8 leuke ideeën voor een schoolreis

8 leuke ideeën voor een schoolreis De meeste basisscholen in Nederland gaan ieder jaar op schoolreis. Een geschikte bestemming vinden voor een schoolreis kan best een lastige klus zijn; zeker omdat een bestemming het liefst leuk, leerzaam, betaalbaar en origineel moet zijn. In dit artikel staan daarom een aantal ideeën en tips.

Attractiepark

Erg origineel is het misschien niet meer te noemen, maar een attractiepark kan een goede bestemming voor een schoolreis zijn. Kinderen gaan vaak dolgraag naar een attractiepark, en het is dan ook echt een leuk en plezierig uitje te noemen. Veel attractieparken hebben speciale arrangementen voor schoolreisjes, zodat niet de volle pond betaald hoeft te worden, of dat eten en drinken bij een prijs inbegrepen is. Overigens hoeft een attractiepark niet meteen zo groot te zijn als 'de Efteling' (meer geschikt voor de bovenbouwgroepen); er zijn tal van kleinere attractieparken te noemen zoals 'Koningin Julianatoren' of 'Speelstad Oranje'.

De Natuurschool

Steeds meer in trek zijn de schoolreisjes die verzorgd worden door de 'Natuurschool'. De Natuurschool verzorgt o.a. schoolreisjes 'aan zee', zoals in Schoorl of Lauwersoog, maar bijvoorbeeld ook in het bos. Tijdens de schoolreisjes gaan kinderen zelf actief aan de slag in de natuur, en leren ze ook het één en ander. Scholen die eerder een schoolreisje via de Natuurschool hebben georganiseerd, zijn vaak positief. De reisjes worden goed begeleid door medewerkers van de Natuurschool. Voor meer informatie kun je kijken op www.natuurschool.nl.

Dierentuin

Leerzaam én leuk kunnen prima gecombineerd worden door een dagje met leerlingen naar de dierentuin te gaan. Nederland kent tal van dierentuinen, zoals het 'Noorderdierenpark' in Emmen, het 'Safaripark' in Beekse Bergen of 'Burgers Zoo' in Arnhem. Net als attractieparken bieden dierentuinen ook vaak speciale arrangementen voor schoolreisjes aan. Soms kan een gids in een dierentuin een rondleiding geven aan de kinderen. Een alternatieve optie voor een 'grote' dierentuin in Nederland, kan een kleinere dierentuin (of dierenpark) in Nederland of net over de grens zijn. Naast de kleinere dierentuinen in Nederland zijn namelijk tal van dierentuinen te vinden (net over de grens) in Duitsland, die zeker de moeite waard zijn. Dierentuinen in Duitsland staan vaak goed bekend om hun prijs-kwaliteit verhouding, en hun netheid.

Musea

Een bezoekje aan een museum met de klas wordt door kinderen vaak als erg leuk ervaren. Een flink aantal musea in Nederland is helemaal ingesteld op kinderen, zoals 'Nemo' in Amsterdam, het 'Veenpark' in Barger-Compascuum of 'het Spoorwegmuseum' in Utrecht. Musea zijn meestal niet zo prijzig en beschikken vaak over een grote speeltuin waar kinderen heerlijk kunnen spelen.

Lekker actief

Iets samen ondernemen en lekker bewegen; het kan een geschikte invulling voor een schoolreisje zijn. Activiteiten als vlotten bouwen, een katapult maken of survivalen kunnen de kinderen helpen samenwerken. Als het om bewegen gaat zijn de mogelijkheden oneindig; denk bijvoorbeeld aan kanoën, mountainbiken, zwemmen, klimmen of zelfs skiën. Tussen alle activiteiten door kan samen gegeten en gedronken worden (bijvoorbeeld tijdens een picknick).

Speeltuin

Een schoolreisje hoeft niet persé groots te worden opgezet. Zeker met kleinere kinderen kan een bezoekje aan een (overdekte) speeltuin de moeite waard zijn. Nederland heeft een flink aantal grote speeltuinen waar kinderen naar hartelust een hele dag kunnen vertoeven. Denk bijvoorbeeld eens aan 'Drouwenerzand' in Drouwen, of de 'Spelerij' in Dieren. Maar ook overdekte indoorspeeltuinen kunnen een groot succes zijn; zeker wanneer het regent. Natuurlijk is het ook mogelijk om een speeltuin te combineren met bijvoorbeeld een bezoek aan het zwembad, een museum of een speurtocht.

De (kinder)boerderij

Wat is er leuker dan met (jonge) kinderen een (kinder)boerderij te bezoeken? Op boerderijen leren kinderen van alles over dieren en het platteland, en kunnen ze ook nog eens knuffelen met hun favoriete dieren zoals koeien, kippen, konijnen en cavia's. Sommige boerderijen bieden speciale workshops voor kinderen aan, of geven een rondleiding. Voor meer informatie kun je contact opnemen met een plaatselijke kinderboerderij of bijvoorbeeld op internet bekijken welke opties er mogelijk zijn.

Varen

Veel kinderen maken niet regelmatig een tochtje met de boot. Daarom kan het leuk zijn om een dagje te gaan zeilen (bijvoorbeeld in Friesland) of te gaan varen in een rondvaartboot. In grote steden als Amsterdam en Utrecht kan zo'n tochtje met een rondvaartboot erg leuk zijn. Een andere optie is varen in kleine bootje (motorboot of fluisterboot) in Giethoorn.

Meer ideeën

Er zijn veel websites te vinden waar informatie over schoolreisjes te vinden is. Een aantal websites:
  • www.schoolreis.startpagina.nl
  • www.schoolreisjes.nl
  • www.schoolreis.startkabel.nl
© 2011 - 2024 Jolene1984, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Het organiseren van een schoolreisHet organiseren van een schoolreisEr komt veel kijken bij het organiseren van een schoolreis. Zo moet er een geschikte bestemming gevonden worden, vervoer…
Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Vogelpark Avifauna: een educatieve schoolreis?Zoek je als school een educatieve schoolreis, dan kun je terecht bij het Vogelpark Avifauna. Het park is gevestigd in Al…
Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Heimwee op vakantie: wat kun je doen tegen heimwee?Sommige mensen kunnen eigenlijk nooit ver van huis: ze hebben last van heimwee. Hoewel het bij volwassenen minder voorko…
Help, we gaan op schoolreis!Voor veel mensen, zowel leerkrachten als ouders, zijn dit de krenten in de pap: schoolreizen; of je nu een dag of meerde…

Hoogte alimenatie (partneralimentatie)De verplichting om voor elkaar te zorgen loopt door naar de echtscheiding. Dan moet er partneralimentatie worden betaald…
Meervoudige intelligentie in het onderwijsMeervoudige intelligentie in het onderwijs"Het gaat er niet om hoe intelligent je bent, maar om hoe je intelligent bent". Dit zijn de woorden van de Amerikaan How…
Jolene1984 (221 artikelen)
Gepubliceerd: 13-05-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.