Survival volgens de Amerikaanse militaire handleiding

Survival volgens de Amerikaanse militaire handleiding Volgens het FM 21-76 overlevingsboek van de U.S. Marine Corps, heeft iedere letter van het woord 'survival' een belangrijke en uitgebreide betekenis. Het is voor overlevers essentieel om de betekenis achter iedere letter van het woord te leren en te onthouden. Er kan ooit een dag komen waarbij de betekenissen van de letters het verschil kunnen maken tussen leven en dood.

Artikelindeling


De betekenis van iedere letter achter het sleutelwoord SURVIVAL

''Survival' is het Engelse woord voor "overleven". In het FM 21-76 overlevingsboek van het U.S. Marine Corps heeft iedere individuele letter van het woord een belangrijke betekenis. Deze betekenissen zijn van toepassing in elke overlevingssituatie. Survival is als volgt opgesomd:
 • S voor Size Up (creëer overzicht).
 • U voor Use All Your Senses, Undue Haste Makes Waste (gebruik al je zintuigen, haastige spoed is zelden goed).
 • R voor Remember Where You Are (onthoud waar je bent).
 • V voor Vanquish Fear and Panic (overwin angst en paniek).
 • I voor Improvise (improviseer).
 • V voor Value Living (hecht waarde aan leven).
 • A voor Act Like the Natives (gedraag je als de oorspronkelijke bewoners).
 • L voor Live by Your Wits, But for Now, Learn Basic Skills (Handel met verstand, maar leer voor nu basisvaardigheden).

Creëer overzicht

Wanneer je in een situatie zit waar een strijd gaande is, moet je als eerste op zoek gaan naar een plek om je te verbergen voor de vijand. Vergeet nooit dat veiligheid een prioriteit is. Gebruik de zintuigen horen, ruiken en zien om een gevoel te ontwikkelen voor het strijdveld. Vragen als: wat doet de vijand?, verder gaan?, stand houden? of terugtrekken? moeten allemaal geëvalueerd worden om jezelf veilig te verplaatsen in het strijdveld.

Beoordeel je omgeving

Bepaal het verloop en de kenmerken van de omgeving. Zorg dat je een gevoel krijgt van wat er om je heen gaande is. Elke omgeving heeft een verloop en kenmerken, of dit nu in een bos, jungle of woestijn is. Dit kunnen bijvoorbeeld geluiden van dieren, vogels of insecten zijn, maar ook een richting die ze volgen. Ook activiteit van burgers of de vijand zijn bepalend voor de omgeving.

Beoordeel je fysieke toestand

De druk van de strijd of de stress van het overleven kunnen er voor zorgen dat je een verwonding over het hoofd ziet. Controleer jezelf op verwondingen, pas EHBO toe en vermijd verdere verwondingen. Drink voldoende water om uitdroging tegen te gaan. Trek in koude gebieden extra warme kleding aan om onderkoeling te voorkomen.

Beoordeel je uitrusting

Het kan gebeuren dat voorwerpen beschadigen of kwijtraken. Controleer welke voorwerpen je hebt en in welke conditie deze zijn. Beoordeel aan de hand van de beschadiging of het voorwerp nog een doel kan dienen of dat er voorzichtiger mee moet worden omgegaan. Beoordeel ook of een ontbrekend voorwerp gecompenseerd kan worden met een ander voorwerp.

Gebruik al je zintuigen, haastige spoed is zelden goed

Zonder vooruit te denken of enige planning, kun je een verkeerde beslissing maken door te haastig op iets te reageren. Deze haastige beslissing kan uitdraaien op gevangenschap door de vijand, of zelfs je dood betekenen. Ga nooit zomaar over op actie, overweeg eerst alle aspecten van je situatie voordat je een beslissing maakt. Als je een haastige beslissing maakt kun je voorwerpen vergeten en/of kwijtraken, ook kun je gedesoriënteerd raken waardoor je de weg kwijtraakt. Wanneer de vijand dichtbij is moet je, jezelf snel voort kunnen bewegen zonder dat je daarbij het gevaar te lopen ontdekt te worden. Gebruik al je zintuigen om de situatie te beoordelen. Let op geluiden, geuren en merk verschillen in de temperatuur op. Wees observerend.

Onthoud waar je bent

Stippel je locatie uit op de kaart en link deze aan het omliggende terrein, dit is een basisprincipe dat je altijd moet aanhouden. Als je met meerdere personen bent, zorg je dat zij ook de locatie kennen. Zorg dat je altijd weet wie in je groep een kaart en kompas bij zich heeft. Als die persoon sterft moet je die voorwerpen zien te bemachtigen. Ga er nooit vanuit dat anderen in de groep de route voor je in de gaten houden. Iedereen moet zich in de omgeving individueel oriënteren en als een team bevindingen delen. Zaken waar je in de omgeving minimaal op moet letten, zijn:
 • De locatie van vijandelijke eenheden en welke gebieden onder hun controle vallen.
 • De locatie van vriendelijke eenheden en welke gebieden onder hun controle vallen.
 • De locatie van lokale waterbronnen (essentieel in de woestijn).
 • Gebieden die goede dekking en beschutting bieden.

Door deze punten in gedachte te houden, kun je intelligente beslissingen kan maken tijdens het overleven.

Overwin angst en paniek

De grootste vijanden tijdens het overleven in een strijdgebied zijn angst en paniek. Wanneer je hier geen grip op hebt kunnen ze een negatieve uitwerking hebben bij het maken van intelligente beslissingen. Het kan er voor zorgen dat je reageert op je eigen gevoelens en verbeelding, terwijl de focus moet liggen op de omgeving en de situatie. Angst en paniek zijn een verspilling van energie en kunnen negatieve emoties opwekken. Survivaltraining en zelfvertrouwen zorgen ervoor dat je angst en paniek kan overwinnen.

Improviseer

In de meeste ontwikkelde landen zijn allerlei voorwerpen verkrijgbaar voor al onze behoeften. Een groot deel daarvan is goedkoop zodat het makkelijk vervangbaar is wanneer het stuk gaat. De materiële samenleving zorgt er dan ook voor dat het onnodig is om te improviseren met voorwerpen. Geen of weinig ervaring met voorwerp-improvisatie, kan een obstakel zijn in een overlevingssituatie. Leer improviseren, pak gereedschap dat ontworpen is voor één specifiek doel en bedenk wat je er nog meer mee kan doen.

Leer ook gebruik te maken van voorwerpen uit de natuur, gebruik bijvoorbeeld een steen als hamer. Het maakt niet uit hoe compleet je overlevingspakket is, op een gegeven moment raakt de voorraad op of krijg je te maken met slijtage. Je creativiteit moet toenemen naarmate je overlevingspakket afneemt.

Hecht waarde aan het leven

Al vanaf je geboorte hechte je waarde aan het leven. Je kwam tenslotte al schoppend en vechtend op de wereld. Intussen is deze overlevingsdrang praktisch verdwenen door comfort, gemakzucht en een makkelijk bestaan. Hierdoor haten de meeste mensen dan ook ongemakken en dingen die slecht uitkomen. In een overlevingssituatie is in leven blijven echter belangrijker dan een comfortabel leven. Alle ervaring, kennis en (idealiter) militaire training, zijn motivaties voor je wil om te leven. Mentaal en fysiek uithoudingsvermogen blijf je behouden met koppigheid en door niet toe te geven aan problemen.

Gedraag je als de oorspronkelijke bewoners

De oorspronkelijke bewoners en dieren uit de regio hebben zich aangepast aan hun omgeving. Om een idee van de omgeving te krijgen moet je achterhalen wat de dagelijkse routine van de mensen is. Wanneer en wat eten ze? Wanneer en waar komen ze aan hun voedsel? Wanneer en waar halen ze hun water? Om welke tijd gaan ze naar bed en hoe laat staan ze op? Deze informatie is belangrijk omdat je er gevangenschap mee kan voorkomen. Vergeet niet dat reacties van dieren je aanwezigheid kunnen verraden aan de vijand. In een vriendelijke omgeving kom je een heel eind als je interesse toont in de oorspronkelijke bewoners. Door de mensen te bestuderen leer je ze te respecteren en maak je waardevolle vrienden. Het belangrijkste is dat je hun omgeving leert kennen waardoor je overlevingskansen een stuk groter worden.

Handel met verstand, maar leer voor nu basisvaardigheden

Zonder een basis survivaltraining zijn je overlevingskansen in een strijdgebied erg klein. Leer de basisvaardigheden wanneer het kan en niet als het moment van overleven is aangebroken. Hoe je, jezelf voorbereidt op een overlevingssituatie allesbepalend voor leven of dood. Het is daardoor belangrijk dat je de omgeving kent waarin je de basisvaardigheden moet toepassen. Zo is het bijvoorbeeld handig om vooraf te weten hoe je aan water komt in een woestijn. Het beoefenen van basisvaardigheden schept zelfvertrouwen en neemt de angst van het onbekende weg.

Ontwikkel een overlevingsplan

Ontwikkel een overlevingsplan waarmee je de vijanden der overleving kan verslaan. In elk overlevingsplan moeten in ieder geval voedsel, water, een schuilplaats, vuur, EHBO voorkomen. Ook een manier om signalen te zenden moet aanwezig zijn. In een koude omgeving heb je bijvoorbeeld vuur nodig om warm te blijven en een schuilplaats om jezelf te beschermen tegen kou, wind, regen of sneeuw. Daarnaast is het ook belangrijk om vallen en snaren te zetten om aan voedsel te komen. Je moet ook signalen uit kunnen zenden naar vriendelijke vliegtuigen. Wanneer je een verwonding oploopt is EHBO altijd een topprioriteit. Pas je overlevingsplan zo nodig aan op veranderingen in de omgeving.
© 2017 - 2023 Lanceburton, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de infoteur. Zonder toestemming is vermenigvuldiging verboden. Per 2021 gaat InfoNu verder als archief, artikelen worden nog maar beperkt geactualiseerd.
Gerelateerde artikelen
Stokstaartjes, een sterke groep roofdierenStokstaartjes, een sterke groep roofdierenStokstaartjes, ook wel aardmannetjes genoemd, behoren tot de sociaalste zoogdieren ter wereld. Hun samenwerking zekert d…
Gevechtsoperaties: Militair optreden tegen de vijandGevechtsoperaties: Militair optreden tegen de vijandBij de Koninklijke Landmacht staat de planning van gevechtsoperaties centraal. Een leger wordt nu eenmaal ingezet om te…
Minecraft: Hoe bouw je een mooie, simpele fontein?Minecraft: Hoe bouw je een mooie, simpele fontein?Minecraft is een game die volledig draait om het bouwen en het gebruiken van je creativiteit. Je kunt van alles bouwen,…
Minecraft: Hoe bouw je een mooi, maar simpel huis?Minecraft: Hoe bouw je een mooi, maar simpel huis?Minecraft is een computerspel dat door veel mensen wordt gespeeld. Over de wereld zijn er miljoenen gamers die iets bouw…

De rol van de leerkracht bij groepsvormingDe rol van de leerkracht bij groepsvormingNiet iedere leerkracht heeft aandacht voor het groepsproces en een positieve groepsvorming hoog op zijn prioriteitenlijs…
Leren tellen: wat kan een kind gemiddeld op welke leeftijd?Leren tellen: wat kan een kind gemiddeld op welke leeftijd?Leren tellen is heel belangrijk, want goed kunnen tellen is de basis van het leren rekenen. Kinderen leren het beste tel…
Bronnen en referenties
 • Inleidingsfoto: Kornel64, Pixabay
 • De mobiele Survival Manual applicatie gebaseerd op FM 21-76
Lanceburton (48 artikelen)
Laatste update: 23-01-2017
Rubriek: Mens en Samenleving
Subrubriek: Onderwijs
Bronnen en referenties: 2
Per 2021 gaat InfoNu verder als archief. Het grote aanbod van artikelen blijft beschikbaar maar er worden geen nieuwe artikelen meer gepubliceerd en nog maar beperkt geactualiseerd, daardoor kunnen artikelen op bepaalde punten verouderd zijn. Reacties plaatsen bij artikelen is niet meer mogelijk.