvangen of te weigeren op basis van een huisreglement, maar is ook aangesteld om in de desbetreffende gelegenheid het huisreglement te handhaven.
Waar moet de horecaportier aan voldoen volgens de wet?
De horecaportier moet ingeschreven staan bij een vergunninghoudend horecabedrijf of in dienst zijn van een particuliere beveiligingsorganisatie.
De horecaportier moet minimaal het diploma Horecaportier in zijn bezit hebben of Algemeen Beveiligingsmedewerker.
De horecaportier moet d.m.v. screening, een goedkeuring hebben van de korpschef van politie in zijn regio.
De opleiding
Het diploma Horecaportier stelt je in staat het beroep van horecaportier uit te oefenen volgens de uitgangspunten, zoals vastgelegd in de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus (WPBR). Deze wetgeving vermeldt de eisen die gesteld worden aan een beveiligingsbedrijf of recherchebureau, te waarborgen voor de opleiding en betrouwbaarheid van het personeel, afstemming met het werk van de politie en behandeling van de klachten. Het examen bestaat uit een theorie- en een praktijkgedeelte (rollenspel). De lesstof bestaat o.a uit:
arbeidsomstandigheden
sociale vaardigheden
veiligheidspreventie
omgaan met gedrag en agressie
deurbeleid en doelgroepen
alcoholmisbruik en druggebruik
herkennen van geweld
recht- en wetskennis
Werkzaamheden van de horecaportier
De gasten correct en gastvrij te woord staan.
Observeren en controleren van gasten bij binnenkomst in het bedrijf t.a.v bijvoorbeeld wapenbezit, drugsbezit, kledingvoorschriften, toelatingsverbod enz. Eventueel de toegang ontzeggen.
Het bedienen van detectie- en surveillanceapparatuur, indien aanwezig
Sociaal Hygiëne BeleidSociaal Hygiëne is een wettelijke eis als je een horecabedrijf wilt starten. Logisch, als beheerder, bedrijfsleider en/of onderne…
Salarissen in de Horeca (2013)In de Horeca zijn tal van verschillende banen te vinden. Van een bijbaantje als afwashulp tot en met bedrijfsleider van een groot…
Wat is horeca precies?De horeca is een term die we heel vaak horen en de meeste mensen weten ook wel wat het ongeveer is. Toch blijkt dat het begrip toc…
Kogelvrij vest: beschermingIn sommige banen is een kogelvrij vest een vast onderdeel van de uitrusting. Denk aan de beveiliging, de mobiele eenheid, de polit…
Gemiddelde salaris na HBO- of WO-studieIn dit artikel kijken we naar het salaris van mensen die net zijn afgestudeerd. In verschillende tabellen worden gegevens gepresen…