Fluitend een toets of examen maken

Fluitend een toets of examen maken Wie gaat er fluitend door een toets of examen? Wie een toets of een examen moet maken, twijfelt vooral of dit wel allemaal goed gaat. Om de toets/ examen goed te maken, moet je wel de stof geleerd hebben. Hieronder vind je tips hoe je je toets of examen goed doorkomt.

Twijfels

Wie een toets of een examen moet maken, twijfelt vooral of dit wel allemaal goed gaat. Je bent ook zenuwachtig, want er hangt natuurlijk veel vanaf. Alleen wanneer de toets of het examen goed is gemaakt, krijg je ook goede punten. Wanneer je veel te zenuwachtig bent of in de stress raakt door de toets/ examen, dan heb je kans dat je blokkeert. Daardoor weet je ineens helemaal niks meer. Je weet de antwoorden niet meer en je snapt de vragen vaak ook niet meer. En dat is ook niet de bedoeling. Een beetje stress is niet erg, maar teveel is dus absoluut niet goed. Hoe ga je hier mee om?

Leren van de stof

Om de toets/ examen goed te maken, moet je wel de stof geleerd hebben. Ga dit niet ineens vlak voor de toets/ examen doen, de kans is dan groot dat je het toch weer vergeet. Het heeft vaak ook geen zin om op school nog even snel alles door te lezen vlak voor de toets/ examen, je bent vaak zo zenuwachtig dat je het toch weer vergeten bent. Het beste kan je vlak voor de toets/ examen je hoofd leeg maken door lekker te relaxen, wat te eten of te drinken, te lachen, kortom probeer juist te ontspannen. Wie ontspannen zijn toets/ examen gaat afleggen, brengt het er veel beter van af.

Stof doorbespreken

Ga vlak voor de toets/ examen niet met anderen doorbespreken wat je wel en niet geleerd hebt. De kans os dan geroot dat je hierdoor heel erg gaat twijfelen of je wel het goede geleerd hebt. Vertrouw er gewoon op dat je het goede geleerd hebt en dat het dan ook wel goed komt. Wanneer anderen dus gaan vragen hoe lang, hoe vaak en wat je allemaal geleerd hebt, maak dan duidelijk dat je het daar niet over wilt hebben Luister ook niet naar wat andere geleerd hebben, dit zorgt er echt alleen maar voor dat je twijfelt.

Maak spiekbriefjes

Het klinkt natuurlijk heel vreemd maar het werkt wel: maak spiekbriefjes. Schrijf alles op wat jij belangrijk vind. Doe dit op een klein papiertje en schrijf het zo kort mogelijk op, want er moet nog meer op het papiertje komen te staan. Zorg dat het spiekbriefje helemaal vol staat met alles wat belangrijk is en wat je moet weten. Houdt tijdens de toets/ examen het spiekbriefje in je zak of gooi het eerst weg, gebruik het niet! Want spiekbriefjes gebruiken mag niet en je hebt dan kans dat je geschorst word. Waarom dan toch een spiekbriefje maken? Omdat alles wat jij opschreef, nu in je hoofd zit. Mensen die bewust een spiekbriefje maken, onthouden hierdoor alles veel beter

Kijk niet af

Afkijken is natuurlijk makkelijk, even bij je buurman kijken welke antwoorden hij of zij heeft ingevuld. Alleen is het maar de vraag of dat de goede antwoorden zijn. Vertrouw alleen op jezelf en ga er niet van uit dat je buurman de goede antwoorden weert. Bovendien letten leraren er wel op dat buren niet dezelfde antwoorden hebben. Stel jouw buurman heeft vraag 3, 6 en 8 fout, en jij hebt ook vraag 3, 6 en 8 fout, dat zou heel erg opvallen! Niet gluren bij de buren dus.

Niet de vragen nalopen

Is de toets/ examen klaar? Lever hem dan zo snel mogelijk in. Ga niet weer alle vragen doorlopen, hierdoor ga je twijfelen. De eerste keus die in je opkwam is vaak de beste. Vertrouw hierop. Je kan wel even nakijken of je geen vraag per ongeluk hebt overgeslagen, maar laat de antwoorden die er al staan, ook gewoon staan. Anders heb je kans dat je veel meer fouten gaat maken. Je naam erop dus, en inleveren die toets/ examen.

Na de toets/ examen

Wanneer je weer buiten staat, word er veel besproken over de toets/ examen. Wat heb je ingevuld, welke meerkeuzevragen heb je goed enzovoorts. Ga hier niet over meepraten. Ook dit brengt jou weer aan het twijfelen. Je weet niet of anderen het goede hebben ingevuld, dus je kan dit ook niet met elkaar gaan vergelijken. Je kan eventueel in je eigen studieboeken kijken wat het antwoord op een bepaalde vraag was. Maar vaak weet je niet eens meer wat je het ingevuld, zoveel vragen zijn het. Wacht gewoon af wat de uitslag van de toets/ examen is. Succes met je toets of met je examen!
© 2010 - 2024 Bibiana, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Wat is faalangst precies?Een op de vijf eindexamenkandidaten heeft last van faalangst. Van de ruim 200.000 leerlingen die examen doen hebben 40.0…
Faalangst overwinnen en onder controle houdenFaalangst overwinnen en onder controle houdenIedereen heeft wel eens het gevoel dat men lijdt aan faalangst. Op het moment dat je moet gaan presteren, word je heel e…
Examenstress of examenvreesExamenstress of examenvreesMet een examen in het vooruitzicht kun je last krijgen van examenstress. Dat mensen gespannen zijn voor een examen is he…

Een opleiding binnenhuisarchitectuur volgenEen opleiding binnenhuisarchitectuur volgenHet interieur, de indeling en inrichting van woningen en bedrijven speelt een steeds belangrijkere rol. Hiermee kan men…
Fluitend door de brugklasFluitend door de brugklasJe gaat je basisschool verlaten en naar de brugklas. Spannend! In de brugklas krijg je boeken mee naar huis. Ook heb je…
Bibiana (1.560 artikelen)
Laatste update: 07-04-2011
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.